Kornelija Benyovsky Šoštarić KREMA SA ŠIPKOM
Biljke koje njeguju
KREMA SA ŠIPKOM
Šipak je zdravo voće
i to svi dobro znamo. Unutrašnjost ploda bogata je vitaminom C i
B5, kao i snažnim antioksidantom antocijanom koji mu
daje prekrasnu crvenu boju. No, sa stajališta njege kože,
najzanimljivije je ulje koje se nalazi u tvrdim sjemenkama (unutar vodenaste
pulpe). Budući da su njegova svojstva vrlo
cijenjena u njezi i regeneriranju zrelije kože, ovu kremu preporučujem
ženama starijima od trideset godina. Posebno je volim jer ima
divnu teksturu, lako se upija, a izgleda odlično, pa može
poslužiti kao idealan dar za prijateljice, mame ili bake. Količina
u ovome receptu bit će dovoljna za tri posudice od 100 ml.
1 i pol mala šalica kokosova maslaca
1 mala šalica puna šipka
1/2 male šalice destilirane vode
1/4 male šalice soka aloe vere
1/4 male šalice glicerola
1 velika žlica emulgatora Phytocream 2000
7 kapi eteričnog ulja citronele, čajevca
ili limunske trave
1 – 2 kapi ekstrakta sjemenki grejpa
1.
Postupak pripreme kreme započnite
čišćenjem šipka. Kada ste gotovi, ubacite ga u
blender i usitnite što bolje možete da
biste razbili i sitne tvrde sjemenke koje se nalaze unutar vodenaste crveno
obojene pulpe. To je važno kako bismo oslobodili ulje. Nakon
toga u blender dodajte kokosov maslac i sve zajedno dobro pomiješajte
da biste dobili smjesu prekrasne ružičaste boje.
2.
Sada slijedi priprema macerata. Dobivenu smjesu
preselite iz blendera u plitak lončić ili staklenu vatrostalnu posudu.
Uzmite zatim drugi lončić ili posudu, napunite je vodom i
stavite na štednjak te zagrijte na vrlo laganoj vatri. Posudu sa smjesom
smjestit ćete na posudu s vodom, a ne izravno na plamen, i tako
zagrijavati uz pomoć vodene pare otprilike jedan sat.
Bitno je da smjesa ni u kojem trenutku ne kipi!
3.
Ovim postupkom ubrzali smo stvaranje macerata i
sve vrijedne sastojke iz šipka prenijeli u kokosov maslac koji
se na višoj temperaturi (već iznad 25 stupnjeva) pretvara u ulje.
Naravno, u ovoj fazi ulje je još puno sitnih biljnih ostataka pa ga
treba profiltrirati kroz gazu i cjediljku. Rezultat će biti
jedna mala šalica macerata od šipka prekrasne ružičaste
boje.
4.
Napokon započinje priprema kreme. Ponovno odlazimo
u kuhinju i stavljamo grijati dvije posude pune vode. Na jednu stavljamo lončić
s destiliranom vodom, sok biljke aloe vere i glicerin, a na drugu lončić
s maceratom šipka. Bitno je da se vodeni sastojci i
ulje istodobno lagano zagrijavaju. To je ujedno i trenutak kada u macerat šipka
dodajemo jednu veliku žlicu emulgatora. Koristila sam
Phytocream 2000, sintetski emulgator dobiven iz proteina pšenice,
koji se na toplini otapa već za minutu ili dvije.
5.
Nakon zagrijavanja od nekoliko minuta, uklonite
posude s vatre i pričekajte da se ohlade do trenutka kada
ih možete prstom dotaknuti, a da se ne opečete,
odnosno na temperaturu od otprilike 70 stupnjeva. Bitno je da su obje tekućine
iste temperature. Tada uzmite ručni mikser za kapučino
i započnite miješanje macerata. Pritom polako, vrlo
polako dodajte vodeni dio uz neprestano miješanje. Zahvaljujući
emulgatoru smjesa macerata i vodenih dijelova polako će
postajati gušća i dobivati konzistenciju kreme. Ovo
je trenutak da u smjesu dodate i kap ekstrakta sjemenki grejpa kako biste
spriječili eventualno kvarenje i, ako želite,
eterično ulje. Ja obično upotrebljavam ulje citronele jer
odlično odgovara dominantnom mirisu kokosova ulja. Nastavite miješati
još koju minutu kako bi smjesa postala pjenasta i zatim je
prelijte u posudice. Gotove kreme spremite u hladnjak i potrošite
u roku od tri mjeseca.
Primjedbe
Objavi komentar