Kuhanje je živa kreativa!
![]() |
Mediteranska kuharica kultnog londonskog restorana |
Da je kuhanje osnova zdravog načina
života već smo odavno naučili. No, da je to aktivnost koja nam
budi kreativnost i snalažljivost rijetko smo svjesni. Najzdravije
je, a često i najpovoljnije, kuhati jela od sezonskih namirnica.
Nije ih teško ni pronaći ni kupiti, iako nije lako odoljeti rajčici
koja se crveni i poziva na kupnju s polica supermarketa. Teško je
krojiti jelovnik prema onome što donosi godišnje doba, jer se nismo
navikli nositi s nenadanim nedostatkom ove ili one namirnice za jelo
koje želimo pripremiti.
Umjesto da kupujemo ono što godišnje
doba nudi, tražimo ono što nedostaje u receptu. Kako su se s tim
nosile naše bake i prabake, pitamo se često, zamišljajući da su
nekad ljudi jeli stalno jedno te isto jer drugačije u doba bez
struje, frižidera i ledenica nije bilo moguće? Držanjem mesa u
bunaru i kiseljenjem tijesta za izradu kruha, primjerice. Hranu su
pripremale "od oka", po želji, trenutnoj inspiraciji i
namirnicama koje su imale. (Krumpire, mrkve i gomoljasto povrće
držali su u zemlji gdje su ostajali svježi znatno dulje nego u
našim frižiderima). Tako su nastajali najbolji recepti.
Malim izmjenama recepata mogu se
dogoditi velike promjene, stvoriti novi omiljeni okusi. Svi znamo da
će mažuran dati sasvim drugačiji okus nego origano, ali
zaboravljamo da bismo zimi rajčice, tikvice i patlidžane trebali
zamijeniti bućama, repom i kiselim kupusom. Mijena godišnjih doba
nešto je što, u svakodnevnoj užurbanosti, jureći s posla u vrtić,
pa kući, u kazalište ili klub lako zaboravljamo. Odabir sezonskog
povrća podsjeća nas na te mijene, govori nam, kroz okusne pupoljke,
ne samo da je promjena dobra, već i da je stalna. Nema bolje vježbe
za razvijanje kreativnosti i vječnu snalažljivosti od stalnog,
svakodnevnog izazova.
Primjedbe
Objavi komentar