Top 5 glumaca koji utjelovili slavne detektive iz knjiga




O tome kako TV serije služe da bi novim generacijama čitatelja predstavile detektive klasičnih krimi serijala već smo pisali. No, nije sve ni u legendarnim detektivima ni u kvalitetno napisanom scenariju. Veliku ulogu igra i glumac koji oživljava likova koje pamtimo sa stranica romana. Nizu slavnih glumačkih imena koja su utjelovila Sherlocka Holmesa, ime koje književnom detektivskom fikcijom vlada već preko stotinu godina, nedavno se pridružio Ian Mckellen te nas nadahnuo da složimo popis nama najdražih glumaca koji su utjelovili slavne detektive iz knjiga.


Luca Zingaretti
Rimljanin čije lice milijuni gledatelja širom svijeta poznaju kao Salva Montalbana iz istoimene uspješne krimi TV serije koja se temelji na liku i romanima talijanskog pisca Andree Camillerija, glumu je studirao na prestižnoj Nacionalnoj akademiji dramskih umjetnosti Silvio D'Amico. Nakon što je 1984. godine diplomirao, glumačku je sreću okušao na daskama koje život znače, da bi se na velikim i malim ekranima pojavio tri godine kasnije. Od 1999. do 2011. neodoljivog je detektiva sa Sicilije glumio 22 puta, a nakon uspjeha serije postao je jedan od najtraženijih glumaca u Italiji.

David Suchet
I David Suchet svoju je glumačku karijeru započeo kao kazališni glumac, i to igrajući mahom šekspirijanske likove. Oni malo stariji pamte ga kao Edwarda Tellera, čovjeka koji je radio na termonuklearnoj bombi, iz britansko-američke TV serije Oppenheimer dok su ga oni malo mlađi možda zamijetili u Obiteljskim vezama (2003.) ili Pljački (2008. ) gdje glumi negativce, likove koji su toliko različiti od uštogljenog, urednog i ozbiljnog detektiva Hercula Poirota da ga je teško prepoznati. Jer lice Davida Sucheta za mnoge je, u gotovo četvrt stoljeća igranja, koliko je Suchet igrao Poirota, postalo istovjetno licu belgijskog detektiva kraljice krimića Agathe Christie.

Benedict Cumberbatch
Sherlocka Holmesa utjelovilo je do sada preko pedeset glumaca, a među njima su se našla i brojna slavna glumačka imena, poput Charltona Hestona, Christophera Plummera, Rogera Moorea, Petera O'Toolea i Michaela Cainea. No, na malim ekranima slavnog Jeremyja Bretta, koji je velikog detektiva Sir Conana Doylea utjelovio u odličnoj TV seriji iz osamdesetih, zamijenio je mladi Britanac koji je Sherlocka, u istoimenoj BBC seriji, dovukao u 21. stoljeće. I pri tom postao slavan pa smo ga imali prilike gledati kao zlikovca u novim Zvjezdanim stazama, kao i u nedavnoj ekranizaciji John Le Carreovog klasika, Dečko Dama Kralj Špijun (2011.)
  
Ken Stott
Čovjek kojeg smo gledali i kojeg ćemo još gledati kao patuljka u Balina u serijalu Petera Jacksona (gdje je radio s Cumberbatchom koji je utjelovio zmaja Smauga) proslavio se u svojoj domovini, pa i u cijelom Ujedinjenom Kraljevstvu, mnoštvom odličnih televizijskih uloga, među kojima je najpoznatija ona Johna Rebusa u seriji Rebus (2006.–07.) Škotskog detektiva Iana Rankina prvo je igrao John Hannah, no ni fanovi ni sam Hannah nisu bili time oduševljeni dok je Ken Stott kao stvoren za ulogu edinburškog detektiva koji voli glazbu.

Humphrey Bogart
Philip Marlowe nije nepoznat detektiv, pa je bio i red da ga utjelovi netko jednako slavan. Četiri godine nakon što je postao zvijezda u danas kultnoj Casablanci, Bogart je postao Philip Marlowe u ekranizaciji glasovitog romana Raymonda Chandlera, Duboki san. Pod redateljskom palicom jednog od najcjenjenijih redatelja američke kinematografije, HowardaHawksa, Bogartov Marlowe postao je ikona detektiva na filmu. A mi smo sigurni da je tome pripomogao i jedan od scenarista koji su roman pretvorili u film: veliki književnik William Faulkner.




Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ivana Petrušić: 40 dana, Vodič do mentalnog, tjelesnog i duševnog blagostanja

Tisja Kljaković Braić: U MALU JE UŠA ĐAVA

Anna Todd: POSLIJE SVEGA: PAD