četvrtak, 3. listopada 2013.

Dubravka Miljković i Majda Rijavec: Teen psihaDubravka Miljković i Majda Rijavec: Teen psiha
priručnik za tinejdžere

Kako steći prijatelje, popraviti raspoloženje, umiriti strah i zabrinutost ili pak ojačati mišić samokontrole – odgovori na najčešća pitanja odrastanja nalaze se u priručniku za tinejdžere autorica Dubravke Miljković i Majde Rijavec.
Interaktivni priručnik za rješavanje i razmišljanje sastoji se od mnoštva upitnika koji tinejdžerima pomažu da bolje upoznaju sebe te neposrednih i prisnih smjernica koje ih upućuju da se jače oslone na vlastite snage i lakše riješe probleme s kojima se svakodnevno susreću, npr. kako odgojiti roditelje ili što s nastavnicima. Pregledan i komunikativan, dizajniran poput đačke svaštare s grafičkim elementima koji zorno prate sadržaj, priručnik za odrastanje pruža tinejdžerima oslonac za snalaženje u društvu, a može poslužiti i kao povod za razgovor s vršnjacima ili odraslima. Roditeljima i nastavnicima pak može poslužiti kao prozor u tinejdžerski svijet i savjetnik za bolje obostrano razumijevanje.
Posebno poglavlje posvećeno je učenju i savjetima kako lakše učiti ili kako se motivirati za učenje, a obuhvaćene su i ozbiljnije životne teme s kojima se mladi suočavaju – kao što su nasilje, i u obitelji i u školskoj sredini te pak rastava roditelja.
U uvodu autorice navode: “I čitanje knjige može biti poput razgovora s nekim. Knjiga te može utješiti jer ćeš shvatiti da i mnogi drugi imaju slične probleme. Vjerojatno ne bismo pisale cijelu knjigu kada bismo vjerovale da takve probleme ima samo nekoliko mladih ljudi. A, čitajući o tome kako se problemi mogu riješiti, mogu ti pasti na pamet ideje o kojima prije nisi ni razmišljao.”
Cijeli je priručnik začinjen anegdotama iz života slavnih (koji su također nekoć bili tinejdžeri), a poglavlje o zaljubljenosti protkano je mudroslovicama o ljubavi djece u dobi od 4 do 8 godina koja, uvjerile su se autorice, katkad znaju više od nas!

O autoricama
Dubravka Miljković i Majda Rijavec doktorice su znanosti, redovite profesorice na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Dugi niz godina bave se i edukacijom iz područja psihologije menadžmenta i pozitivne psihologije. Održale su mnogobrojna predavanja, radionice i seminare u mnogim školama, vrtićima, udrugama i tvrtkama u Hrvatskoj i regiji.
Autorice su tridesetak knjiga te nekoliko stotina stručno-popularnih članaka za različite novine i časopise. Česte su gošće i suradnice u televizijskim i radijskim emisijama, koje se bave psihologijom odgoja i obrazovanja, svakodnevnog života i psihologijom menadžmenta, te komentatorice zbivanja iz ovih područja za dnevne novine. 
Za dosad objavljene knjige Hrvatsko psihološko društvo dodijelilo im je 1997. nagradu Ramiro Bujas za izuzetna postignuća u afirmaciji i popularizaciji psihologijske znanosti, a 2009. godine i nagradu Zoran Bujas za izuzetno vrijednu psihologijsku knjigu godine. Ministarstvo znanosti RH dodijelilo im je 2000. godine Godišnju državnu nagradu Republike Hrvatske za popularizaciju znanosti.


Nema komentara:

Objavi komentar