Mali zalogajčići - tapas i odličan recept iz Moro kuharice
TAPAS
Naše prvo iskustvo s tapasom bilo je
vrlo posebno. Prijateljica Lidija vodila nas je po barovima u
Granadi, u kojima smo pijuckali šerije i tažili žeđ ledenim
pivima (cañas),
a uz svako je piće bio poslužen maštovit izbor ukusnih zalogaja.
To je ono što Španjolci zovu tapear, nama je to bila
nezaboravna noća ispunjena toplinom, druželjubivošću i zabavom.
Naime, bio je to naš prvi dodir sa Španjolskom i vjerojatno jedan
od razloga zašto smo se istog trena zaljubili u tu zemlju, njezinu
kulturu i ljude.
Tapas izvorno potječe s juga gdje je
početkom 19. stoljeća kriška kruha ili kobasica služila za
pokrivanje (tapar) čaše, za rastjerivanje insekata ili da se
ne bi previše popilo. Andaluzija je nekada, kao što je to i danas,
bila prijestolnica šerija, što je išlo ruku pod ruku s tapom. Čaša
šerija i tapas postali su uobičajeni i ubzro se ta tradicija iz
Andaluzije proširila čitavom Španjolskom.
Tapas dolazi u mnogobrojnim oblicima,
od jednostavnog tanjura usoljenih badema do složenijih, kuhanih jela
poput calamers en su tinta
(lignje na crno). Kao što se može birati između dviju veličina –
tapa ili veći ración
– s popisa standardnih jela ispisanih na pločama u većini
tapas-barova, tako postoji i jednako bogat popis regionalnih
specijaliteta i varijacija.
PRŽENI
BADEMI S DIMLJENOM PAPRIKOM
Ovo je
odlična nadopuna čaši rashlađenog šerija fino, najsušeg i
najsvjetlijeg od svih vrsta šerija. Okus dimljene paprike i lagano
preprženih badema iznenađujuće se dobro slažu.
Za 6
porcija
250
oguljenih badema
1
žličica maslinovog ulja
1
žličica dimljene španjolske slatke papirke
1 i ½
žličica krupne morske soli, fino samljenvene
Položite
bademe na lim za pečenje i suho ih pecite na najvišoj razini u
pećnici oko 25 minuta ili dok ne poprime zlatno-smeđu boju.
Izvadite iz pećnice i pomiješajte s maslinovim uljem, paprikom i
solju. Vratite u pećnicu na nekoliko minuta. Izvadite i ohladite
prije posluživanja.
Primjedbe
Objavi komentar