"Životolovka" - šansa za novi početak i odvikavanje od negativih misli

NAJNOVIJE U PROFILOVOM IZDANJU
Autentično iskustvo izlaska iz depresije uz komentare autorice priručnika Pobijedite depresiju kognitivno-bihevioralnim tehnikama

Roberta Berci i Dragica Barbarić

Životolovka – od depresije do punine života
broj stranica: 202
uvez: meki 
cijena: 99 kn
>>>link za kupnju>>>


Životolovka je poetičan i iskren zapis o osjećajima, njihovim izvorima i interpretacijama, u kojoj se može prepoznati svatko tko je u nekoj fazi svog života pokleknuo pod teretom loših misli. Umjesto da na depresivnu fazu gledamo kao na prokletstvo koje nas je zadesilo, možemo je shvatiti kao šansu za novi početak – kao ulaznicu za proces preobrazbe. Takav stav Roberta Berci iskoristila je kao polaznu točku za izlazak iz depresije koji je opisala u svojoj knjizi odvikavanja od ovisnosti o negativnim mislima. Korak po korak, kako kaže, jer sporost je nužna želimo li temeljito preorati svoje polje tuge.
Kako bi Robertin tekst bio što primjenjiviji i korisniji čitateljima, svojim savjetima i uputama upotpunila ga je psihologinja Dragica Barbarić, autorica priručnika Pobijedite depresiju kognitivno-bihevioralnim tehnikama, koja u Robertinim intuitivnim rješenjima prepoznaje pristupe dokazano najdjelotvornijih tehnika i pristupa u psihoterapiji.
Na taj način nastala je jedinstvena knjiga u kojoj dijalog između klijenta i psihoterapeuta čitatelja usmjerava prema pozitivnim rješenjima i izlazu iz spirale negativnih misli,  nudeći mu pritom razumijevanje, utjehu i podršku. Jer, kako kaže Dragica Barbarić, slične ispovijedi  i iskustva drugih mogu potaknuti suosjećanje i empatiju te uvjeriti ljude da nisu sami u svojim krizama. Liječnicima pak iskustva oboljelih mogu pomoći da ih bolje upoznaju, razumiju i daju im podršku u svakodnevnim zajedničkim bitkama.
„Kako ne biste pomislili da vas želim zadojiti umjetnom 'pozitivnošću' po svaku cijenu i u svim mogućim i nemogućim situacijama, reći ću da imate pravo biti nezadovoljni, tužni, melankolični, ogorčeni, ukratko - svakakvi, ali u onim fazama kada samima sebi postanete neželjen gost, možda je vrijeme za početak tihe preobrazbe“ – predlaže Roberta Berci. 

Roberta Berci, književnica i pjesnikinja, stekla je zvanje profesora hrvatskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Rijeci, a nakon diplome radila je kao nastavnica i knjižničarka u osnovnoj i u srednjoj školi.
Prvo intenzivno iskustvo depresije doživjela je 2002., a drugo 2008. godine. Nakon druge depresivne epizode odlučuje pristupiti dubljim promjenama kako bi pobijedila negativne obrasce mišljenja, shvativši da je put izlaska iz depresije zapravo put osobne promjene u potrazi za nalaženjem vlastita individualnog smisla postojanja. Tekst Životolovke nastajao je tijekom intenzivnog traganja za osobnim odgovorima.
Danas živi uravnoteženim životom i razdoblje depresije shvaća kao poticaj
za samorazvoj. Supruga je i majka, živi i radi u obiteljskoj tvrtki u Kašteliru.
Ulaže u osobni rast i razvoj sudjelujući na različitim radionicama i
seminarima, a u slobodno vrijeme bavi se pisanjem.

Dragica Barbarić, psihologinja, kognitivno-bihevioralna terapeutkinja, diplomirala je psihologiju na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Radila je kao psiholog u različitim područjima i ustanovama: savjetovališta psihološke pomoći, dječji vrtić, srednja škola, područje socijalne skrbi, organizacijska psihologija, edukacije i treninzi psiholoških vještina. Završila je brojne stručne edukacije te je stekla europski certifikat za kognitivno-bihevioralnog terapeuta Europskog udruženja za bihevioralno-kognitivne terapije (EABCT). Najveće, dugogodišnje iskustvo ima upravo u području savjetodavnog i psihoterapijskog rada s klijentima s emocionalnim poteškoćama, osobito depresivne i anksiozne prirode (strahovi, tjeskoba). Unutar Hrvatskog udruženja za bihevioralno-kognitivne terapije uključena je u educiranje budućih psihoterapeuta i savjetovatelja. Objavila je knjigu „Pobijedite depresiju kognitivno-bihevioralnim tehnikama“ prvu knjigu samopomoći takve vrste na našem jeziku
koja je dobila i preporuku Hrvatskog psihološkog društva. Gostuje u tv i radio emisijama te piše članke o psihološkim temama u časopisima i web portalima.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ivana Petrušić: 40 dana, Vodič do mentalnog, tjelesnog i duševnog blagostanja

Tisja Kljaković Braić: U MALU JE UŠA ĐAVA

Anna Todd: POSLIJE SVEGA: PAD