20 veličanstvenih Profilove 2020.



20 VELIČANSTVENIH PROFILOVE 2020.


Kad smo otprilike u ovo doba prošle godine objavili svoj sad već tradicionalni popis najprodavanijih knjiga, nismo mogli pretpostaviti što nas očekuje i koliko će nam se životi stubokom promijeniti.
Izdavačka 2020. bila je izazovna godina. Koliko god teška bila, svojski smo se trudili ni u jednom trenutku ne zaboraviti kako trebamo biti zahvalni jer nama je danas ipak lakše nego brojnim drugim kulturnim i kreativnim industrijama. 
No izazova je bilo, prekrajali smo izdavačke programe, tragali za naslovima za koje smo vjerovali da će vam se najviše svidjeti i za koje vjerujemo da trebaju biti objavljeni, trudili smo se biti što kreativniji. Intenzivno smo surađivali s domaćim i stranim kolegama, a iz tih susreta nastale su krasne inicijative i projekti. 
Mnogo lijepih trenutaka donijeli su nam i naši divni autori i suradnici. Jako smo ponosni na sva priznanja koja su dobili. Maša Kolanović za zbirku „Poštovani kukci“ osvojila je nagrade „EU za književnost“ i „Vladimir Nazor“, Nikola Petković za roman „Put u Gonars“ osvojio je Nagradu Grada Rijeke. Roman Simić osvojio je „Grigora Viteza“ za najbolji tekst za djecu u slikovnici „Jura i gospođica Zavissst“, dok je ilustrator Manuel Šumberac istu nagradu osvojio za najbolje ilustracije za djecu mlađe dobi u autorskoj slikovnici „Potraga“. Nisu izostale ni nagrade za dizajn, pa su tako Orsat Franković i studio Flomaster za dizajn novog izdanja „Kradljivice knjige“ osvojili srebro na „European Design Awards“, zatim „Communication Arts Awards of Excellence“, a knjiga je uvrštenau Izložbu hrvatskog dizajna 19/20.  
Naš se posao sastoji od puno segmenata, a jedan od njih, možda i najvažniji, jest taj da osluškujemo bȉlo čitatelja: što ih budi, o čemu sanjaju, za što se žele boriti, u kakve svjetove otići... Taj dio ne samo da je jedan od najvažnijih već sasvim sigurno i najuzbudljiviji dio našeg posla. 
Koliko god to paradoksalno zvučalo s obzirom na otkazivanje Interlibera i brojnih drugih manifestacija, nikad nismo toliko intenzivno komunicirali s našim čitateljima, a njihove reakcije na naše knjige bile su predivne i na svakoj od njih doista smo zahvalni.
Čitalo se puno, čitalo se raznoliko. U prozi su najviše pažnje izazvale moćne, snažne priče koje potpisuju žene. U publicistici, pak, najprodavaniji su naslovi biografske tematike, ali i knjige koje ozbiljno istražuju trenutak u kojem živimo i nude neka od rješenja za bolje sutra.
A najmlađi? Puno se, puno čitalo s mališanima, a male glavice zanimalo je svašta: divno ispričane priče, ali i knjige s brojnim podacima o svijetu koji ih okružuje. Ako sudimo po njihovu interesu, ne moramo se bojati hoće li knjige u budućnosti opstati – sasvim smo sigurni kako straha za knjigu nema.
Godinu 2020. pamtit ćemo po, ukratko, mnogo čemu. U onaj dobri dio nje sigurno ulaze ove knjige, naših 20 veličanstvenih, rad na njima, ali i činjenica da su sve one pronašle put ne do jednoga, nego do jako puno svojih idealnih čitatelja. Prisjetite ih se, potražite inspiraciju za darove i kao uvijek – čitajte, čitajte sve!

PROZNIH TOP 5

1.


2.




