Malcolm Gladwell KAKO RAZGOVARATI S NEZNANCIMA


Malcolm Gladwell
Kako razgovarati s neznancima
S engleskog preveo Saša Stančin



UVOD
"Iziđite iz auta!"

1.
U srpnju 2015. mlada američka crnkinja Sandra Bland dovezla se iz svog Chicaga u gradić koji se nalazi sat vožnje zapadno od Houstona u Teksasu. Došla je na razgovor za posao na sveučilištu A&M u gradu Prairie View, gdje je nekoliko godina prije diplomirala. Bila je visoka i markantna, a slično bi se mogla opisati i njezina osobnost. Na koledžu je bila članica sestrinstva Sigma Gamma Rho. Svirala je u limenoj glazbi. Kao volonterka radila je sa skupinom građana treće dobi. Na YouTubeu je redovito objavljivala kratke, inspirativne videosnimke pod naslovom "Sandy Speaks" ("Govori vam Sandy"), koje su često počinjale riječima: "Dobro vam jutro, divni moji kraljevi i kraljice."
Danas vam se javljam samo da bih hvalila Gospodina Boga, slavila mu ime.
Hvala mu ne samo zato što mi je danas rođendan, nego i na rastu, na raznim stvarima koje je prošle godine dao mojem životu. Tek da se osvrnem na 28 godina koje sam provela na Zemlji i na sve što mi je pokazao. I to usprkos nekim mojim pogreškama, a stvari sam svakako znala uprskati. I dalje me voli i svojim kraljevima i kraljicama želim poručiti da i dalje voli i vas.
Posao je dobila. Bila je oduševljena. Planirala je uz rad magistrirati političke znanosti. Kad je 10. srpnja popodne otišla sa sveučilišta kupiti namirnice i skrenula desno na magistralnu cestu, obilaznicu oko sveučilišnog kampusa, zaustavila ju je prometna policija. Policajac se zvao Brian Encinia: bijelac, kratke tamne kose, 30 godina. Bio je uljudan - barem na početku. Upozorio ju je da prije prestrojavanja nije upalila žmigavac. Postavio joj je razna pitanja. Ona mu je odgovarala. Sandra Bland pripalila je cigaretu, a Encinia ju je zamolio da ne puši.
Razgovor koji je uslijedio snimila je videokamera na pultu policijskog automobila i na YouTubeu je u ovom ili onom obliku pogledana nekoliko milijuna puta.
Bland: Sjedim u svom autu. Zašto bih morala ugasiti cigaretu?
 Encinia: Pa, sad možete izići iz auta.
Bland: Nema potrebe da izlazim iz auta.
Encinia: Iziđite iz vozila.
Bland: Zašto bih ja...
Encinia: Iziđite iz vozila!
Bland: Ne, nemate na to pravo. Ne, nemate na to pravo.
Encinia: Iziđite iz automobila.
Bland: Nemate na to pravo. Nemate pravo to činiti.
Encinia: Imam pravo, iziđite iz vozila ili ću vas izvući.
Bland: Odbijam dalje s vama razgovarati, pristajem samo na dokazivanje vlastitog identiteta. [Dijalog se preklapa.] Silom ćete me izvući iz auta jer nisam dala žmigavac?
Encinia: Iziđite iz vozila ili ću vas izvući. To je naredba službene osobe, u ime zakona. Iziđite iz auta ili ću vas izvući primjenom sile.
Bland: A ja ću nazvati odvjetnika.
Neugodan dijalog između Sandre Bland i Briana Encinije još je dugo potrajao. Duhovi su se uzburkali.
Encinia: Izvući ću vas na silu. [Gura ruku u automobil.]
Bland: Aha, dakle, na silu ćete me izvući iz mog auta? Onda u redu.
Encinia: [Zove pojačanje.] 2547.
Bland: Hajdemo onda.
Encinia: I hoćemo. [Pokušava je uhvatiti rukom.]
Bland: Nemojte me dodirivati!
Encinia: Iziđite iz vozila!
Bland: Ne dirajte  me! Ne dirajte me! Niste me uhitili i nemate me pravo izvlačiti iz auta.
Encinia: E, pa sad ste uhićeni!
Bland: Uhitili ste me? Zbog čega? Zbog čega? Zbog čega?
Encinia: [Dispečeru.] 2547 County FM 1098. [Ne čuje se.] Pošaljite mi još jednu ophodnju. [Sandri Bland.] Iziđite iz auta! Smjesta iziđite iz auta!
Bland: Zašto me privodite? Pokušavate mi napisati kaznu jer nisam...
Encinia: Rekao sam vam da iziđete iz auta!
Bland: Zašto me privodite? Otvorili ste vrata mog auta...
Encinia: Naredio sam vam kao ovlaštena službena osoba da iziđete iz vozila. Izvući ću vas van.
Bland: Dakle, prijetite mi izvlačenjem iz mog vlastitog auta?
Encinia: Iziđite iz vozila!
Bland: A onda ćete me? [Preklapanje dijaloga.]
Encinia: Primijenit ću šoker! Iziđite! Smjesta! [Izvukao je električni paralizator i uperio ga u nju.]
Bland: Nevjerojatno. Nevjerojatno. [Sandra Bland izlazi iz auta.]
Encinia: Iziđite. Smjesta. Iziđite iz auta!
Bland: Zato što nisam dala žmigavac? Sve ovo radite zato što nisam dala žmigavac?

