200 rižota i jela od riže: Rižoto s pršutom i batatom
Za
4 osobe
Vrijeme
pripreme: 5 minuta
Vrijeme
kuhanja: 25 minuta
2
batate srednje veličine, oguljene i narezane
na komadiće
50
g maslaca
1
vezica mladog luka, sitno
nasjeckanog
375
g riže za rižoto
2
lovorova lista
1,2
l vrućeg pilećeg ili povrtnog temeljca
3
žlice maslinova ulja
75
g pršuta, natrganog
25
g mješavine svježeg začinskog bilja, npr. krasuljice,
estragona i vlasca, nasjeckanog
sol i papar
Kuhajte batate u blago posoljenoj kipućoj
vodi 2 – 3 minute da omekšaju. Ocijedite ih i stavite sa strane.
Otopite maslac u velikoj tavi s teškim dnom i
pržite na njemu mladi luk 1 minutu. Uspite rižu i dobro promiješajte da bi sva zrna
bila namašćena maslacem.
Dodajte lovorov list i vrući temeljac,
zaimaču po zaimaču uz stalno miješanje, ali svaki put pričekajte da se
prethodno uliveni temeljac potpuno upije. Za 20-ak minuta riža bi trebala biti kremasta
i al dente.
Za to vrijeme zagrijte žlicu ulja u tavi i pržite
pršut dok ne bude zlatne boje. Ocijedite ga i ostavite na toplom. Ulijte
ostatak ulja i pržite batate, uz često okretanje, 6 – 8 minuta, dok ne dobiju
zlatnu boju.
Ubacite začinsko bilje u rižoto, začinite solju
i paprom pa dodajte pršut i batate. Pažljivo promiješajte. Poklopite i ostavite
rižoto da se odmori nekoliko minuta prije posluživanja.
Za rižoto s pečenim rajčicama,
pršutom i sirom briejem prepolovite 8 zrelih, mesnatih
rajčica, začinite, poškropite s 3 žlice maslinova ulja pa pecite u pećnici
zagrijanoj na 200 °C (6 na plinskim pećnicama) 30-ak minuta, dok im korica
blago ne pocrni i dok ne omekšaju. Neka se ohlade. Pripremite rižoto kao u ovom
receptu pa pri kraju, umjesto batate, umiješajte pečenu rajčicu i 125 g kremastog
sira brieja narezanog na kockice.
Dobro začinite.
Primjedbe
Objavi komentar