YU PUZZLE, Rade Jarak



YU PUZZLE, Rade Jarak
Roman Yu puzle govori o trima naraštajima dubrovačke porodice Romić; sklopljen je kao svojevrsna pripovjedna slagalica zasnovana na motivima tragedije, rata i ljubavi u burnom vremenu; on priča o uglednoj srpsko-hrvatskoj obitelji  iz Dubrovnika koja nije samo svjedok historije – već i njezina žrtva. Obiteljsko stablo ima mnogo izdanaka i svatko će od njezinih pripadnika ostaviti svoj pečat i ostvariti svoj usud, netko kao španjolski borac, netko kao partizan, a netko kao ustaša... Čak ni azijska krv Ai, supruge generala Zorana Romića, neće biti dovoljno jaka da izbriše zlu kob. Ni pobjeda u ratu u kojemu su izabrali pravu stranu neće donijeti očekivani spokoj. Kada Ai nestane u Beogradu 1958. godine, otvorit će se Pandorina kutija iz koje će izići najmračnije obiteljske tajne. Pripovijedajući o Romićima, Rade Jarak govori o dramatičnim sudbinama mnogih obitelji koje su se zatekle u kolopletu ratnih i ideoloških sukoba koji su obilježili dvadeseto stoljeće na našem tlu.
Autor spretno piše o temama koje danas, kao i nekad, u našim krajevima izazivaju svakojake reakcije iako je cilj suvremenog svijeta da baš nikakve reakcije ne postoje kad je riječ o homoseksualnosti, samoubojstvu ili miješanom braku.

„Trudio sam se svojim likovima dati neke ljudske strasti, mimo tih povijesnih događaja, tako je jedna od njih Tekla, homoseksualka, koja čitav život pokušava pronaći partnericu, pravu ljubav, ali ne uspijeva. Osim toga ona vozi motocikl, čak i avion, to je na neki način početak mukotrpne i dugotrajne ženske emancipacije na ovim prostorima. Jedan drugi lik je biseksualac, i tako dalje. Moji likovi su većim dijelom u ratu s historijom, oni od nje bježe, ali ih ona na kraju ipak sustiže. Historija je često papirnata, ljudska je duša od papira.
(...)
Općenito sam u YU puzzleu istraživao otpor pojedinca prema općem, prema nametnutim uvjetima od strane društva. To bi smo mogli nazvati i „papirnatom historijom“. Historijske stvari su često banalne, ponekad o ratu odlučuje jedan jedini potez pera po hartiji. Pojedinci imaju pravo da se odupru općoj, kolektivnoj svijesti.
(...)
Uz homoseksualnost i samoubojstvo, zapravo centralna tema romana YU puzzle sudbina jednog miješanog hrvatsko-srpskog braka. To je meni vrlo zanimljiva tema koja me dugo kopala. Pitanje Jugoslavije je zapravo najviše pitanje odnosa Hrvata i Srba. Taj problem me izuzetno privlačio i mislio sam da je bitan, naročito kad se radi o miješanom braku. Kad prigusti, pripadnici te obitelji ne mogu da se odluče na koju će stranu, ili su čas na ovoj, čas na onoj.“
(arteist.hr)

Rade Jarak, rođen je u Dubrovniku 1968. Likovnu akademiju završio u Zagrebu. Dobio je nagradu Jutarnjeg lista za roman Pustinje 2006. godine, kao i nagradu Večernjeg lista za kratku priču „Nino Rovinjež“ 2001. Boravio je na studijskom putovanju u Japanu 2009-10. Objavio je dvadesetak knjiga: Demon u pari kupaonice (poezija), Vlak za Bangalore (poezija), Kiša (roman), Termiti (priče), Sol (roman), Duša od krumpira (roman), Enciklopedija očaja (roman), Pustinje (roman), Pohvala ulici (eseji), Strašni (SF roman), Tango (novela-poema, s pogovorom Mirka Kovača), Japanski dnevnik (dnevnik), Crna svila (priče), Sutra (priče), Wakamono (novela), Žuto (novela), Kaja (poezija s fotografijama Mia Vesovića), Plaža (priče).   

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ivana Petrušić: 40 dana, Vodič do mentalnog, tjelesnog i duševnog blagostanja

Tisja Kljaković Braić: U MALU JE UŠA ĐAVA

Anna Todd: POSLIJE SVEGA: PAD