Stephen Kelman: Golublji engleski



Stephen Kelman
Golublji engleski
S engleskog prevela Mihaela Velina

U UŽEM IZBORU ZA NAGRADU MAN BOOKER 2011. GODINE

Knjiga u koju se zaljubljujemo: duhovita, istinita i potresna.
The Times

Ovo ljubavno pismo dječaka svijetu nasmijalo me i pogodilo.
Emma Donoghue




Jedanaestogodišnji Harrison Opoku živi na devetom katu zgrade u siromašnijem naselju šireg središta Londona kamo je nedavno doselio iz Gane s majkom i starijom sestrom. Drugi najbolji trkač među svim učenicima sedmih razreda, Harri trči kroz svoj novi život u personaliziranim tenisicama – na kojima je tri Adidasove crte nacrtao markerom – blaženo nesvjestan vrlo stvarne prijetnje posvuda oko sebe.
Jednako opčinjen lokalnom bandom i golubom koji posjećuje njegov balkon, Harri upija mnoge neobične elemente svojeg novog života u Engleskoj: promatra, sluša i uči trikove za preživljavanje u gradu.
Ali kad nasred ulice, usred bijela dana, netko nasmrt izbode dječaka, a na molbe policije da se jave svjedoci jedini odgovor bude tišina, Harri odluči započeti vlastitu istragu. Time nesvjesno ugrozi krhku mrežu koju je njegova majka isplela oko svoje obitelji u pokušaju da je zaštiti.

Priča o nevinosti i iskustvu, o nadi i surovoj stvarnosti, Golublji engleski čaroban je prikaz dječaka koji balansira na rubu momačke dobi i sila oko njega koje pokušavaju oblikovati način njegova pada.


Stephen Kelman rođen je u Lutonu 1976. Nakon diplome obavljao je razne poslove: u skladištu, bio ispomoć nemoćnima, radio u marketingu i u lokalnoj upravi. Ozbiljno se pisanjem počeo baviti 2005., a otada je napisao nekoliko scenarija. Golublji engleski prvi mu je roman; trenutačno radi na drugom.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ivana Petrušić: 40 dana, Vodič do mentalnog, tjelesnog i duševnog blagostanja

Tisja Kljaković Braić: U MALU JE UŠA ĐAVA

Anna Todd: POSLIJE SVEGA: PAD