Bruce Springsteen BORN TO RUN

Bruce Springsteen
Born to Run
S engleskog preveli Lada Furlan Zaborac i Dražen Čulić

Predgovor
Odrastao sam u obalnom gradu s drvenom šetnicom uz ocean, u kojem je gotovo sve prekriveno nijansom prijevare. Kao i ja. Sa svojihdvadeset godina nisam bio buntovnik u trkaćem automobilu, nego gitarist na ulicama Asbury Parka, već tada blisko povezan s onima koji “lažu” u ime istine... sasvim običnim umjetnicima. No u rukama sam imao dobitnu kombinaciju karata. Bio sam mlad, s desetogodišnjim iskustvom sviranja po barovima u prokušanom bendu, solidnu skupinu lokalnih glazbenika koja se znala prilagoditi mojem stilu izvođenja i priču koju sam želio ispričati.
Ova je knjiga ujedno i nastavak i potraga za njezinim ishodištem. Smjerokazi su mi bili događaji u mojem životu za koje smatram da su uobličili kako moju priču, tako i moj izvođački rad. Pitanje koje mi obožavatelji na ulici uvijek iznova postavljaju jest: “Kako ti to uspijeva?” Na stranicama što slijede pokušat ću objasniti kako i, što je još važnije, zašto.

Osnovni rokerski pribor za preživljavanje
DNK, prirodni talent, usavršavanje vještine, razvijanje i potpuna posvećenost filozofiji ljepote, sirova strast za... slavom? Ljubavlju? Divljenjem? Pažnjom? Ženama? Seksom? I, oh, da... za lovom. Zatim... želiš li doista otići do samoga kraja, potrebna je neobuzdana vatra u nutrini koja se jednostavno... ne da... ugasiti. To su samo neki od sastojaka koji ti mogu dobro poslužiti staneš li ikad licem u lice s osamdeset tisuća (ili samo osamdeset) razularenih
obožavatelja rock ‘n’ rolla koji očekuju da pred njima izvedeš mađioničarski trik. Čekaju da nešto izvučeš iz šešira, ni iz čega stvoriš nešto, nešto impresivno, što je prije no što su se kao vjernici ondje okupili postojalo samo kao glasina nošena vjetrom pjesme.
Želio bih ovdje dokazati postojanje onog neuhvatljivog pojma “mi”, u koji nikad u potpunosti ne možete vjerovati. To je moj trik. I poput svih dobrih mađioničarskih trikova, i ovaj počinje dobrom pripremom.
Stoga...


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Citati o ljubavi

Tisja Kljaković Braić: U MALU JE UŠA ĐAVA

CITATI ZA PONEDJELJAK (I SVAKI DRUGI DAN)