Peter Carey: Kemija suza



Dvostruki dobitnik prestižne književne nagrade Booker, Australac Peter Carey poznat je po tome što čitatelje očarava svojim romanima, a osobito pojedinim temama: pišući o raznolikim ljubavima i ekscentričnim opsesijama svojih likova, Carey ne piše samo o životu, niti samo o životu u Australiji, već i o povijesti, kulturi i prirodi. A ponekad i o književnosti.

Njegov najnoviji roman priča je o Catherine, ženi koja nema nikoga s kim bi podijelila bol i tugu nakon smrti tajnog ljubavnika. Shrvana smrću voljene osobe, Catherine uranja u novi projekt koji joj je dao šef kako bi je ponukao da se prene iz oplakivanja. Potpuno se predaje čitanju bilježnica Henryja Brandlinga, bogatog Engleza koji je pošao u Njemačku kako bi naručio izum za koji se nada da bi mogao pomoći njegovu bolesnom sinu. Tamo upoznaje Sumpera, izumitelja za kojeg nije jasno da li je genij, lopov, nasilnik ili sve to troje dok čitatelji bivaju majstorski uvučeni u roman u romanu.

Probijajući se kroz dijelove Henryjeve tajnovite priče, Catherine uspijeva rekonstruirati i Sumperovo mehaničko čudo, a kroz tu rekonstrukciju izvrsni Peter Carey čitatelja potiče da promisli i preispita vlastite stvaralačke, ali i razorne snage. Upravo zbog te sposobnosti da zabavlja dok istodobno prakticira ozbiljnu književnost, ovaj je australski pisac najpoznatiji kao jedna od samo tri osobe na svijetu koje su svojim djelima uspjele šarmirati žiri za nagradu Booker dva puta. Carey je to učinio romanom o jednoj neobičnoj vezi, putujućoj staklenoj crkvi i australskoj povijesti u Oscaru i Lucindi, da bi nekoliko godina kasnije svojim izvanrednim romanom o najslavnijem australskom banditu u Istinitoj povijesti Kellyjeve bande ne samo osvojio drugog Bookera već i potaknuo toliko svjetsko zanimanje za Neda Kellyja da se uključio i Hollywood. Tako 2003. godine nastaje film posvećen Nedu Kellyju pod redateljskom palicom Ridleyja Scotta, s Orlandom Bloomom i pokojnim Heathom Ledgerom u glavnim ulogama.

Roman Kemija suza s engleskog jezika preveo Saša Stančin.

Knjige Petera Careya možete pronaći i u našoj web-knjižari.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ivana Petrušić: 40 dana, Vodič do mentalnog, tjelesnog i duševnog blagostanja

Tisja Kljaković Braić: U MALU JE UŠA ĐAVA

Anna Todd: POSLIJE SVEGA: PAD