Kradljivica knjiga pod povećalom Književnog kluba Udruge Petkom u pet



Marcus Zusak: Kradljivica knjiga

Ako ste primili u ruke ovu debelu knjigu: nemojte da Vas odbije naslovnica! Preskočite naslovnicu u kojoj Smrt pleše s djevojčicom! Iako one veselo plešu, ali možda Vam se čini da ništa ne može biti veselo kad je Smrt u pitanju. Preskočite i neugodu da knjiga počinje tako da to Smrt priča priču! Ne bojte se ni debljine knjige! Uskoro ćete doći do onih stranica koje će Vam pokazati da je ova knjiga bez obzira na to tko priča priču – puna života. I da se brzo čita jer ima mnogo novih redova: skoro kao pjesma! I ne samo zbog novih redova. Rečenice su kratke, lagane i brzo ih čitamo a stvari koje bismo htjeli zapisati ima taman toliko da nam je zanimljivo da do njih dođemo. Nema ih puno ali su tu da zaslade i iznenade. Ne izgleda ni teška, ali zapravo jest teška po onome što vam ostavi kad je pročitate. Njena težina proizlazi iz činjenice da ima sve što pravoj knjizi treba: Kontekst, društveni trenutak u kojemu upoznajemo glavni lik koji nas veže da ga bolje upoznamo i da pratimo njegov razvoj. Liesel je draga, sretna i nesretna, dobra kao Sunce rekla bi Ivana Brlić M,ažuranić, ali okružena ljudima koji su dobri, zločesti ali i strašni, skromni i samozatajni .... pa se lako zaljubimo u dobrotu dobrih likova.
Kad Liesel čita, čitamo li mi svi protiv naših bombi i protiv strahova koji na nas padaju?

Ako Vam se ne sviđa ručak, pročitajte par stranica iz ove knjige.
Ako su Vam roditelji bolesni ili nisu više među živima, pročitajte par stranica iz ove knjige.
Ako Vam je dosta žutog tiska,….
Ako Vam je dosta slušanja političkih govorancija….
Ako u ovom besmislenom jadu ne vidite smisla u dobroti….
Ne bojte se naslovnice u kojoj je Smrt, jer u ovoj knjizi ima puno Života.
Ne bojte se što je knjiga debela jer se brzo čita zbog zanimljivog preloma.
Ova ljekovita i ne sentimentalna nego istinski dirljiva knjiga pomoći će Vam u svakom slučaju jer ćete shvatiti da su se oni kojima je bilo zaista teško i voljeli i učili i svirali i čitali knjige.
Markuse,  ne mogu vjerovati da si tako mlad a tako mudar i da si nam znao podariti sebe u jednostavnim rečenicama. Objasnio si nam jedan dio povijesti za koji smo mislili da sve znamo i to preko sjajnih likova koje nikada ne ćemo moći zaboraviti.
Ova knjiga  je kao i sve velike knjige za školarce i za odrasle, poučna, strašna, lijepa;  plačeš i ponosiš se s likovima koje upoznaješ, tužan si i sretan  što imaš prilike vidjeti ovu malu princezu koja te podsjeća na malog princa i na sve zlo i na sve dobro ovoga svijeta.
Marcusa je za ovaj roman inspirirala njegova majka od koje je „krao“ ove priče i potakao nas svoje čitatelje da ukradu neku priču od svoje okoline i tako je sačuvaju za uvijek.
Književni klub Udruge petkom u pet je za svoj siječanjski susret pročitao ovu knjigu i raspravljao o Kradljivici knjiga i kradljivcu Marcusu
na svojem redovnom sastanku i poželio pročitati i slijedeću Zusakovu knjigu.
Ružne riječi koje koriste ostat će nezaboravne I neće imati ništa od svoje ružnoće nego će služiti nošenju sa životnim poteškoćama.
278.973 lajkova čovjek ima pa evo mu i naš, zaslužio ga je.

                                      Književni klub Udruge Petkom u pet

Kradljivicu knjiga možete pronaći na kioscima Tiska, u poštama i Profil Mozaik knjižara po cijeloj Hrvatskoj! 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ivana Petrušić: 40 dana, Vodič do mentalnog, tjelesnog i duševnog blagostanja

Tisja Kljaković Braić: U MALU JE UŠA ĐAVA

Citati o ljubavi