Pečeni bakalar s umakom tahini iz Moro kuharice
Za ovogodišnji Badnjak pripremite nešto novo i drugačije, a ipak dijelom poznato: pečeni bakalar s umakom tahini . Sam i Sam Clarke, autori Moro kuharice, putovali su Mediteranom u potrazi za avanturom novih okusa, a jedna od stvari koje su otkrili je umak tahini. Evo što su o njemu napisali:
Umak
tahini
Tahini
pasta radi se od smrvljenih sjemenki sezama i koristi se diljem
Bliskog istoka na niz načina, a ukusna je s ribom ili povrćem.
Za
4 osobe
2
češnja češnjaka
3
žlice paste tahini
sok
1 limuna
5
žlica vode
morska
sol i crni papar
U
mužaru izgnječite češanj češnjaka s većim prstohvatom soli.
Prenesite u zdjelicu pa umiješajte pastu tahini i potom razrijedite
limunovim sokom. Dodajte vode dok ne postignete gustoću kiselog
vrhnja. Provjerite je li dovoljno začinjeno.
Pečeni
bakalar s umakom tahini
Riba
s umakom tahini klasično je libanonsko jelo koje je postalo omiljeno
u Moru. Bilo koja bijela riba dobro se slaže s tahinijem –
brancin, romb ili grdobina dobre su zamjene bakalaru. Ovo jelo
poslužujemo kao toplo glavno jelo uz rižu sa šafranom i salatu od
slanutka, ali se može poslužiti i na sobnoj temperaturi kao
sastavni dio meze.
Za
4 osobe
4
debela fileta bakalara, s kožom, svaki oko 200 g
3
žlice maslinova ulja
morska
sol i crni papar
ZA
POSLUŽIVANJE
umak
tahini
salata
od slanutka
riža
sa šafranom
1
mala vezica svježeg peršina, krupno narezanog (po želji)
2
žlice zrna šipka ili 2 žlice sjemenki crnog kima, po želji
1
limun, narezan na četiri dijela
Započnite
pripremanjem umaka tahini, salate do slanutka i riže sa šafranom
jer je riba brzo gotova, a želite da sve ostalo do tada bude gotovo.
Zagrijte pećnicu na 220 oC
(7 na plinskim pećnicama).
Za
bakalar prvo stavite na jaku vatru tavu za prženje s ručkom
otpornom na toplinu ili lim za pečenje. Dodajte maslinovo ulje,
bakalar dobro začinite i jednom rukom pažljivo položite ribu u
tavu, s kožom prema gore, a drugom rukom lagano tresite tavu da se
riba ne zalijepi za dno. Pecite minutu, dvije dok ne očvrsne.
Pažljivo lopaticom preokrenite ribu i premjestite u pećnicu na 5 –
8 minuta ili nastavite pržiti na štednjaku. Kada bude gotova, meso
ribe trebalo bi se lako razdvajati i biti u potpunosti bijelo. Ako je
tamnije, ribu treba još pržiti. Dok je riba u tavi, dodajte umak
tahini da se zagrije pola minute. Izvadite na zagrijane tanjure
prelijevajući ribu tahinijem, ukrasite peršinom (ako ga koristite)
i dodajte malo zrna šipka ili crni kim. Poslužite uz salatu od
slanutka, rižu sa šafranom i limun sa strane.
Primjedbe
Objavi komentar