IZ MEDIJA

www.menu.hr, 17. 11. 2013.

Stevo Karapandža: Moja kreativna kuhinja

Na sajmu knjiga Interliber na Zagrebačkom Velesajmu, jedna od najposjećenijih bila je promocija čuvenog chefa Steve Karapandže, koji je predstavio sedmo izdanje svoje "Kreativne kuhinje" u izdanju Profila.  

Slavni kuhar iz našeg djetinjstva i mladih dana, dvadesetak godina živi izvan Hrvatske, a rijetko dolazi jer mu to ne dopuštaju obaveze u njegovu restoranu "Sonne" u švicarskom gradiću Ennetbadenu nedaleko Züricha. U toj zemlji, više od 90 posto vlasnika restorana su kuhari, pa su i gosti naviknuti da im je gazda stalno na usluzi i pri ruci. Dok je ovih dana boravio u Zagrebu, uzeo je godišnji odmor, a restoran je bio zatvoren.
 
Cijeli tekst pročitajte ovdje
......................................................................................

www.proletter.org, 13. 3. 2013. 

Što da se radi na kraju tranzicije?

Kritičar ne treba skrivati preferencije. Stoga se očitujem na samome početku. Još od 2005., kada su mi dobre ruke iz Zagreba dostavile zbirku U što se zaljubljujemo, ja sam se zaljubio u njegovu prozu. I tako je ostalo do danas. Razlog je tomu, zasigurno, i Simićeva nesklonost ka inflatornome pisanju. On na svojemu rukopisu radi, pažljivo i ustrajno, dok ne osjeti da ga je izbrusio do krajnosti. Onda nam ga predoči, odvoji se od njega a nama ostavi zadovoljstvo u tekstu. Možda sam osjetljiv na njegovu prozu zato što u njoj pronalazim zgusnute momente koji mi pomažu u sistematiziranju postjugoslavenskih književnosti, posao kojim se bavim kad ne pišem književnu kritiku (koju zapravo pišem da bih iz njih iskristalizirao upravo ono što smatram paradigmatičnim i što želim sistematizirati). Tako me Roman Simić u Okviru za obiteljskog lava, uvodnoj pripovijesti iz U što se zaljubljujemo uvodi u svijet anđela (Ugrešić, Arsenijević) i u svijet fotografije (opet Ugrešić, Hemon, Goldsworthy), sve ono što pronalazim rasuto drugdje kod njega je nekako komprimirano, smješteno u žanru kratke priče, poantirano (tamo gdje narativna ekonomija zahtijeva poantu), otvoreno (tamo gdje se narativna ekonomija zadovoljava neizvjesnim završetkom), kao kakav efikasni sažetak koji će nam reći da ostatak ne trebamo ni čitati. Možda mu zato i nije potrebna forma romana, možda je i to razlog što mu tako dobro pristaje kratkoća. Ne bih ja sada o tome. Čovjeka ne poznajem, ne ulazim u njegove spisateljske motivacije ili planove. Možda sad upravo radi na romanu kojim će me, za nekih sedam godina, iznenaditi. Prognostika i spekulacije nisu osobito probitačni, osobito ne u mojemu poslu. Stoga ću vam pokušati ispripovijedati što me u zbirci Nahrani me utvrdilo u uvjerenju da je Roman Simić jedan od najboljih pripovjedača suvremene hrvatske književnosti. Cijeli tekst pročitajte na proletter.org.

..................................................................................... 

 booksa.hr, 18. 2. 2013.

KRITIKA 171: Roman Simić Bodrožić

Pored teme roditeljstva priče iz zbirke 'Nahrani me' dotiču se i druge od ranije prisne teme ovog pripovedača - ljubavi i odnosa među partnerima.

Pisci menjaju svoju tematiku uporedo sa ličnim sazrevanjem. Nije to ništa neobično, štaviše bilo bi prilično iskliznuće da nije tako. Kako se čovek menja tako mu neke druge stvari postaju važnije i onda prosto o njima piše neuporedivo bolje. Naravno, to ne znači da samo onaj ko je bio u ratu može da piše o njemu, niti da su najbolji pisci/spisateljice za decu oni koji su i sami uspešni ili manje uspešni roditelji. Međutim, prilagođavanje životnog iskustva sopstvenoj umetnosti lakše je kada se tematski podudaraju, odnosno kada vam je ono o čemu pišete značajno i u privatnom životu.  
Upravo ovo podudaranje dogodilo se piscu na čiju smo novu zbirku priča čekali, čini mi se, šest godina. Roman Simić Bodrožić je prošle godine konačno objavio knjigu prilično zanimljivog naslova Nahrani me koji dolazi na provokativnoj naslovnici.
Više na booksa.hr

......................................................................................

story.hr, 15. 2. 2013. 

Mani Gotovac o novom izdanju hita ‘Fališ mi’: “Imala sam potrebu dati više sebe’

Multitalentirana teatrologinja, dramaturginja, intendantica Mani Gotovac priprema promociju nadopunjenog izdanja njezinog velikog hita ‘Fališ mi u proljeću, u jeseni, u ljetu, u zimi’

Romantični plakati na kojima je ispisan slogan FALIŠ MI, u proljeću, u jeseni, u ljetu, u zimi, a koji su se na valentinovsko jutro poput romantične prašine raspršili po središtu Zagreba dio su kampanje za novo nadopunjeno izdanje knjige Mani Gotovac. Otkako se pojavila, njena autobiografija ne silazi s prvog mjesta najprodavanijih knjiga. Ženu snažnog “ženskog” srca i lucidnog “muškog” uma, kako je opisuju mediji, ne treba posebno predstavljati. Više na story.hr.............................................................................................

zdravakrava.hr, 4. 2. 2013.

Kako pobijediti depresiju?

Saznajte sve o kognitivno-bihevioralnoj tehnici, za koju su znanstvena istraživanja potvrdila kako donosi bolje i dugoročnije rezultate u borbi protiv depresije od uzimanja lijekova. Prenosimo intervju s Dragicom Barbarić, autoricom knjige ''Pobijedite depresiju kognitivno - bihevioralnim tehnikama''. Više na zdravakrava.hr
................................................................

Večernji list, 28. 1. 2013.:

Glumac Žarko Laušević opisuje kako je ubio dva čovjeka i završio u zatvoru

Veliki hit – prodan u 340.000 primjeraka! 

Glumac Žarko Laušević
Potresna autobiografija "Godina prođe, dan nikad" nekad popularnog srpskog glumca Žarka Lauševića koji je zapamćen i po glavnim ulogama u filmovima "Stela" i "Oficir s ružom" sada se može kupiti i u hrvatskim knjižarama. Knjigu koja je u Srbiji prodana u čak 340.000 primjeraka objavio je Profil, ali, naravno, ne najavljuje zagrebačko predstavljanje knjige jer je Laušević, osuđeni ubojica dva čovjeka, još je u čudnoj pravnoj situaciji. On je jedne tople srpanjske noći nakon premijere "Kanjoša Macedonovića" u Budvi kod podgoričkog kafića "Apple" u samoobrani ubio Dragora Pejovića i Radovana Vučinića te ranio trećeg mladića. Više...

 

Nema komentara:

Objavi komentar