Malala Yousafzai: "Ja sam Malala"



Profil će krajem listopada objaviti hrvatsko izdanje knjige za koju svjetski mediji najavljuju da će biti veliki globalni bestseler. Riječ je o knjizi "Ja sam Malala", autobiografiji pakistanske djevojčice Malale Yousafzai, koju su prije godinu dana talibani pokušali ubiti jer se željela školovati.
      Malala Yousafzai rodila se 12. srpnja 1997. godine u gradu Mingori u dolini Swat u pakistanskoj Sjeverozapadnoj pograničnoj pokrajini. Otac joj je osnivač i direktor nekoliko lokalnih škola, majka joj je nepismena, ima dva mlađa brata. Od najranije mladosti jako je voljela školu, uvijek bila među najboljim đacima, te je bila zgranuta kada su njen zavičaj počeli ulaziti talibani, pa su tamo na neko vrijeme preuzeli vlast, nasilno uveli strogo šerijatsko pravo, te, između ostalog, počeli zabranjivati djevojčicama da se školuju. Ona je unatoč tome nastavila ići u školu, ali se istodobno i angažirala u javnosti te je hrabro, unatoč njihovim prijetnjama, na javnim skupovima i u medijima govorila protiv talibana i njihove zabrane školovanja djevojčica. Zbog toga su je oni odlučili ubiti, pa su 9. listopada 2012. godine zaustavili autobus u kojem se vraćala iz škole i pucali u nju. Gađali su je u glavu, ali je srećom metak, koji ju je pogodio ispod oka, samo okrznuo mozak te je preživjela. Ipak zbog teške ozljede koja je zahtijevala nekoliko kompliciranih operacija, pri čemu joj je na neko vrijeme uklonjen dio lubanje, prebačena je na liječenje u Birmingham u Engleskoj, gdje se oporavlja i gdje danas živi s obitelji. Tamo je uz pomoć izdavačke kuće Little Brown počela pisati autobiografiju. U njoj je opisala svoj život, život svojeg zavičaja i svoju borbu da sačuva vrijednosti društva u kojem je ponikla.
Knjiga je jučer izišla u SAD-u, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Italiji, danas u Francuskoj, a ovog tjedna bit će objavljena u još nekoliko zemalja. Izlaženje je tako tempirano da knjiga bude u knjižarama na godišnjicu atentata, koji je izvršen 9. listopada 2012. godine. Uz to, norveški Nobelov komitet u petak, 11. listopada objavljuje ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za mir, a Malala Yousafzai spominje se kao značajan kandidat za Nagradu. Ona je do sada već dobila dvadesetak međunarodnih priznanja.
Izdavači su uložili golem napor da što jače promoviraju knjigu. Autorica je posljednjih dana već dala nekoliko značajnih televizijskih intervjua, na primjer, vrlo reprezentativan Diani Sawyer na ABC-u, pojavila se u jednoj emisiji na CNN-u, a CNN najavljuje da će je intervjuirati i Christiane Amanpour, te da će objaviti jednosatnu emisiju o njoj. Ovih je dana dala nekoliko izjava koje su prenijele svjetske novinske agencije, posebno onu kako se mir u Pakistanu može postići samo razgovorom i s talibanima, koji su – pak – na to odgovorili da je oni i dalje namjeravaju ubiti. Malala Yousafzai prethodnih je mjeseci nastupila na nekoliko međunarodnih konferencija gdje je govorila o potrebi obrazovanja djevojčica diljem svijeta, što je također pratio značajan publicitet. U povodu izlaska njene autobiografije jučer je o tome na prvim stranicama izvijestilo nekoliko vodećih svjetskih novina, na primjer, "Corriere della sera" i "Guardian", a neke su i serijalizirale knjigu. Malala nastavlja svoju borbu da se svim djevojčicama svijeta osigura obrazovanje pod geslom "Podignimo svoje knjige i svoja pera. Oni su moćna oružja. Jedan učitelj, jedna knjiga, jedno pero mogu promijeniti svijet."

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ivana Petrušić: 40 dana, Vodič do mentalnog, tjelesnog i duševnog blagostanja

Tisja Kljaković Braić: U MALU JE UŠA ĐAVA

Citati o ljubavi