Čitamo u 2021.



BELETRISTIKA


 

Jane Harper: Preživjeli

Život Kierana Elliota zauvijek se promijenio onog dana kad je jedna pogrešna procjena imala strašne posljedice. Godinama kasnije Kieran s obitelji dolazi u obalni gradić koji je nekoć zvao domom, a osjećaj krivnje ponovno se vraća... 

Ponosni najavljujemo novi, četvrti roman sjajne Jane Harper, majstorice kriminalističkog žanra. 

Ann Patchett: Nizozemska kuća

Nizozemska kuća“ – roman koji je ušao u finale Pulitzerove nagrade – raskošna je, potresna saga o vezi brata i sestre, obitelji, žrtvovanju, prošlosti i prostorima koji nas zauvijek određuju. Novi roman Ann Patchett završio je u brojnim izborima najboljih knjiga godine te se mjesecima nalazio na top-ljestvici najprodavanijih knjiga New Yorka Timesa.

 

Dolly Alderton: Duhovi

Romaneskni prvijenac britanske hit-autorice romantična je komedija o bivšim dečkima, roditeljima, prijateljima koji su se skrasili i muškarcu koji nestane u trenutku kad kaže: „Volim te!“ Pametna, zabavna priča o vezama i suvremenom životu koja je promptno osvojila čitatelje.

 

Victoria Hislop: Jedna noć u kolovozu

Priznanja, ekranizacija, milijuni oduševljenih čitatelja diljem svijeta, sve to vezujemo uz roman „Otok“. Victoria Hislop napokon se odlučila vratiti svijetu i likovima koji su nas osvojili. Da, da, „Jedna noć u kolovozu“ dugoočekivani je nastavak megabestselera „Otok“.

 

Jennifer Niven: Do posljednjeg daha

Novi roman za mlade Jennifer Niven govori o prvoj ljubavi, odrastanju, intimnosti i seksu. Claudinin idiličan život naglo se mijenja kad dozna da joj se roditelji razvode. Ljuta na tatu što ih ostavlja i na mamu koja je odvodi na udaljen, mali otok bez wi-fi signala, Claudine se ipak zaljubljuje te ponovo pronalazi sebe. Jennifer Niven proslavila se dirljivim romanom Sva radosna mjesta prema kojem je snimljen i film s Elle Fanning i Justiceom Smithom u glavnim ulogama. Romani Jennifer Niven prevedeni su na više od 75 jezika.

 

Karen M. McManus: Kobna igra

Ovaj je roman nastavak bestselera Lažljivac među nama, no može se čitati i samostalno. Silno napet i zabavan triler s duhovitim i pametnim dijalozima između raznovrsnih likova događa se godinu dana nakon završetka radnje u Lažljivcu među nama“. Pojavljuje se imitator i započinje igru istine ili izazova, no ona uskoro postaje smrtonosna. Hoće li nova generacija srednjoškolaca uspjeti otkriti tko se krije iza te igre i spriječiti daljnja ubojstva? Lažljivac među nama preveden je na 44 jezika i više je od 150 tjedana na listi najprodavanijih naslova New York Timesa, a samo u Americi romani Karen M. McManus prodani su u više od pola milijuna primjeraka.


 

PUBLICISTIKA 


 

Ivo GoldsteinHrvatska 1990.  2020.Godine velikih nada i gorkih razočarenja

Povjesničar Ivo Goldstein napisao je opširnu i detaljnu povijest 30 godina samostalne Hrvatske. Opisao je okolnosti u kojima je nastala, godine kada se branila i obranila te što se s njom događalo u narednim godinama, njene obećavajuće trenutke ekonomskog razvoja i međunarodne afirmacije, ali i mračna razdoblja ideološke regresije, depopulacije i razočarenja. Autor na kraju pravi bilancu tih ne baš uspješnu trideset godina i razmatra ima li perspektive da se iz sadašnjeg razočaravajućeg stanja izađe.

 

Boris Johnson: Winston Churchill, Kako je jedan čovjek stvarao povijest

Britanski premijer Boris Johnson ne krije da mu je najveći povijesni idol i uzor ratni britanski premijer Winston Churchill pa je napisao vrlo nadahnutu, analitičku, ali i zabavnu i duhovitu Churchillovu biografiju, punu slikovitih anegdota i detalja koji zorno prikazuju kako je neobična i vidovita osoba Churchill bio te kako je on lukavo i snažno utjecao na formiranje geopolitičkih i liberalnih demokratskih temelja na kojim živi suvremeni svijet. 

 

Robert BajrušiMožemo!Rađanje nove hrvatske ljevice

Poznati zagrebački novinar i komentator Robert Bajruši pratio je od samih početaka djelovanje grupe mladih, novih lijevih aktivista i ideologa, koji su se u raznim akcijama u Zagrebu, a potom i na prostoru cijele Hrvatske oformili i afirmirali kao vrlo zanimljiv, osebujan i politički efikasan pokret boraca za demokratski parlamentarizam, socijalnu pravdu i pravnu državu Oni su na takvom programu u kratkom razdoblju stekli značajnu podršku lijevo-liberalne građanske Hrvatske i postali najznačajniji faktor na lijevoj političkoj sceni, te na takvoj platformi ušli u Sabor i uzdrmali vlast gradonačelnika Milana Bandića u Zagrebu.

