Bogusław Wołoszański: To okrutno stoljeće



AUTOR:  Bogusław Wołoszański
NASLOV:
To okrutno stoljeće
PRIJEVOD: s poljskog, Stjepan Muić
PODACI O KNJIZI: broj stranica 484, cijena 179 kn, ISBN
978-953-313-249-5

TEKST O KNJIZI:
Iako se knjiga bavi povijesnim događajima i ličnostima o kojima je ispisano podosta stranica, nekoliko je elemenata čini posve drugačijom od sličnih štiva. Prije svega, autor se doista pobrinuo da pred svoje čitatelje iznese pregršt novih informacija o događajima koje volimo smatrati općepoznatima, a što je posljedica njegova skoro pa opsesivnog proučavanja povijesne građe i crpljenja informacija iz arhiva koji su godinama bili nedostupni široj javnosti. Zahvaljujući njegovu karakterističnom, dinamičnom stilu, detaljnim opisima, uvjerljivim dijalozima, ali i provokativnim zaključcima, knjiga prestaje biti tek puki pregled povijesnih zbivanja i postaje zbirkom napetih priča. „To okrutno stoljeće“ na fantastičan način oslikava okolnosti u kojima su se odigravale scene ključne za sudbinu cijelog čovječanstva, stavlja ih u puno životnije okvire nego što to čine povijesni udžbenici i, u konačnici, daje nam uvid koliko je ustvari malo potrebno da nešto krene po zlu.
I ono najbitnije, Wołoszański, temeljem svojih informacija, postavlja pitanja koja su presudna za tumačenje pojedinih događaja, a do danas su nerazjašnjena. Primjerice, je li atentat na Franju Ferdinanda u Sarajevu mogao biti spriječen, pogotovo ako se vjeruje da je austrijska vlast na njega bila upozorena? Posljedica atentata bio je Prvi svjetski rat, s desecima milijuna žrtava. No, to je samo jedna od 32 priče koju autor secira do najsitnijeg detalja. Tu će čitatelj pronaći priču o bitki kod Galipolja, kao jednoj od najkrvavijih u Prvom svjetskom ratu, sljedeća iznosi posve nepoznate i nikad razjašnjene detalje atentata na Lenjina, jedna nas vraća na same početke zastrašujućeg uspona Adolfa Hitlera, dok je u idućoj, naslovljenoj „Moć mržnje“, opisano kako je Hitler dao likvidirati svog savjetnika, prijatelja i druga koji mu je uvelike pripomogao krčiti put do preuzimanja vlasti. Autor iznosi i detalje o tome tko je i pod kojim okolnostima 1936. godine formirao Upravu specijalnih operacija NKVD-a, kao posebni odjel sovjetske tajne policije koji je imao za cilj bavljenje samo atentatima u inozemstvu, zatim otvara pitanje je li američka strana bila upoznata s tim da se priprema japanski zračni napad na Pearl Harbor, odnosno je li američki predsjednik namjerno zatajio tu informaciju kako bi šokirao svoju javnost i dobio razlog za objavu rata. Slijede priče o stravičnu pokolju u poljskoj Katinskoj šumi, o najvećoj pomorskoj invaziji u povijesti – iskrcavanju u Normandiji, o tajnom svijetu odnosa u Hitlerovu stožeru krajem rata, o poslijeratnom lovu na ratne zločince iz Drugog svjetskog rata, o nemilosrdnom poigravanju kemijskim i nuklearnim naoružanjem čija su posljedica zločini u Hirošimi i Nagasakiju. Čitatelji će moći pročitati i priče o atentatima na braću Kennedy, o Korejskom, Vijetnamskom ratu te američkom ratu protiv terorizma.


BIOGRAFIJA AUTORA:
Rođen je 1959. godine u gradu Piotrkow Tribunalski. Nakon studija na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Varšavi i magisterija nastavlja dvogodišnje školovanje na Institutu novinarstva Sveučilišta u Varšavi. Istovremeno, surađuje s televizijom u programima za mlade. U svibnju 1973. godine počeo je profesionalni rad na Televiziji Warszawa. Deset godina kasnije, počinje se prikazivati njegov autorski program „Senzacije XX stoljeća“, i zbog tumačenja povijesti na način koji je bio atipičan za ono vrijeme, kao i zbog karizme voditelja i autora, brzo stječe naklonost publike.
Kao radijski i televizijski dopisnik odlazi u London, gdje radi tri godine i to vrijeme bitno je u njegovoj biografiji jer se tijekom tih godina bavio proučavanjem povijesne građe. Prvu knjigu objavio je 1990. godine, nakon čega je uslijedilo još 18 naslova od kojih se veći dio našao na listama bestselera.
Knjige ovog osebujnog autora su zadobile tisuće čitatelja (većina naslova izdana je u 300 tisuća primjeraka).
Pripovjedački stil, lakoća izražavanja, briga za detalje,baš kao i  vjerodostojnost dokumenata privlači pogotovo mlade čitatelje za koje povijest postaje prava pustolovina.
Autor trenutno radi za Televiziju Polsat, a surađuje s programima „Newsweek Historia“ i „Fokus Historia.“
.

 


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ivana Petrušić: 40 dana, Vodič do mentalnog, tjelesnog i duševnog blagostanja

Tisja Kljaković Braić: U MALU JE UŠA ĐAVA

Citati o ljubavi