Top 5 književnih detektiva koji su postali hit u TV serijama



Tko je sve osvojio nove čitatelje preko malih ekrana?


Neki od najpopularnijih i najduže voljenih likova koji su se rodili u knjigama upravo su oni iz detektivskih romana. Tajna njihove trajne popularnosti? Ne, nije riječ (samo) o vječnom ljudskom interesu za krimiće, nego o – televiziji! Naime, svakih nekoliko godina detektivski klasici (i oni koji će to tek postati) dobivaju nove ekranizacije te se tako u njih zaljubljuje cijela jedna nova generacija, koja nakon serije s radošću otkriva književne predloške u kojima su svjetlo dana ugledali njihovi novootkriveni ljubimci.

Sherlock Holmes

Ekranizacije najpoznatijeg rješavatelja nemogućih zagonetki toliko su brojne da imaju svoju vlastitu stranicu na Wikipediji. Slavni engleski detektiv trenutačno broji 13 TV serija koje se izravno bave slučajevima koje je napisao škotski liječnik sir Arthur Conan Doyle. Ima ih stvarno različitih: od one s početka osamdesetih u kojoj smo gledali odličnog Jeremyja Bretta u ulozi Holmesa, preko animirane serije čije je pojedine epizode režirao slavni Japanac Hayao Miyazaki, do BBC-jevog odličnog remakea koji je, zajedno s mladim Benedictom Cumberbacthom, jesenas zavladao Internetom. I malim ekranima, naravno.

Inspektor Montalbano

Uspješne kriminalističke serije, kao i knjige, koje dolaze s ne-engleskog govornog područja mogu se nabrojati na prste jedne ruke. Tu nam padaju na pamet Inspektor Rex i Borgen. I naravno Inspektor Montalbano, serija o genijalnom talijanskom detektivu koji odbije igrati po nepisanim, a ponekad i pisanim, pravilima svoje zemlje. U seriji, koja je postala toliko popularna da ima i svoj vlastiti prequel nazvan Mladi Montalbano, tvrdoglavog talijanskog detektiva glumi fantastični Luca Zingaretti. Svojom popularnošću Inspektor Montalbano učinio je slavnim izvan granica Italije i svog autora Andreu Camillerija, koji je pak u svom rodnom gradu doživio jednu sasvim neobičnu čast. Naime, 2003. godine grad Porto Empedocle, na kojem je Camilleri utemeljio Montalbanovu Vigàtu, svoje je službeno ime promijenio u – Porto Empedocle Vigàta. A kakvo je točno mjesto i kakav je detektiv inspekto Montalbano možete provjeriti u netom objavljenom romanu Zmijsko leglo koji je dio Profilove ljetne kolekcije!  

Hercule Poirot

Slavni belgijski detektiv Agathe Christie jedan je od najpopularnijih likova u žanru krimića. Nije ni čudo: izvorno se pojavio u 33 romana, jednoj drami i preko 50 kratkih priča. I ne samo to – Poirot je i glavni lik jedne od najdugovječnijih TV serija. Riječ je o seriji Agatha Christie's Poirot, u kojoj je detektiva s francuskim naglaskom i velikom strasti za dobrom hranom utjelovio izvanredni David Suchet. Prva je epizoda prikazana davne 1989. godine, a posljednja prošlog ljeta, u lipnju 2013.

Tom Barnaby

No, titulu najdugovječnijeg TV detektiva Poirot bi lako mogao izgubiti. Naime, serija Umorstva u Midsomeru po prvi puta je prikazana 1997. godine i još uvijek traje. Međutim, samo je prvih pet sezona, odnosno TV filmova, napravljeno po predlošku prvih pet knjiga britanske spisateljice Caroline Graham, koja je smislila pronicljivog inspektora iz mirnog engleskog sela. Ostale epizode u seriji, iako dobre, ne prate književni predložak – Graham je napisala još samo dva romana o inspektoru koji ju je proslavio.

John Rebus

Glavnog lika iz niza romana škotskog kralja tartan noira Iana Rankina, nimalo politički korektnog detektiva koji obožava glazbu, glumila su, u seriji nazvanoj jednostavno Rebus, dva odlična škotska glumca. U prve dvije sezone bio je to John Hannah, kojeg pamtimo iz filmova Četiri vjenčanja i sprovod i Mumija, čija produkcijska kuća je i pokrenula seriju. U preostale tri sezone glumio ga je škotski glumac Ken Stott, cijenjeni škotski TV glumca kojeg smo imali prilike gledati i kao Balina iz Hobbita. Najnoviji roman o Johnu Rebusu, Sveci Biblije sjena, jedan od romana iz Profilove ljetne kolekcije!


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ivana Petrušić: 40 dana, Vodič do mentalnog, tjelesnog i duševnog blagostanja

Tisja Kljaković Braić: U MALU JE UŠA ĐAVA

Anna Todd: POSLIJE SVEGA: PAD