200 rižota i jela od riže: Rižoto s pršutom i batatom



Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 5 minuta
Vrijeme kuhanja: 25 minuta

2 batate srednje veličine, oguljene i narezane na komadiće
50 g maslaca
1 vezica mladog luka, sitno nasjeckanog
375 g riže za rižoto
2 lovorova lista
1,2 l vrućeg pilećeg ili povrtnog temeljca
3 žlice maslinova ulja
75 g pršuta, natrganog
25 g mješavine svježeg začinskog bilja, npr. krasuljice, estragona i vlasca, nasjeckanog
sol i papar     

Kuhajte batate u blago posoljenoj kipućoj vodi 2 – 3 minute da omekšaju. Ocijedite ih i stavite sa strane.
Otopite maslac u velikoj tavi s teškim dnom i pržite na njemu mladi luk 1 minutu. Uspite rižu i dobro promiješajte da bi sva zrna bila namašćena maslacem.
Dodajte lovorov list i vrući temeljac, zaimaču po zaimaču uz stalno miješanje, ali svaki put pričekajte da se prethodno uliveni temeljac potpuno upije. Za 20-ak minuta riža bi trebala biti kremasta i al dente.
Za to vrijeme zagrijte žlicu ulja u tavi i pržite pršut dok ne bude zlatne boje. Ocijedite ga i ostavite na toplom. Ulijte ostatak ulja i pržite batate, uz često okretanje, 6 – 8 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.
Ubacite začinsko bilje u rižoto, začinite solju i paprom pa dodajte pršut i batate. Pažljivo promiješajte. Poklopite i ostavite rižoto da se odmori nekoliko minuta prije posluživanja.
Za rižoto s pečenim rajčicama, pršutom i sirom briejem prepolovite 8 zrelih, mesnatih rajčica, začinite, poškropite s 3 žlice maslinova ulja pa pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C (6 na plinskim pećnicama) 30-ak minuta, dok im korica blago ne pocrni i dok ne omekšaju. Neka se ohlade. Pripremite rižoto kao u ovom receptu pa pri kraju, umjesto batate, umiješajte pečenu rajčicu i 125 g kremastog sira brieja narezanog na kockice. Dobro začinite.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ivana Petrušić: 40 dana, Vodič do mentalnog, tjelesnog i duševnog blagostanja

Tisja Kljaković Braić: U MALU JE UŠA ĐAVA

Anna Todd: POSLIJE SVEGA: PAD