Paidrag O'Morain: DŽEPNI MINDFULNESS, odlomak

                       Mindfulness u ljutnji

Možda mislite da su osjećaji uglavnom stvar uma. Međutim, u velikoj su mjeri tjelesni: kad ste ljutiti, doživljavate tjelesni osjet ljutnje, možda stezanje u prsima; kad ste tužni, i tuga je vrlo očito tjelesna – suze ili knedla u grlu. Čak se i dosada može manifestirati u obliku opuštenosti tijela.

U mindfulnessu obraćamo manje pozornosti na um, a Osobito na misli, a više na ono što nam osjetila donose. A naša osjetila ipaksu tjelesna: vidimo, čujemo, dodirujemo putem osjetila.

Evo primjera kako možemo upotrebljavati usredotočenu svjesnost da nam pomogne s osjećajima. Pretpostavimo da vam se u prošlosti dogodilo nešto što vas je naljutilo i svaki put kad se toga sjetite, opet se naljutite. Kad osjetite tu ljutnju, događaju se barem dvije stvari: imate ljutite misli, vjerojatno vam pred očima prolaze takve slike ili scene ili zamišljate ljutit razgovor; no također ste fizički napeti, možda vam je i tijelo toplije.
Mindfulness vas potiče da se usredotočite na te tjelesne manifestacije ljutnje, umjesto da se izgubite u ljutitoj priči svojega uma. Možda će vam biti lakše povezati se s fizičkom ljutnjom zamislite li da je ona žarko crveno područje u vašem tijelu.
Vjerojatno vam ne moram govoriti da se osjećaj ljutnje može rastezati unedogled, beskonačno se pogoršavajući. Možda znate osobe kod kojih su se takvi osjećaji otezali godinama, čak desetljećima; katkada sretnemo ljude koji su dopustili da im cijeli život bude sputan ljutnjom. Ovo je ekstreman primjer, ali u manjoj se mjeri može dogoditi svima nama. Drugim riječima, to se događa kad si dopustimo izgubiti se, opet iznova, u pričama koje nam priča vlastiti um.

Kako izbjeći to emocionalno živo blato? Ako vas obuzme ljutnja, možete prebaciti pozornost na to kako se osjećate u tijelu – na tjelesnu manifestaciju ljutnje.To može biti osjećaj topline ili hladnoće, napetosti ili opuštenosti, na većoj ili manjoj površini, stalan ili pulsirajući. Najvjerojatnije ćete, ako ga neko vrijeme promatrate, primijetiti da se njegove karakteristike mijenjaju. Tjelesni osjeti imaju početak i kraj. Tjelesni osjet ljutnje postupno će iščeznuti. Možda se opet vrati, no onda će opet iščeznuti. Katkad iščezne jer vam nešto drugo zaokupi pozornost. Katkad se to dogodi jer je priroda tjelesnih osjeta jednostavno takva.

Pokušajte sljedeće kad se drugi put naljutite: usmjerite pozornost na tjelesni osjet umjesto da pratite priče koje vam um želi ispričati i vidjet ćete koliku će promjenu to donijeti. Ovo može biti naročito korisno kad ste ljutiti zbog nečega što se dogodilo u prošlosti i više to ne možete promijeniti. Možete smiriti tjelesni osjet i promijeniti osjećaje.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ivana Petrušić: 40 dana, Vodič do mentalnog, tjelesnog i duševnog blagostanja

Tisja Kljaković Braić: U MALU JE UŠA ĐAVA

Anna Todd: POSLIJE SVEGA: PAD