Saul Singer i Dan Senor, Start-up nacija: Tajna izraelskog ekonomskog čuda               U ovoj knjizi izraelski autori Dan Senor i Saul Singer objašnjavaju u čemu se sastoji tajna izraelskog ekonomskog čuda, kako to Izrael – država sa samo 7 milijuna stanovnika, stara samo 65 godina, okružena neprijateljima, u trajnom ratnom stanju još od svog osnutka, bez ikakvih prirodnih resursa – stvara više start-up tvrtki od većih, stabilnih država koje nisu u ratu, kao što su Japan, Kina, Indija, Južna Koreja, Kanada i Velika Britanija. Što su u ovoj knjizi napisali najbolje objašnjavaju autori sami:

                "Ovo je knjiga o inovativnosti i poduzetništvu, i o tome kako je jedna mala država – Izrael – utjelovila oboje. Ovo nije knjiga o tehnologiji, unatoč tomu što opisujemo brojne tehnološki vrlo razvijene kompanije. Premda smo fascinirani tehnologijom i njenim utjecajem na suvremeno doba, usredotočeni smo na ekosustav koji generira potpuno nove poslovne ideje.
                Ova knjiga jednim je dijelom istraživanje, drugim rasprava, a dijelom je i priča. Čitatelj bi mogao očekivati da ona bude kronološki strukturirana, oko kompanija ili u skladu s raznolikim ključnim elementima koje smo identificirali u izraelskom modelu inovacija. Ti organizacijski modeli bili su nam vrlo privlačni, ali smo ih na kraju sve odbacili u korist mozaičnog pristupa.
                Istražujemo povijest i kulturu i koristimo se odabranim pričama o kompanijama da bismo razumjeli otkuda je potekla sva ta kreativna energija i oblici u kojima se ona izrazila. Intervjuirali smo ekonomiste i izučavali njihova stajališta, ali smo svojoj temi pristupili kao poznavatelji povijesti, ekonomije i geopolitike. Jedan od nas (Dan) ima uporište u ekonomiji i politici, drugi (Saul) u politici i novinarstvu. Dan živi u New Yorku, studirao je u Izraelu a živio, radio i putovao u arapskom svijetu; Saul je odrastao u Sjedinjenim Američkim Državama, a danas živi u Jeruzalemu.
                Iako je naša naklonost za neispričanu priču o tome što je Izrael gospodarski postigao bila najveći poticaj za pisanje ove knjige, mi govorimo o područjima na kojima Izrael zaostaje. Također istražujemo prijetnje nastavku izraelskog uspjeha – što će većinu čitatelja iznenaditi, s obzirom na to da se one ne odnose na prijetnje za koje su općenito zainteresirani međunarodni novinari.
                Zavirit ćemo nakratko i na dva druga područja i odgovoriti zašto američka industrija inovacija, za razliku od prakse u izraelskom gospodarstvu, nije bolje iskoristila prednost poduzetničkog talenta što ga je ponudila američka vojna izobrazba i iskustvo; i zašto se arapski svijet suočava s poteškoćama u poticanju poduzetništva. Te teme zaslužuju sveobuhvatan tretman koji nadilazi okvire ove knjige; o svakoj od njih može se napisati nova knjiga.
                Naposljetku, ako postoji tema koju se uglavnom zaobilazilo, unatoč opširnom medijskom izvještavanju o Izraelu, to je upravo ona da ključni ekonomski pokazatelji ukazuju na to da Izrael predstavlja najveću koncentraciju inovacija i poduzetništva u svijetu današnjice. Ovom knjigom nastojali smo objasniti taj fenomen."

                Ovu knjigu treba pročitati svatko koga zanima kako poslovanje, kultura i povijest mogu zajedno pridonijeti razvoju i blagostanju države. Prakticiranje "start-up mentaliteta" na svim razinama, od malih tvrtki pa sve do cjelokupne države i nacije, dovelo je Izrael do statusa najinovativnije države na svijetu. To je zacijelo putokaz i primjer svima koji ga žele slijediti.

                dr. sc. Josip Muller, regionalni menadžer u tvrtki Johnson & Johnson i programski direktor konferencije Start-Up Croatia.

                Amerika mnogo toga može naučiti iz doista impresivnog izraelskog poduzetničkog modela – ponajprije o kulturi liderstva i upravljanja rizikom. „Start-up država“ knjiga je uputa za sve izvršne direktore koji žele stvoriti sljedeću generaciju korporativnih lidera.
                Tom Brokaw, specijalni dopisnik NBC Newsa i autor uspješnice „The Greatest Generation“.

                Usred kaosa Bliskog istoka, postoji izvanredna priča o inovativnosti. „Start-up država“ prepuna je nadahnjujućeg uvida u ono što se krije iza dinamičnog izraelskog gospodarstva. Ovo je knjiga koja stiže u pravo vrijeme nudeći toliko potrebnu pohvalu poduzetničkom duhu.
                Meg Whitman, bivša predsjednica i izvršna direktorica e-Baya.

                Države koje su u stanju prepoznati nove ideje i državnim jamstvima potaknuti privatni kapital da ih podrži u realizaciji idu naprijed. Gotovo da nema države koja ovu rečenicu sažeto bolje ilustrira od Izraela.
                Pavle Kalinić, Pogovor „Start up nacija“.


                SAUL SINGER, američko-izraelski novinar i autor, počeo je karijeru u SAD kao politički savjetnik u Odboru za vanjsku politiku predstavničkog doma američkog Kongresa. Nakon što se preselio u Izrael počeo je raditi kao novinar, komentator i urednik vodećeg izraelskog lista The Jerusalem Post. Pisao je također za The Wall Street Journal, Commentary, Moment, The New Leader i The Washington Post. Napisao je nekoliko knjiga, između ostalog i "Confronting Jihad: Israel's Struggle and the World After 9/11" (2003). Dan Senor mu je šogor.

                DAN SENOR, američki pisac i politički operativac, mladost je proveo u Kanadi, gdje je završio studij povijesti. Nastavio je studij na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu i na Harvardu. Počeo je karijeru kao politički savjetnik jednom republikanskom članu kongresa, zatim je radio kao investicioni bankar, a potom je postao politički savjetnik Bijele kuće i Pentagona, specijaliziran za Srednji istok. Bio je aktivan u pripremama za invaziju na Irak, te bio jedan od prvih američkih civilnih savjetnika koji su došli u Baghdad nakon pada Saddama Husseina te sudjelovao u formiranju američke administracije u Iraku. Godine 2010. govorilo se da bi mogao biti republikanski kandidat za Senat. On je 2012. godine bio vanjskopolitički savjetnik republikanskog predsjedničkog kandidata Mitta Romneyja. 

Start-up naciju možete kupiti na našem webshopu!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Citati o ljubavi

20 veličanstvenih Profilove 2020.

CITATI ZA PONEDJELJAK (I SVAKI DRUGI DAN)