Kuhanje je živa kreativa!


Mediteranska kuharica kultnog londonskog restorana
Da je kuhanje osnova zdravog načina života već smo odavno naučili. No, da je to aktivnost koja nam budi kreativnost i snalažljivost rijetko smo svjesni. Najzdravije je, a često i najpovoljnije, kuhati jela od sezonskih namirnica. Nije ih teško ni pronaći ni kupiti, iako nije lako odoljeti rajčici koja se crveni i poziva na kupnju s polica supermarketa. Teško je krojiti jelovnik prema onome što donosi godišnje doba, jer se nismo navikli nositi s nenadanim nedostatkom ove ili one namirnice za jelo koje želimo pripremiti.

Umjesto da kupujemo ono što godišnje doba nudi, tražimo ono što nedostaje u receptu. Kako su se s tim nosile naše bake i prabake, pitamo se često, zamišljajući da su nekad ljudi jeli stalno jedno te isto jer drugačije u doba bez struje, frižidera i ledenica nije bilo moguće? Držanjem mesa u bunaru i kiseljenjem tijesta za izradu kruha, primjerice. Hranu su pripremale "od oka", po želji, trenutnoj inspiraciji i namirnicama koje su imale. (Krumpire, mrkve i gomoljasto povrće držali su u zemlji gdje su ostajali svježi znatno dulje nego u našim frižiderima). Tako su nastajali najbolji recepti.

Malim izmjenama recepata mogu se dogoditi velike promjene, stvoriti novi omiljeni okusi. Svi znamo da će mažuran dati sasvim drugačiji okus nego origano, ali zaboravljamo da bismo zimi rajčice, tikvice i patlidžane trebali zamijeniti bućama, repom i kiselim kupusom. Mijena godišnjih doba nešto je što, u svakodnevnoj užurbanosti, jureći s posla u vrtić, pa kući, u kazalište ili klub lako zaboravljamo. Odabir sezonskog povrća podsjeća nas na te mijene, govori nam, kroz okusne pupoljke, ne samo da je promjena dobra, već i da je stalna. Nema bolje vježbe za razvijanje kreativnosti i vječnu snalažljivosti od stalnog, svakodnevnog izazova.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ivana Petrušić: 40 dana, Vodič do mentalnog, tjelesnog i duševnog blagostanja

Tisja Kljaković Braić: U MALU JE UŠA ĐAVA

Anna Todd: POSLIJE SVEGA: PAD