NOVI ROMAN DŽEVADA KARAHASANA "SJEME SMRTI"

Autor Dževad Karahasan

Pozivamo vas na druženje i sutrašnju promociju nove knjige autora Dževada Karahasana


Predstavljamo prvu knjigu višesveščanog romana o Omaru Hajjamu, velikom perzijskom matematičaru, astronomu i pjesniku iz 12. st. te vas pozivamo na promociju u Zagrebu, 6. veljače 2013., u 19 sati, Profil Mozaik Megastore, Bogovićeva 7. Roman daje u pozadini preciznu sliku dramatične epohe u kojoj Hajjam živi - raspad arapskog carstva, pojava križara i Zapada na historijskoj pozornici, susreti velikih kultura, pojava stepskih naroda koji unose "svježu krv" u islamska društva, u kojima se pojavljuju uglavnom kao osvajači, da bi se relativno brzo kultivirali i utopili u kulturi koju su "pokorili". U prednjem planu romanesknog sižea stoji lik Omara Hajjama, okružen nizom znamenitih povijesnih likova iz njegove epohe. Kao što te povijesne osobe omogućuju da roman tematizira sve ono što se u epohi o kojoj govori začelo (terorizam, fundamentalizam, pokušaji da se u formi države ostvare komunističke ideje) da bi nas i danas pratilo kao kulturna i politička stvarnost doba u kojem živimo, fikcionalni likovi daju uvid u intimni život junaka.

Hajjam strahovitno mnogo zna i stalno dalje uči, ali ga upravo njegovo ogromno znanje prisiljava da uvidi kako čovjek ne može steći pouzdano znanje; nasuprot njemu stoje njegovi suvremenici, koji, valjda zato što žive u vremenima velikih potresa i rušenja, konstruiraju sebi u duhu jednu čvrstu točku - svoju fundamentalističku vjeru u nešto, iz koje onda crpu iluziju sigurnosti u vremenu opće nesigurnosti.

O autoru:
Dževad Karahasan rođen je u Duvnu 1953. Školovao se u rodnom gradu i na Filozofskom fakultetu u Sarajevu završio komparativnu književnost i teatrologiju te doktorirao na Filozofskom fakultetu Zagrebačkog sveučilišta radom Dramaturški modeli u Krležinome Glembajevskom ciklusu. Radio je kao dramaturg u Narodnom pozorištu Zenica i Narodnom pozorištu Sarajevo, bio je urednik u reviji Odjek i časopisu Izraz, profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu i Filozofskom fakultetu u istom gradu, te radio kao lektor na Sveučilištu u Göttingenu. Bio je i gostujući profesor na sveučilištima u Salzburgu i Innsbrücku.
Knjige su mu prevedene na njemački, francuski, talijanski, španjolski, engleski, češki, poljski,slovenski i nizozemski. Živi u Sarajevu i Grazu. Predaje na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.
Do sada je objavio: Kazalište i kritika, kritike, Sarajevo 1980.; Kraljevske legende, priče, Sarajevo, 1980.; Kralju ipak ne sviđa se gluma, drame, Sarajevo, 1986.; O jeziku i strahu, eseji, Sarajevo, 1987.; Model dramaturgiji, studija, Zagreb, 1988.; Istočni diwan, roman, Sarajevo, 1989.; Stidna žitija, roman, Novi Sad, 1989.; Misionari, drame, Sarajevo, 1989.; Stid nedjeljom, roman, Zagreb, 1990.; Kuća za umorne, priče, Zagreb, 1993.; Dnevnik selidbe, eseji, Zagreb, 1993.; Šahrijarov prsten, roman, Sarajevo, 1994.; Koncert ptica, drame, Salzburg, 1997.; Dosadna razmatranja, eseji, Zagreb, 1997.; Sara i Serafina, roman, Zagreb, 1999.; Knjiga vrtova, eseji, Zagreb, 2002.; Dnevnik melankolije, eseji, Zenica, 2004.; Noćno vijeće, roman, Zagreb, 2005.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ivana Petrušić: 40 dana, Vodič do mentalnog, tjelesnog i duševnog blagostanja

Tisja Kljaković Braić: U MALU JE UŠA ĐAVA

Citati o ljubavi