 

Diana ŠetkaArsen Dedić, Mali s flautom

Novinarka Diana Šetka pratila je desetljećima iz neposredne blizine karijeru i neobičnu i dirljivu privatnu životnu priču Arsena Dedića, nesumnjivo najznačajniju ličnost hrvatske zabavno-glazbene scene. On je tu scenu sa svojim nadahnutim pjesma, svojim pjesništvom i osebujnom interpretacijom potpuno promijenio te banalni šlageraj pretvorio u vrijednu, upečatljivu, važnu glazbenu formu. Pri tome se stalno borio s vlastitim privatnim demonima, čovjeka koji je imao više lica, ne samo ono što su televizijski gledatelji i posjetitelji glazbenih festivala znali.

 

Ivan Zvonimir ČičakMoj hrvatski san 1991. i što je od njega ostalo

Buntovni Ivan Zvonimir Čičak, hiroviti sudionik nekoliko ključnih političkih etapa hrvatske suvremene povijesti, tijekom burnih događanja na početku Domovinskog rata u tjedniku Danas pisao je nadahnutu kolumnu Hrvatski san. U njoj je pratio politička događanja tih dramatičnih tjedana i mjeseci obrane hrvatske samostalnosti i formiranja osnovnih institucija novog hrvatskog društva, i o tome vrlo kritično argumentirano pisao. Posebno je bio kritičan prema djelovanju ondašnjeg predsjednika Franje Tuđmana, a da su te kritičke opaske bile itekako utemeljene vidi se, tvrdi autor, po tome kakva je današnja Hrvatska, razočaran onim što je od njegovog hrvatskog sna nastalo.  

 

 

DJEČJE KNJIGE



Leo Potion, Ana Strumpf: Savršeno nesavršene priče

Mentalno zdravlje djece pod većim je pritiskom nego ikada prije, stoga ćemo se u idućoj godini puno baviti emocijama i mentalnim zdravljem. Započinjemo to knjigom za nešto stariju djecu koja slavi poruku da je OK ne biti OK. 

Kroz 29 inspirativnih priča pop-zvijezda, sportskih junaka, likovnih umjetnika, znanstvenika… otkrivamo kako su oni prevladali niz mentalnih problema, od anoreksije do depresije, te nastavili živjeti nadahnjujućim životima.


Katie Scott i Jenny Broom: Animalium

Vizualno i sadržajno impresivna muzejska zbirka sa 160 životinja u kojoj se prikazuje veličanstvena životinjska raznolikost na Zemlji. Ova je fascinantna knjiga podijeljena na poglavlja: beskralježnjaci, ribe, vodozemci, gmazovi, ptice i sisavci, a prikazujući važne detalje i osobine određenih životinja iz svake od ovih skupina, mladi će čitatelji saznati više o prilagodbi životinja okolišu, evoluciji života na Zemlji te otkriti povezanost svih živih bića. Zanimljiva, pregledna, prelijepa i inspirativna ova će knjiga oduševio sve ljubitelje životinja na 33 jezika. 


Aaron Blabey: Loši momci

Ovo je prvi roman u seriji knjiga za prve samostalne čitatelje u gotovo stripovskoj formi u kojemu pet zloglasnih likova: vuk, zmija, piranja, morski pas i tarantula, odluče pokazati svijetu kao su oni dobri momci. No obično im nešto pođe po zlu pa ih svi i dalje doživljavaju kao negativce. Urnebesno duhovit roman koji se poigrava sa stereotipima preveden je na više od 40 jezika, a ujesen 2021. stiže i film u produkciji studija Dreamworks. Serija ovih romana u svijetu je prodana u nevjerojatnih 10 milijuna primjeraka, a prvi je nastavak više od 100 tjedana na top ljestvici najprodavanijih knjiga New York Timesa.

 

Oliver Jeffers: Sve što ćemo sagraditi, planovi za našu zajedničku budućnost

Nakon što je Oliver Jeffers iznjedrio odu svojemu sinu u slikovnici „Evo nas, tu smo“, red je da nježne, nadahnjujuće i prekrasne stihove i ilustracije kreira i za svoju kćer. Vrijedna je ovo i vječna priča o bezuvjetnoj roditeljskoj ljubavi, o važnosti stvaranja zajedničkih trenutaka, ali i o beskrajnim životnim mogućnostima. Nešto što nam svima, baš svima treba…

 

Rachel Bright, Jim Field: Kit koji je uvijek želio još 

Nakon što su vas osvojili miš i lav, vjeverice Bruno i Ivica, koala Koli te vučić Vilko, znali smo da želite  j o š  – i zato vam u idućoj godini donosimo prekrasnu rimovanu priču smještenu u podmorje od čijih prizora zastaje dah. Ondje pratimo kita Grgu i njegovu potragu za vlastitom srećom koja se ne krije u blagu koje stalno traži već u – pronađenim prijateljima.

 

Braća Fan: Projekt Barnabus

Terry i Eric Fan, uigrani su bratski duo koji stvara sjajne slikovnice, a sada im se pridružio i njihov treći brat Devin kako bi zajedno kreirali nešto uistinu posebno – napetu i čarobnu priču, podjednako zadivljujuće dočaranu i riječima i ilustracijama, o odvažnosti glavnoga junaka da slijedi snove i pronađe svoje mjesto u svijetu kojem zaista pripada. Dozvolite da vas mašta ovih Fan čarobnjaka od pera i kista povede na jedno neobično, emotivno i avanturističino putovanje. Ova slikovnica osvaja publiku i svjetske top ljestvice, a mi s nestrpljenjem čekamo da osvoji i vas.

 

 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ivana Petrušić: 40 dana, Vodič do mentalnog, tjelesnog i duševnog blagostanja

Tisja Kljaković Braić: U MALU JE UŠA ĐAVA

Anna Todd: POSLIJE SVEGA: PAD