OBILJE recept
Cvjetača
sa šafranom
U
ljeto 2009. godine autori programa o hrani s BBC radija 4 pozvali su me da
budem domaćin polusatne emisiji na temu prema mojem izboru. Začudo, na kraju
sam radio emisiju o cvjetači, u pokušaju da pokažem kako je to povrće
neopravdano izgubilo popularnost, uglavnom u korist brokule. Jasno mi je da na
cvjetači nema ničega što bi tako bilo seksi i zajamčilo joj zvjezdani status.
Zapravo, doima se – na prvi pogled – pomalo dosadno i nezanimljivo. No dok smo
radili emisiju shvatio sam da zapravo i nije tako, da je cvjetača zapravo
prekrasno prilagodljiva i svestrana, daleko više nego što je to brokula. I Sami
Tamimi, glavni izvršni chef „Ottolenghijeve“ kuhinje, i ja složili smo
se da je cvjetača jedno od onih jedinstvenih povrtnih vrsta, poput krumpira ili
patlidžana, koje se može nositi s velikim okusima, a da pritom ne izgubi svoj
jedinstveni karakter.
Pred
vama je primjer tog zaključka. Ovo jelo možete poslužiti kao dio meze ili kao
prilog uz leću ili ribu. Poboljšat ćete ga poprskate li ga umakom od sezama.
Za
4 osobe kao
prilog
1½
žličica šafranovih niti
75
ml kipuće vode
1
cvjetača srednje veličine, razdijeljena na srednje velike cvjetiće
1
velika glavica ljubičastog luka, narezana na ploške
100
g grožđica (ako su jako suhe, potopite ih u vodu nekoliko minuta, a zatim
ocijedite)
90
g kvalitetnih zelenih maslina, bez koštica i uzduž prepolovljenih
4
žlice maslinova ulja
2
lovorova lista
4
žlice grubo nasjeckana peršina
sol
i crni papar
Stavite
niti šafrana u zdjelicu i prelijte kipućom vodom. Ostavite ih minutu da upijaju
tekućinu, a zatim prelijte šafran zajedno s tekućinom u veliku zdjelu. Dodajte
sve preostale sastojke, osim peršina, i dobro pomiješajte rukama.
Ulijte
smjesu u vatrostalnu posudu srednje veličine, pokrijte folijom i stavite u
pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva (6 na plinskim pećnicama). Pecite od 40 do
45 minuta, dok cvjetača postane mekana, ali konzistentna. Na pola pečenja
izvadite jelo i dobro promiješajte, a zatim ponovno pokrijte folijom i vratite
da se peče.
Kad
je cvjetača gotova, izvadite je iz pećnice, skinite foliju i ostavite da se
malo ohladi prije nego umiješate peršin. Kušajte i začinite prema potrebi, pa
poslužite toplo ili na sobnoj temperaturi.
Primjedbe
Objavi komentar