Prvo mjesto naše prozne top-ljestvice zauzeo je novi roman Elene Ferrante „Lažljivi život odraslih“ istodobno objavljen 1. rujna u 27 zemalja svijeta. Priča o Giovanninu odrastanju dosad je samo u Hrvatskoj prodana u više od 6000 primjeraka, potvrđujući kako popularnost talijanske čarobnice riječi ne jenjava, a rad na ovom romanu, suradnja s izdavačima diljem svijeta, kao i njegovo lansiranje i reakcije na njega ulaze u red naših najljepših profesionalnih trenutaka posljednjih godina.
A što reći o romanu „Djevojka, žena, drugo“? Genijalna Bernardine Evaristo osvojila vas je doslovno preko noći, postajući autoricom one knjige o kojoj svi govore i svi je žele pročitati. Moćan, potresan, duhovit, važan – roman „Djevojka, žena, drugo“ roman je na koji smo silno ponosni i za koji navijamo da ga svi pročitaju. Da, zaista je toliko dobar, a Evaristo je opravdano postala megazvijezdom diljem svijeta.
Priča koja slama srce i slavi život, roman „Ti, u mom snu“ Holly Miller, postao je pravim ljetnim hitom i još jednom dokazao kako nema bolje reklame od usmene predaje. 
Za petama joj je „Prometejev sin“, roman u kojem splitski pisac i novinar Jurica Pavičić istražuje na koje sve načine prošlost određuje našu sadašnjost, što točno znači oprost i zaborav i jesu li oni u stvarnosti doista mogući. Ovo je djelo izazvalo veliko zanimanje kod čitatelja, kritičari nisu štedjeli komplimente, pri čemu su mnogi uvjereni kako je ovo najbolji Pavičićev roman zasad.
Na petom je mjestu „Olive, iznova“, nastavak priče o nemogućoj, neodoljivoj Olive Kitteridge Pulitzerom nagrađene Elizabeth Strout. Bogovića mu, umirovljenu učiteljicu iz gradića Cosby u državi Maine stvarno se voli. I, bogovića mu, stvarno nam je jasno i zašto. 

 
PUBLICISTIČKIH TOP 5

1. 


2.





A što se čitalo od publicistike? Upravo nam je pristigao drugi dotisak knjige „Franjo Kuharić: Kardinal i vlast“ Miroslava Akmadže, što vjerujemo najbolje govori o tome koliko je interesa izazvala ova biografija temeljena na kaptolskim dokumentima, dosjeima Udbe i zapisima kardinala Kuharića u privatnom dnevniku. 
Tu je i „velika knjiga o velikoj ženi”, kako je za knjigu „Diana Budisavljević“ Nataše Mataušić napisao Jaroslav Pecnik u Novom listu. Riječ je o sjajnoj napisanoj i detaljno istraženoj priči o humanitarki koja je spasila tisuće djece i onda osuđena na zaborav, a knjiga je također izazvala golemi interes domaćih čitatelja.
Na trećem je mjestu „Kapital i ideologija“, knjiga u kojoj čuveni francuski ekonomist Thomas Piketty analizira utjecaj ideologija na socijalni i ekonomski razvoj čovječanstva.
Za petama Pikettyju naš je omiljeni putopisac Jasen Boko i njegova nova knjiga „Život i smrt uz svetu rijeku, Gangesom od Himalaje do Bengalskog zaljeva“, u kojoj Boko otkriva čudesni Indijski potkontinent kroz priče sa svojeg putovanja od izvora svete rijeke u Himalaji do njezina ušća u Bangladešu.
I za kraj, tu je neodoljiva „Sve što znam o ljubavi“ Dolly Alderton, urnebesno zabavan bestseler o ulasku u svijet odraslih nagrađen priznanjem National Book Award za autobiografiju godine.

 
TOP 5 KNJIGA ZA DJECU – SLIKOVNICE

1.


2.





Knjige za djecu rušile su sve rekorde, a svim srcem navijamo da i iduće godine napišemo istu rečenicu jer nijedan nas prodajni rezultat toliko veseli kao onaj koji govori o reakcijama na naš program za najmlađe.
„Dugo putovanje malog vuka“, priča o malenom svojeglavom vučiću Vilku koji mora naučiti važnu lekciju o tome kako su nam prijatelji itekako potrebni i kako je važno da pomažemo jedni drugima, naš je apsolutni hit godine. Ova divna slikovnica četvrta je slikovnica senzacionalnog tandema Rachel Bright i Jim Field u našem izdanju.
Omiljena mala, mudra i šutljiva bubamara ni na moru nije pobjegla Kršnog Kreše i Šašavog Saše čiji je pakleni plan ovaj put bio taj da ukradu, ni manje, ni više nego sireninu kosu! Sva sreća što naša bubamara to nikako nije dopustilaŠto je bubamara čula na moru”najnovija je pustolovina iz svjetski poznate serije hit-slikovnica Julije Donaldson i Lydije Monks koja je brzinom munje osvojila srca najmlađih.
 
