LjubicA Uvodić-Vranić "Avantura osobne promjene " OGOVARANJE




14. OGOVARANJE

Što zapravo znači ta ružna riječ ogovaranje, koju u govornom jeziku zamjenjujemo još ružnijom: trač?


Ogovarati nekoga znači bez provjere i bez njegove prisutnosti izgovarati negativne sudove o nekome.

Pri tome je veoma važna i naša namjera. Koju namjeru, tj. koji razlog ili cilj može imati netko tko ogovara? Evo nekih tipičnih razloga za ogovaranje.

1.     Puštanje probnog balona
  
 Osoba ima neku neprovjerenu sumnju. Na primjer Pero sumnja da njegov susjed s gornjeg kata uzima drogu. U razgovoru s drugim susjedom iz prizemlja, za kojega zna da je dosta informiran o prilikama u kući, kaže: Čuo sam da naš susjed s gornjeg kata uzima drogu. Ja imam malu djecu… pa me je strah…. Susjed iz prizemlja odgovara: Je, je. I ja sam čul. I nažalost vidil…

Informacija provjerena i potvrđena.

Ali što se još moglo dogoditi? Mogao je susjed iz prizemlja neoprezno, površno ili zlonamjerno uzeti tu »informaciju« zdravo za gotovo i širiti je dalje iako zapravo nije ni vidil ni čul.
Puštanje probnog balona može uspjeti, a može pridonijeti širenju dezinformacija.

2.     Dosada, nagađanje, zabavljanje

Mnogim ljudima kojima je dosadno, a koji ne čitaju priče, postaje malo zabavnije kad stanu nagađati nešto o nekome. Nagađanje im daje još dodatno veselje. Neoprezno zaključe kako su pametni kad su iz tako malo stvarnih podataka zaključili tako puno. Verica na primjer vidi susjedu kako priča sa susjedom i »brzo« i »pametno« zaključi kako taj razgovor »nije bez vraga«. Divi se sebi kako je brzo uočila novu avanturu i sva ponosna nazove svoju prijateljicu da joj ispriča rezultate svoje pameti i svoje pronicljivosti. Iz njenog »izvještaja« i »pametna« prijateljica još nešto dodatno »zaključi«, na primjer: A zato sam je ja nedavno vidla kod frizeraPa da, rihta se milostiva za novog frajera… Ako prijateljica, inače poznata po svojoj diskretnosti, to ispriča svojoj susjedi, koja je isto toliko pametna, ako ne i pametnija, naša priča ide dalje. Svatko je obogati za još jedan važan detalj. I diskretno ispriča samo jednoj povjerljivoj osobi.

3.     Zla namjera, želja da se nekome naškodi

Perin otac je očekivao promaknuće na poslu. Nije ga dobio i bio je žalostan. Tek poslije je doznao da je njegov uspješni takmac proširio o njemu trač. Pričao je naime na sva usta da se Perin otac u tim godinama (uvijek je važno još dodati neki detalj koji povećava uvjerljivost), dakle, zamislite, molim lijepo, u tim godinama, spanđao sa svojom tajnicom. Zakonita je poludjela, sin Pero ga se odrekao, i kako će se sad, molim lijepo, Perin otac moći koncentrirati na taj novi složeni posao. Ma nema šanse, on je pun svojih kućnih problema, tu treba staviti, he, he, nekog ovako ozbiljnog, obiteljskog čovjeka.

4.     Pokušaj da se s nekim ostvari intimniji odnos

Perin brat je usamljen. Nedavno je upoznao nekog prijatelja na košarci. Išli su na kavu. I da mu se približi i pokaže mu kako je on prema njemu otvoren, stao mu je pričati o svom bratu Peri i njegovim problemima: Znaš, tebi to mogu reći, on se liječio, na tom i tom odjelu u toj i toj bolnici. Budući da je njegova izjava naišla na velik interes, Perin brat je nastavio, a kako nije imao dovoljno istinitih pikantnih detalja, stao je izmišljati: Ali da znaš, Peri ni sad nije najbolje. Rekao sam ja Verici da ga pusti na miru, ali ona stalno cekeće, a on onda, šta će, potegne ponovno ono što dobro zna da ne smije…

5.     Davanje informacija o (ne)pisanim pravilima ponašanja

Kad se Pero doselio u novu zgradu, odmah mu je prvih dana u liftu prva susjeda na katu ispričala kako su bivši stanari bili »grozno zmazani« i bacali smeće u dane kad se smeće nije odvozilo i u slabo vezanim plastičnim vrećicama, koje su se brzo probušile pa je smeća bilo svugdje i kako je… Tako je Pero odmah znao što mu je činiti. Došao je kući i objasnio Verici kako i kada mora nositi smeće.

6.     Površnost

Verica nije dobro čula što joj je prijateljica pričala o svojoj svekrvi, ali, površna kakva je, prepričala je priču uz kavu svojoj majci, onako kako je znala. U Veričinoj je priči najnovija scena između Veričine prijateljice i svekrve ispala puno gora, ali to Vericu nije baš briga. A i majka se zabavila. Pronašle su zgodnu temu.

7.     Nesporazum

Ponekad ispričamo nešto o nekome jer nismo dobro razumjeli onoga koji je bio prvi izvor informacije.

8.     Spašavanje sebe

Osoba koja se loše osjeća pokušava popraviti svoje raspoloženje usporedbom s drugima. Ja nisam bogzna što kao majka, ali moja sestra, kako se ta dere na one svoje siročiće. Možda se sestra malo i dere, ali za potrebe ljekovite usporedbe ta dernjava treba biti još veća.


Ljubica Uvodić-Vranić: Avantura osobne promjene, Profil, lipanj 2010.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ivana Petrušić: 40 dana, Vodič do mentalnog, tjelesnog i duševnog blagostanja

Tisja Kljaković Braić: U MALU JE UŠA ĐAVA

Anna Todd: POSLIJE SVEGA: PAD