"Nesalomljivi" - iznimno potresan i slikovit ep o opstanku

Priča iz Drugog svjetskog rata o preživljavanju, izdržljivosti i iskupljenju

LAURA HILLENBRAND
NESALOMLJIVI    

S engleskog preveli: Nenad Dropulić i Tomislav Marić                     
broj stranica: 438
uvez: meki
cijena: 149 kn
>>>link za kupnju>>>

Jednog svibanjskog podneva 1943. godine američki bombarder srušio se u Pacifik i nestao ostavivši za sobom samo krhotine i mrlje ulja, goriva i krvi. Potom se na površini oceana pojavilo jedno lice. Bio je to mladi poručnik, strijelac bombardera, koji je doplivao do čamca za spašavanje i prebacio se u njega. Tako je počela jedna od najneobičnijih odiseja Drugog svjetskog rata.
Poručnik se zvao Louis Zamperini. Kao dječak bio je lukav, nepopravljiv prijestupnik, provaljivao je u kuće, tukao se i bježao od roditelja. Kao mladić preusmjerio je svoj prkos u trčanje i otkrio da ima izniman dar koji ga je odveo na Olimpijske igre u Berlin 1936. godine  i na prag rušenja granice snova. Ali kad je izbio rat, atletičar je postao zrakoplovac. Tako je krenuo i na posljednji zadatak i našao se u malenom čamcu koji pluta u nepoznato.
Zamperinija su čekale tisuće kilometara otvorenog oceana, nasrtljivi morski psi, potapanje čamca, glad i žeđ, napadi neprijateljskih zrakoplova, a nakon svega toga još veće muke. Natjeran do ruba izdržljivosti, Zamperini je na očaj odgovarao dosjetljivošću, na patnje nadom, odlučnošću i humorom, na nasilje buntom. Zamperinijeva sudbina, bila pobjednička ili tragična, visjela je na tankoj niti njegove volje.
Ispripovijedana bogato i slikovito, ova biografija govori o nezaboravnom putovanju jednog čovjeka u krajnost. Nesalomljivi je svjedočanstvo o otpornosti ljudskog uma, tijela i duha.


Iznimno potresan, neodoljiv, moćno napisan ep o opstanku. Laura Hillenbrand održala je ovom knjigom lekciju o umijeću pripovijedanja.
-  Wall Street Journal

Hrabra i moćna knjiga, očaravajuća i slikovita poput filma.
- The New York Times

O AUTORICI
Laura Hillenbrand napisala je roman Seabiscuit: An American Legend (Seabiscuit: Američka legenda). Taj roman bio je prvi na listi bestselera New York Timesa, ušao je u uži izbor za Nacionalnu nagradu koju dodjeljuju književni kritičari, dobio je nagradu Book Sense za knjigu godine, nagradu William Hill za najbolju sportsku knjigu godine, našao se na petnaestak lista najboljih knjiga godine i nadahnuo je film Seabiscuit, nominiran za sedam Oscara, uključujući i nagradu za najbolji film.
Nesalomljivi (Unbroken), druga knjiga Laure Hillenbrand, bila je New York Timesov bestseler (provela je čak 23 mjeseca na listi najprodavanijih naslova, od toga puna tri mjeseca kao najprodavaniji naslov), časopis Time proglasio ju je knjigom godine (2010.), a knjiga je dobila nagradu Los Angeles Timesa za knjigu godine.
Laura Hillenbrand i glumac Gary Sinise su osnivači su dobrotvorne organizacije koja preko američke vojske školskim priborom opskrbljuje djecu iz cijeloga svijeta. Živi u Washingtonu.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Citati o ljubavi

Tisja Kljaković Braić: U MALU JE UŠA ĐAVA

CITATI ZA PONEDJELJAK (I SVAKI DRUGI DAN)