„Suli u avanturi – škola“ Maje Šimleše i Svena Nemeta, treći nastavak dogodovština žirafe Suli, neodoljivo zabavna, duhovita i optimistična priča o tome kako je lijepo što smo svi različiti, kako trebamo razvijati svoje vještine i pomagati jedni drugima, našla se na trećemu mjestu naše top-ljestvice. 
Na četvrtom je mjestu četvrta slikovnica nagrađivanog tandema Romana Simića i Manuela Šumberca – „Jura i kako se postaje velik“,   a u njoj, u malom gradu na obali, usred usijanog ljeta, Jura i dvije crvenokose blizanke pronaći će šalabahter za rješenje zagonetke nad zagonetkama – otkriti tajnu odraslosti...
A kakav bi to popis bio bez Sofije Tvrdoglavice, djevojčice koja čini sve što može za svoju zajednicu i dobro zna najvažniju lekciju: svaka promjena počinje od jedne osobe, čak i ako ta osoba ide tek u drugi razred. Spisateljsko-ilustratorski tim Andrea Beaty i David Roberts, dobro nam poznati po „Adi Vijugici, znanstvenici“, u „Sofiji Tvrdoglavici, predsjednici“ donose nadahnjujuću pripovijest o zalaganju za ono u što vjerujemo kako bismo promijenili svijet nabolje. 
 

TOP 5 KNJIGA ZA DJECU – PUBLICISTIKA

1.


2.



 
„Danas bih htjela zamoliti sve ljude da zajedno počnemo sanjati i planirati drugačiji svijet. Pošteniji svijet. Svijet sretnijih muškaraca i sretnijih žena, vjernijih onome što uistinu jesu...“ Tako glase možda i najvažnije riječi u ovoj snažnoj slikovnici sjajne Chimamande Ngozi Adichie. Potražite slikovnicu „Svi bismo trebali biti feministi“, čitajte je djeci, pročitajte je sami i potaknite da je pročitaju svi koji vas okružuju jer njezini su sadržaj i poruka važni, ali uistinu važni i tiču se svih nas. I istinski smo sretni što smo otkrili da velik broj vas dijeli naše mišljenje. 
 
Znamo, znamo, svima nam nedostaju putovanja. Ali sav taj divni svijet, svi ti divni gradovi i dalje postoje, a Atlas gradova” donosi najbolje o njima. Raskošna knjiga Miralde Colombo i Ilarije Faccioli vodi na bajkovito putovanje najživopisnijim svjetskim gradovima. Ne sumnjamo da je hit postala i zato što su djeca kovala svoje planove za sva mjesta koja će jednog dana posjetiti. 
 
„Zašto trebamo prati zube“ Katie Daynes i Marte Álvarez Miguéns slikovnica je koja obrađuje nezaobilaznu i važnu temu za sve mališane i njihove roditelje – higijenu zubića, a uz to donosi i iznenađujućih i smiješnih zanimljivosti iz životinjskog svijeta. Samo one koji ne znaju odgovor na prevažno pitanje iz njezina naslova može iznenaditi kako je ova knjiga postala takav bestseler. Srećom, znamo da je takvih jako malo.
Više smo naslova objavili u seriji „Mali radoznalci“ koju potpisuju Ruth Martin i Allan Sanders, a najnovija je „Istraži svijet buba“izvrstan vodič uz koji djeca mogu saznati sve o zanimljivostima iz života ovih najbrojnijih životinja na Zemlji, od onih najmanjih do najvećih. Dodatan bonus? Ova knjiga donosi i više od 30 prozorčića za znatiželjne prstiće.
Kao što je Zemlja sačinjena od više slojeva, tako je slojevito koncipirana i predivna knjiga „Planet Zemlja“. Putujući površinom Zemlje, ali i zaranjajući u njezine dubine, djeca će otkriti uzavrele vulkane, nevjerojatne pustinje, duboke podvodne brazde, goleme sustave špilja, čarobne obale. Ilustracije ove senzacionalne knjige, a u kombinaciji s tehnikom izrade papira, potpuna su novina na hrvatskom tržištu knjiga. 

 

 🌟 U nadi da nas čeka zdravija 2021., kao i uvijek, čitajte, čitajte sve. 🌟
 
 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ivana Petrušić: 40 dana, Vodič do mentalnog, tjelesnog i duševnog blagostanja

Tisja Kljaković Braić: U MALU JE UŠA ĐAVA

Anna Todd: POSLIJE SVEGA: PAD