Pečeni bakalar s umakom tahini iz Moro kuharice


Za ovogodišnji Badnjak pripremite nešto novo i drugačije, a ipak dijelom poznato: pečeni bakalar s umakom tahini . Sam i Sam Clarke, autori Moro kuharice,  putovali su Mediteranom u potrazi za avanturom novih okusa, a jedna od stvari koje su otkrili je umak tahini. Evo što su o njemu napisali:

Tahini je uljasta pasta koja se radi od smrvljenih sjemenki sezama. Bogatog je, orašastog okusa i koristi se diljem Bliskog istoka na niz načina – kao kremasti umak uz falafel, ribu ili povrće, ili u jelima poput humusa ili baba ganuša. Tahini dolazi u svijetloj i tamnoj varijanti te znatno varira u okusu. Mi dajemo prednost svjetlijoj verziji jer je lakša i blažeg okusa. Zbog visokog udjela ulja, tahini u zatvorenoj staklenci može stajati godinu dana prije nego što mu se okus pokvari.

Umak tahini

Tahini pasta radi se od smrvljenih sjemenki sezama i koristi se diljem Bliskog istoka na niz načina, a ukusna je s ribom ili povrćem.

Za 4 osobe
2 češnja češnjaka
3 žlice paste tahini
sok 1 limuna
5 žlica vode
morska sol i crni papar

U mužaru izgnječite češanj češnjaka s većim prstohvatom soli. Prenesite u zdjelicu pa umiješajte pastu tahini i potom razrijedite limunovim sokom. Dodajte vode dok ne postignete gustoću kiselog vrhnja. Provjerite je li dovoljno začinjeno.


Pečeni bakalar s umakom tahini

Riba s umakom tahini klasično je libanonsko jelo koje je postalo omiljeno u Moru. Bilo koja bijela riba dobro se slaže s tahinijem – brancin, romb ili grdobina dobre su zamjene bakalaru. Ovo jelo poslužujemo kao toplo glavno jelo uz rižu sa šafranom i salatu od slanutka, ali se može poslužiti i na sobnoj temperaturi kao sastavni dio meze.

Za 4 osobe
4 debela fileta bakalara, s kožom, svaki oko 200 g
3 žlice maslinova ulja
morska sol i crni papar

ZA POSLUŽIVANJE
umak tahini
salata od slanutka
riža sa šafranom
1 mala vezica svježeg peršina, krupno narezanog (po želji)
2 žlice zrna šipka ili 2 žlice sjemenki crnog kima, po želji
1 limun, narezan na četiri dijela

Započnite pripremanjem umaka tahini, salate do slanutka i riže sa šafranom jer je riba brzo gotova, a želite da sve ostalo do tada bude gotovo. Zagrijte pećnicu na 220 oC (7 na plinskim pećnicama).
Za bakalar prvo stavite na jaku vatru tavu za prženje s ručkom otpornom na toplinu ili lim za pečenje. Dodajte maslinovo ulje, bakalar dobro začinite i jednom rukom pažljivo položite ribu u tavu, s kožom prema gore, a drugom rukom lagano tresite tavu da se riba ne zalijepi za dno. Pecite minutu, dvije dok ne očvrsne. Pažljivo lopaticom preokrenite ribu i premjestite u pećnicu na 5 – 8 minuta ili nastavite pržiti na štednjaku. Kada bude gotova, meso ribe trebalo bi se lako razdvajati i biti u potpunosti bijelo. Ako je tamnije, ribu treba još pržiti. Dok je riba u tavi, dodajte umak tahini da se zagrije pola minute. Izvadite na zagrijane tanjure prelijevajući ribu tahinijem, ukrasite peršinom (ako ga koristite) i dodajte malo zrna šipka ili crni kim. Poslužite uz salatu od slanutka, rižu sa šafranom i limun sa strane.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ivana Petrušić: 40 dana, Vodič do mentalnog, tjelesnog i duševnog blagostanja

Tisja Kljaković Braić: U MALU JE UŠA ĐAVA

Anna Todd: POSLIJE SVEGA: PAD