Divlji brancin u korici od krumpira s umakom od naranče i komorača
Za
4 osobe
brancin
1
kg
srednje
velik krumpir 2
bjelanjak
2
ekstradjevičansko
maslinovo ulje 4 žlice
sol
i papar
Umak
od naranče i komorača:
komorač
2
naranča
1
riblji
temeljac 500
ml
maslac
100
g
mljeveni
korijandar
Očišćenu
ribu filetirajte, a krumpir ogulite i krupnije naribajte. Krumpir pomiješajte s
malo istučenim bjelanjcima, začinite solju i paprom pa smjesu nanesite na
filete, i to na stranu s kožom. U tavi zagrijte maslinovo ulje pa pecite filete
prvo na strani namazanoj krumpirom i bjelanjkom, sve dok korica ne poprimi
zlatnosmećkastu boju. Nakon toga ih okrenite i pecite 12 minuta u pećnici na
170 °C.
Za
umak očistite komorač i narežite ga na veće kocke, naranču ogulite i
filetirajte pa kuhajte sve zajedno u ribljem temeljcu 30-ak minuta. Usitnite
štapnim mikserom, propasirajte pa umiješajte kockice hladnog maslaca i začinite
solju, mljevenim korijandrom i paprom.
Prijedlog
za serviranje
U
tanjur za serviranje ulijte umak, a na njega položite filete brancina s koricom
prema gore.
oprane
i narezane riblje kosti preostale od filetiranja 2 kg
voda
1½
l
ljutika
5
poriluk
1
stabljičasti
celer 2
bijelo
vino 100
ml
suhi
vermut Noilly Prat 50 ml
šampinjoni
100
g
malo
češnjaka, lovora, estragona, limunove korice i majčine dušice
papar
u zrnu ½
žličice
Riblje
kosti stavite u hladnu vodu i lagano zakuhajte pa zaimačom uklanjajte pjenu
koja se stvara na površini. Dodajte sve povrće i začine, bijelo vino i vermut. Kuhajte
1 sat na laganoj vatri da se temeljac ne bi zamutio.
Gotovi
temeljac procijedite kroz gusto cjedilo obloženo muslinskom krpom u drugi
lonac, prema potrebi pomoću kuhinjskog papira uklonite masnoću s površine i
ostavite da se još malo kuha. Kada se temeljac ohladi i postane želatinast,
oprezno skinite nastali sloj masnoće.
Primjedbe
Objavi komentar