Glenn Greenwald: NEMAŠ SE KAMO SAKRITIPotkraj 2012. godine američki novinar i borac za ljudska prava Glenn Greenwald počeo je dobivati neobične poruke njemu nepoznate osobe koja mu je rekla da bi voljela s njim stupiti u kontakt, ali uz pomoć jednog šifriranog sustava, tako da nitko njihovu korespondenciju neće moći čitati. Iz te korespondencije Greenwald saznao da bi ta osoba trebala pomoć od njega da u londonskom dnevnom listu "Guardian", za koji je Greenwald tada radio, objavi neke izuzetno osjetljive i senzacionalne dokumente. U početku ta mu se osoba nije željela predstaviti, no on je uz pomoć jedne svoje prijateljice, koja se bavi snimanjem političkih dokumentaraca, stekao povjerenja te osobe, te se dogovorio da se sastane s njom u Hongkongu.
      Tako su Greenwald i ta njegova prijateljica otputovali u Hongkong i u jednom tamošnjem hotelu upoznali mladog Amerikanca Edwarda Snowdena, dotadašnjeg službenika američkih obavještajnih službi, koji je imao kod sebe skoro tri milijuna supertajnih američkih dokumenata o operacijama američke elektronske obavještajne agencije NSA. Iz tih dokumenata, koje je on Greenwaldu stavio na raspolaganje, bilo je vidljivo da NSA može prisluškivati svaku osobu na svijetu ili kontrolirati njenu internetsku komunikaciju, da u tome ima pomoć vodećih američkih telekomunikacijskih i internetskih kompanija, te da ona intenzivno prisluškuje i špijunira vodeće svjetske političare, ali i ogroman Amerikanaca, iako to po američkim zakonima ne bi smjela.
      Greenwald je o onome što mu je Snowden otkrio objavio u lipnju 2013. godine u "Guardianu" niz članaka, a neka otkrića o tome objavio je i "Washington Post". Bila je to ogromna senzacija, o tom otkriću raspisali su se mediji diljem svijeta. Nakon tog otkrića mnoge javne ličnosti iskazale su zabrinutost intenzitetom i širinom te elektronske špijunske aktivnosti, koju su američke vlasti pokušale zanijekati, demantirati i umanjiti njihovo značenje. Protiv Snowdena pokrenut je pravosudni postupak, pa se on – da se spasi zatvora – sklonio u Moskvu, a i Greengwaldu je prijetio sudski postupak, ali je od toga njega štitila njegova novinarska profesija. O onome kako je došao do ovog velikog otkrića, što to otkriće znači Greenwald je ne samo intenzivno pisao u "Guardianu" nego je potom napisao i knjigu "Nemaš se kamo sakriti: Snowden, NSA i američka država nadzora", koja je diljem svijeta izašla sredinom svibnja.
      Ta je knjiga smjesta došla na liste najprodavanijih bestselera, već prvog tjedna prodaje bila je na 5. mjestu liste "New York Timesa" najprodavanijih knjiga u SAD, te na 4. mjestu najprodavanijih knjiga na internetskoj knjižari "Amazon". Greeenwald je u travnju 2014. godine zajedno s drugim novinarima koji su sudjelovali u ovom velikom otkriću dobio Pulitzera, najveću američku novinarsku nagradu.
      U ovoj knjizi po prvi puta autor objavljuje 56 dosad nepoznatih dokumenata vezanih za ovu aferu. Autor opisuje na koji tehnički način prikopčavanjem na rutere je NSA prisluškivala američki i međunarodni elektronski promet. Objavljuju se imena velikih korporacija s kojima je NSA surađivala. Iznose se dokazi da je namjera NSA bila da kontrolira cijeli svjetski elektronski promet. Govori se s kojim je tajnim službama stranih zemalja NSA surađivala. Autor pokazuje kako su špijunirane i društvene mreže. Autor opisuje i kako se on našao na udaru nakon što je ovu aferu otkrio u "Guardianu".


      Glenn Greenwald (1967.) američki je odvjetnik i novinar, koji trenutno živi u Brazilu. Studirao je na sveučilištu George Washington u Washingtonu, te završio studij prava na Sveučilištu New York. Nakon studija počeo se baviti odvjetništvom i postao stručnjak za ustavna pitanja i pitanja ljudskih prava. Bavio se i biznisom. U listopadu 2005. pokrenuo je internetski blog "Unclaimed Territory" gdje je pisao o raznim slučajevima kršenja ljudskih prava od strane američkih obavještajnih službi. Njegov je blog izazvao dosta pozornosti, pa je stoga 2007. godine dobio priliku da postane suradnik uglednog američkog internetskog političkog sitea "Salon". I tu su njegovi prilozi izazvali veliku pozornost, pa je on počeo napuštati pravnički posao jer se sve više počeo baviti novinarskim i publicističkim radom. Napustio je "Salon" u kolovozu 2012. godine kada je počeo raditi za londonski dnevnik "The Guardian", baveći se i dalje prvenstveno pitanjima kršenja ljudskih prava u SAD. Kao novinar Guardiana stupio je u kontakt s američkih zviždačem Edwardom Snowdenom koji mu je dao veliki broj povjerljivih dokumenata američke tajne službe NSA o masovnom prisluškivanju i kontroli elektronskih komunikacija u SAD i diljem svijeta. Greenwald je u listopadu napustio Guardian da bi pomogao formiranju nove nezavisne internetske medijske kuće First LookMedia.      


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Citati o ljubavi

Tisja Kljaković Braić: U MALU JE UŠA ĐAVA

CITATI ZA PONEDJELJAK (I SVAKI DRUGI DAN)