Sandru Bland potom su uhitili i zadržali u pritvoru. Tri dana poslije u pritvorskoj je ćeliji počinila samoubojstvo.
2.
Slučaj Sandre Bland dogodio se usred neobičnog razdoblja u američkom javnom životu. Ono je počelo potkraj ljeta 2014. kad je policajac u Fergusonu, u saveznoj državi Missouri, ustrijelio 18-godišnjeg crnca Michaela Browna, koji je navodno uhvaćen u sitnoj krađi u trgovini mješovitom robom. Sljedećih godina nizali su se slučajevi policijskog nasilja protiv crnaca. Diljem zemlje održavali su se prosvjedi i izbijali neredi. Nastao je pokret za zaštitu ljudskih prava Black Lives Matter (Životi crnaca nisu nevažni). Među Amerikancima je to neko vrijeme bila glavna tema. Vjerojatno se još sjećate nekih od imena koja su se pojavljivala u vijestima. U Baltimoreu je uhićen mladi crnac koji je imao džepni nožić, zvao se Freddie Gray, nakon što se našao u policijskoj marici, pao je u komu. U Minneapolisu je policija zaustavila mladog crnca Philanda Castilea, a potom ga je policajac, neobjašnjivo, nakon što mu je Castile predao potvrdu o obaveznom automobilskom osiguranju, ustrijelio sa sedam hitaca. U New Yorku je skupina policajaca prišla crncu Ericu Garneru, za kojeg su sumnjali da ilegalno prodaje cigarete, i ugušila ga u hrvanju koje je uslijedilo. U North Charlestonu u Južnoj Karolini crnca Waltera Scotta policija je zaustavila jer mu nije radilo stop-svjetlo, kad je istrčao iz automobila, policajac bijelac ustrijelio ga je s leđa. Scott je ubijen 4. travnja 2015. Sandra Bland posvetila mu je cijelu epizodu svog serijala "Sandy Speaks".
Dobro vam jutro, krasni moji kraljevi i kraljice... Nisam rasist. Odrasla sam u Villa Parku u državi Illinois. Bila sam jedina crnkinja u ekipi navijačica koja se inače sastojala od samih bijelih djevojaka... Crnci, ne možete se nadati uspjehu dok ne naučite surađivati s bijelcima. Želim da bijelci shvate da crnci daju sve od sebe... i kako da ne pobjesnimo kad vidimo situacije u kojima je kristalno jasno da su životi crnaca nevažni. Što se tiče vas koji se pitate zašto se dao u bijeg, pa dovraga, kako smo nedavno vidjeli u vijestima, možeš ostati na mjestu i predati se policajcima koji će te svejedno ubiti.
Tri mjeseca nakon toga, ni nje više nije bilo.
Knjiga Što moramo znati o ljudima koje ne poznajemo nastala je kao pokušaj da razumijemo što se toga dana uistinu dogodilo uz magistralnu cestu u ruralnom dijelu Teksasa.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ivana Petrušić: 40 dana, Vodič do mentalnog, tjelesnog i duševnog blagostanja

Tisja Kljaković Braić: U MALU JE UŠA ĐAVA

Anna Todd: POSLIJE SVEGA: PAD