Dvadeset knjiga iz 2013. koje morate pročitati


Reza Aslan: Zelot
Knjiga o židovskom propovjedniku i čudotvorcu koji je putovao Galilejom, skupljajući sljedbenike i najavljujući 'Kraljevstvo Božje' u doba snažnog nacionalizma, kada je otpor rimskoj okupaciji bila sveta dužnost svakog Židova, pružit će vam priliku da upoznate sasvim drugačijeg Isusa.
Kristine Barnett: Iskra: kako sam u autističnom sinu pronašla genija
Jake, čiji je IQ veći od Einsteinovog, sa svega dvanaest godina postao je plaćeni istraživač u polju kvantne fizike. No, nije oduvijek tako: njegovoj su majci, kad mu je bilo dvije godine rekli da je autist i da se ne treba nadati da će moći pohađati školu te da vjerojatno nikada neće moći naučiti čitati ni pisati, niti savladati mnoge obične vještine, poput vezanja cipela.
Zdenko Bašić: Mjesečeve sjene
Nakon izvanredne slikovnice Sjeverozapadni vjetar u kojoj nam je otvorio svijet vilenjaka i vila, nagrađivani likovnjak Zdenko Bašić istražio je noćne ptice sjeverozapadnog dijela Medvednice i samoborskog kraja: coprnice, mračnjake i baukače, vještice i pozoje u odličnoj, novoj knjizi.
Javier Marías: Zaljubljivanja
U devetom romanu Javiera Maríasa, jednoga od najboljih suvremenih romanopisaca, María Dolz je pripovjedačica i protagonistica koja iz novina doznaje ime čovjeka kojega je s divljenjem promatrala gotovo svako jutro kako zadovoljno razgovara sa svojom ženom uz kavu u jednom gradskome kafiću.
Lauren Beukes: Djevojke koje sjaje
Napeti triler u kojem se neustrašiva mlada djevojka, nakon što preživi brutalni napad serijskog ubojice koji je ujedno i putnik kroz vrijeme, baca u potragu za svojim napadačem te u obranu ostalih djevojaka na koje je bacio oko.

Noam Chomsky: Sustavi moći
David Barsamian razgovarao je sa slavnim lingvistom i aktivistom o jeziku, financijskoj krizi, književnosti, pokretu Occupy, javnom školstvu i budućnosti demokracije u arapskome svijetu.
Laura Hillenbrand: Nesalomljivi
Biografska priča o Louisu Zamperiniju, heroju Drugog svjetskog rata, provela je čak 23 mjeseca na listi bestselera New York Timesa dok ju je časopis Time proglasio knjigom godine.
Alan Hollinghurst: Dijete stranca
Britanac Alan Hollinghurst u preko dvadeset godina na književnoj sceni objavio je svega pet romana, a peti, Dijete stranca, roman je starinskog štiha koji počinje tik pred Prvi svjetski rat te kroz više generacija dvije obitelji seže sve do prvih godina dvadeset i prvog stoljeća.
Srećko Horvat i Slavoj Žižek: Što Europa želi?
Slavni slovenski filozof Slavoj Žižek i mladi hrvatski filozof Srećko Horvat udružuju snage da bi istražili goruće pitanje “Što Europa želi?” i to uspoređujući iskustva Slovenije, prve bivše jugoslavenske države koja se pridružila EU 2004. godine i Hrvatske, koja je to učinila zadnja, barem na neko vrijeme.
Markus Zusak: Ja sam glasnik
Ed Kennedy maloljetni je taksist koji je očajno loš u kartama, beznadno zaljubljen u najbolju prijateljicu Audrey i potpuno predan svojemu psu Vrataru, koji obožava kavu. Njegova svakodnevica ispunjena je mirnom rutinom i nesposobnošću, sve dok jednoga dana ne spriječi pljačku banke.

John le Carré: Savršeni špijun
Uz zrnce soli, kroz životnu priču dvostrukog agenta Magnusa Pyma u ovom romanu ćete čitati i o Le Carréovoj ranoj karijeri obavještajnog agenta, krizi nakon majčine smrti, mučnom školovanju po internatima te složenom odnosu s ocem.
Irena Lukšić: Gradovi, sela, dvorci: vodič za literarne putnike
Čitanje je putovanje, a ovi eseji Irene Lukšić o putovanjima povest će vas na jedno sasvim posebno. Ne morate nam vjerovati, vjerujte Kiklopu kojeg su ove godine vrlo zasluženo osvojili.
Hilary Mantel: Privedite tijela
Dvostruka dobitnica nagrade Man Booker u ovom romanu istražuje jednu od najmračnijih i najstrahotnijih epizoda engleske povijesti – pad Anne Boleyn.
Alice Munro: Dragi život
Ako niste čitali majstoricu kratke priče, ovo je knjiga u kojoj ćete saznati zašto je upravo ova kanadska autorica dobila Nobelovu nagradu za tu uvjerljivo najtežu književnu formu. Munro, pišući o ženama, propalim nadama, životnim frustracijama i ljubavnim neobičnostima, često i genijalno krši pravila forme, a pri tom odlično zabavlja.
Jo Nesbø: Leopard
Osmi roman iz serijala kojim se proslavio skandinavski pisac Jo Nesbø, svog protagonista inspektora osloanske policije, Harryja Holea, nalazi u Hong Kongu gdje se našao u problemima s Trijadom. No, ubojstvo dviju žena koje su pronađene utopljene u svojoj krvi, i mlada policajka Kaja Solness vratit će ga natrag u Oslo.
Roman Simić Bodrožić: Nahrani me
Jedanaest priča o roditeljstvu i ljubavi u kojima Simić promišlja i piše o normalnosti, odnosu među partnerima i djetinjstvu na zabavan i neobičan način osvojilo je i kritičare, i čitatelje, a na koncu i Kiklopa.
Iris Murdoch: Odrubljena glava
Seksualna revolucija u Engleskoj 60-tih i 70-tih godina ne bi bila ista bez romana o braku, prijevarama i incestu jedne od najboljih suvremenih britanskih spisateljica. 
Edo Popović: U Velebitu
Šetnje planinom posebno su iskustvo koje se lako dijeli s drugim zaljubljenicima u planine, a Edo Popović ih dijeli tako da ga ne želite prestati čitati ni na Velebitu.
Iva Ušćumlić Gretić: Duhovi
Od prvog hrvatskog romana o obiteljskom nasilju sigurno ćete se naježiti preko nekoliko puta. Autorica kao rijetko tko među domaćim autorima umije sljubiti sliku, riječ i ritam e stvoriti napeto, zabavno i zanimljivo štivo o nimalo lakoj temi.
Malala Yousafzai: Ja sam Malala
Priča mlade Pakistanke kojoj su talibani pucali u glavu kako bi je spriječili da ide u školu i da drži govore braneći pravo djevojčica da se školuju odjeknula je u cijelom svijetu. Malala je preživjela i nastavila se boriti, a jedan od načina na koji to čini je i ova odlična knjiga.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ivana Petrušić: 40 dana, Vodič do mentalnog, tjelesnog i duševnog blagostanja

Tisja Kljaković Braić: U MALU JE UŠA ĐAVA

Anna Todd: POSLIJE SVEGA: PAD