Kad su pisci odgovarali na pisma


Davne 1963. godine, piše Paris Review, jedan je srednjoškolac anketom pokušao okončati nesuglasice sa svojim profesorom engleskog oko simbolizma u književnosti. Tada šestnaestogodišnji Bruce McAllister poslao je četiri pitanja o simbolizmu i procesu pisanja na preko 150 adresa, obraćajući se nizu slavnih i renomiranih autora.

Htio je dokazati da ne postoje simboli u tekstu koji samo čekaju da ih se otkrije, a njegov je projekt, u doba kad nije bilo trenutačne komunikacije koju su nam donijeli internet i elektronička pošta, zahtijevao popriličan trud. Morao je pronaći adrese svih tih autora, napisati i poštom poslati 150 primjeraka pisma te čekati odgovore.

John Updike
Na koncu mu je odgovorilo impresivnih 75 autora, a do danas je ostalo sačuvano 65 odgovora od kojih su neki samo šture odbijenice, a neki vrlo zanimljivi. Tako su za mladog učenjaka i pisca simbolizam promišljali autori poput Jacka Kerouaca, Ayn Rand, Raya Bradburyja, Saula Bellowa, i Normana Mailera. Kerouac je ustvrdio kako ne stavlja namjerno simbole u svoja djela, Ray Bradbury da je najbolji simbolizam onaj koji je neočekivan, a John Updike je mladom srednjoškolcu poručio da u pisanju fikcije ne postoji metoda te da neke stvari – poput promišljanja i proučavanja simbolizma u književnim djelima – mora obaviti sam.

Slike pisama i odgovora pogledajte na stranicama Paris Review Daily

 
Knjige Johna Updikea možete pronaći i u našoj web-knjižari

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ivana Petrušić: 40 dana, Vodič do mentalnog, tjelesnog i duševnog blagostanja

Tisja Kljaković Braić: U MALU JE UŠA ĐAVA

Anna Todd: POSLIJE SVEGA: PAD