Javier Marías: ZALJUBLJIVANJA



Javier Marías: ZALJUBLJIVANJA

Novi roman Javiera Maríasa, jednog od najboljih suvremenih romanopisaca, objavljen u Profilovoj biblioteci Profil proza

Vjerojatno jedno od prvih pravih književnih remek-djela XXI. stoljeća.
The Guardian


Prelijepa proza, poput kakva baleta, krajnje potresna… apsolutno briljantna.
The New York Times Book Review


Posljednji put kad sam vidjela Miguela Desverna, ili Devernea, bio je i posljednji put kad ga je vidjela njegova žena, Luisa, što je svakako čudno i možda nepravedno, jer je ona bila to, njegova žena, a ja sam, naprotiv, bila anonimus…

Tako započinju Zaljubljivanja, deveti roman Javiera Maríasa, jednoga od ponajboljih suvremenih romanopisaca.
María Dolz, pripovjedačica i protagonistica, doznala je ime čovjeka kojega je s divljenjem promatrala gotovo svako jutro kako zadovoljno razgovara sa svojom ženom uz kavu u jednom gradskome kafiću, tek kad se pojavila njegova fotografija u novinama. A na fotografiji se vidio ranjen čovjek, napola nag i na samrti...

Dubokom i impresivnom prozom ovaj roman promišlja o zaljubljenosti, shvaćenoj gotovo posvuda kao pozitivnom, pa čak i otkupiteljskom osjećaju, toliko da se čini da može poslužiti kao opravdanje svega: i plemenitih činova, ali i najvećih nesreća i zlobe.
Zaljubljivanja su također roman o nepobitnoj snazi činjenica, no istovremeno i o nemogućnosti da ikada u potpunosti doznamo istinu o stvarima koje nas se tiču.



Javier Marías rođen je 1951. u Madridu. Bio je profesor na Sveučilištu u Oxfordu i na Komplutskome sveučilištu u Madridu. Član je Španjolske akademije.
Do sada je napisao devet romana od kojih su mnogi osvojili neke od najcjenjenijih književnih nagrada. Na hrvatski su jezik uz Zaljubljivanja prevedeni romani Srce tako bijelo, U boju sutra na me misli i Tvoje lice sutra.
Djela Javiera Maríasa prevedena su na četrdeset jezika, objavljena u pedeset zemalja i prodana u šest milijuna primjeraka u cijelome svijetu.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ivana Petrušić: 40 dana, Vodič do mentalnog, tjelesnog i duševnog blagostanja

Tisja Kljaković Braić: U MALU JE UŠA ĐAVA

Anna Todd: POSLIJE SVEGA: PAD