Kristine Barnett ISKRA: KAKO SAM U AUTISTIČNOM SINU PRONAŠLA GENIJA



Kristine Barnett
ISKRA: KAKO SAM U AUTISTIČNOM SINU PRONAŠLA GENIJA
FORMAT: 15 X 23
STRANICA: 242
UVEZ: meki
CIJENA: 119 kuna

                        Na početku je sve izgledalo normalno, dječak se nakon porođaja normalno razvijao, prohodao, progovorio, ali je s dvije godine odjednom prestao govoriti, počeo se ponašati čudno, izbjegavati ljude, zatvarati se u sebe. Njegova se majka zabrinula, zatražila stručnu pomoć te saznala da je njen sinčić Jake autist, da je riječ o vrlo teškom slučaju te da se ne treba nadati da će moći pohađati školu, da vjerojatno nikada neće moći naučiti čitati ni pisati, niti savladati mnoge obične vještine poput vezanja cipela.
                        Po preporuci stručnjaka dala ga je u specijalni vrtić, ali nije bila zadovoljna. Oni su se prema njemu ponašali kao da je izgubljen slučaj, s čime se nije željela pomiriti. Vidjela je kod kuće da ga zanimaju različite prirodne pojave, sunčeve zrake, razni neobični geometrijski oblici, da je fasciniran brojkama i slovima, te je sam s tri godine naučio čitati. Unatoč protivljenju stručnjaka i vlastitog muža izvukla ga je iz vrtića i odlučila odgajati sama u svojem domu u jednom malom mjestu u ruralnom dijelu američke savezne države Indiane. Vidjela je da u njegovu čudnom umu postoji neka iskra koju treba razvijati, te je na tome počela raditi. Bila je strpljiva, puštala ga je da satima promatra kako se sunčeve zrake prelamaju na njihovu prozoru, kako se sjene pomiču na zidu njegove sobe, dopuštala mu da satima piše neobične formule i crta čudne oblike, sve češće odlazila s njim u knjižnicu gdje je počeo posuđivati stručne knjige iz astronomije.
                        Vidjevši da ga jako zanima kretanje zvijezda i planeta, odvela ga je u lokalni opservatorij na predavanje o kretanju planeta, te se zapanjila kada je njen inače šutljiv, zatvoren tada osmogodišnji dječačić počeo predavaču hrabro postavljati komplicirana pitanja o kretanju Jupiterovih satelita Na kraju ga je odvela na Sveučilište Indiana da tamo procijene njegov um i znanje. Rekli su joj da je njen sin matematički genij, koji se treba baviti znanstvenim istraživanjima u sferi fizike i matematike. Sa 11 je godina počeo studirati, a sa 14 postao je sveučilišni predavač. Za njegovo istraživanje iz područja kvantne mehanike, na kojem sada radi, stručnjaci tvrde da je toliko važno za znanost da bi za njega mogao dobiti Nobelovu nagradu.
                        Kristine Barnett napisala je o odrastanju svojeg sina Jacoba "Jakea" autobiografsku knjigu, koja je postala veliki bestseler te je bila pri vrhu New York Timesove liste najprodavanijih knjiga u SAD-u. U njoj je opisala sve teškoće koje su to odrastanje pratile, pa i vlastitu dramu jer je rodila još dva sina od kojih jedan ima zbog tešku bolest motoričkog sustava. Opisala je kako je prebrodila moždani udar, kako su ona i suprug preživjeli financijske teškoće, ali i kako je uspješno pomagala drugim roditeljima djece s posebnim potrebama pa je za njih otvorila privatni vrtić u svojoj kući. Knjiga je do sada prevedena na 24 jezika. Po ovoj knjizi holivudska kompanija Warner Bros. uskoro počinje snimati film.
                        Kristine Barnett i njen sin Jake dali su brojne intervjue američkim i svjetskim medijima, a 15-godišnji Jake drži predavanja ne samo studentima nego i na javnim forumima. Može ga se vidjeti i na internetu, na primjer, dok zajedno s majkom daje intervju BBC-ju i dok govori studentima na jednom motivacijskom skupu. To se može naći na ovim adresama:
                        http://www.bbc.co.uk/news/uk-22477958
                        http://www.youtube.com/watch?v=Uq-FOOQ1TpE

                        "Začuđujući memoari – vuku na čitanje." – The Washington Post

                        "Ljubav, bolest, vjera, tragedija i trijumf – sve tu možete naći. Priča o Jakeu Barnettu nešto će naučiti svakog roditelja." – Newsday

                        "Izvanredno – Jake je neobičan, ali takva je i njegova nadčovječna majka." – Booklist

                        "Ovo je knjiga za svakog roditelja koji traži put za svoje dijete." – USA Today

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ivana Petrušić: 40 dana, Vodič do mentalnog, tjelesnog i duševnog blagostanja

Tisja Kljaković Braić: U MALU JE UŠA ĐAVA

Anna Todd: POSLIJE SVEGA: PAD