Prvi recepti, iz knjige "Vrijeme je za gozbu" Veljka Barbierija



        Dugo se mislilo da je prvi pisani recept onaj babilonsko-sumerski za pripremu pečenog goluba u leći koji je zapisan klinastim pismom na jednoj od glinenih pločica s kraja II. tisuljeća pr. Krista. I ostali bi pri tom uvjerenju da 2004. Jean Bottéro, ekspert za mezopotamske kulture nije u „Babilonskoj kolekciji“ sveučilišta Yale,. otkrio tri zagubljene pločice pisane istim pismom, ali pet stoljeća starije, na kojima su zapisana četrdeset i dva recepta iz ranog Babilona pod snažnim utjecajem Akadskog kraljevstva, dakle iz doba kad se rađao ep o Gilgamešu. No, osim što sadrže upute za pripremu juha, mesa i peradi, na pločicama su upisani doživljaji i živa svjedočanstva koja su u pismima razmjenjivali ti pradavni gurmani i kuharice iz tadašnjeg središta svijeta. Tako gospođa Huzalatum iz Gilagamešova kraljevstva Uruk  piše svojoj sestri Beltani u kraljevstvo Mari:
       -
„S posljednjom karavanom poslala si mi u ćupovima 100 l ječma, 50 l datulja, i samo 1 ½ l maslinova ulja, a upravo mi je stiglo još 10 l sezamova sjemena i još 10 l datulja. Za uzvrat ja ti šaljem 20 l gruba brašna, 35 l brašna od suhog boba, 2 pčelinja sača i 1 l ječmenog rasola. Ali jao, kod nas u rijeci nema ribe, pa te molim pošalji mi nekoliko, a ja ću ti za uzvrat pripremiti i poslati još rasola kojeg toliko trebaš u kuhinji...“ 

        Dirljivo pismo zapisano na istoj pločici na kojoj su zapisani i recepti za 22 juhe, koje svojoj sestri preporuča gospođa Huzalatum. A prvi glasi:
„Meso stavi u vodu, dodaj masnoću i usitnjeni poriluk i češnjak, te pripadajuću količinu sjeckana lišća korijandera.“ 
 
           Na drugim pločicama juhe slijede recepti za pripremu golubova i peradi koje su drevni Mezopotamci kuhali i pirjali zajedno sa sjeckanim iznutricama i u njima uživali baš kao u mesu pustinjske gazele ili kozleta. A pripremali su i svinjsko meso, ali ono je za čudo, bilo namjenjeno nižim klasama, kako kaže zapisana i još uvijek živa babilonska poslovica:
„Svinja je prljava, iza sebe ostavlja samo prljavštinu, blati ulice i svojim smradom plaši konje.“ 

             Pa stoga,  dobar Vam tek uz juhe, leću i golubove!

GOLUB ILI JAREBICE S LEĆOM

Očišćena 2 goluba ili veće jarebice kojima ste uklonili iznutrice, a želudac i jetru oslobodili ovojnice i isjeckali na kockice, raspolovite na dvije polovice koje posolite i popaprite, pa ih sa obje strane zazlatite na 1 dl maslinova ulja, da dobiju koricu. Posebno u drugoj posudi na masnoći (pretpostavljamo na 1 dl maslinova ulja ) propirjajte 1 sitno sjeckanu kapulu, 2 režnja češnjaka, zajedno sa 4 razrezane suhe smokve. Kada povrće zastakli dodajte polovice golubova i sjeckane iznutrice te ½  kg skuhanog i protisnutog porlikuka zajedno s 4 skuhana režnja češnjaka, ulijte juhu od tog povrća pa nastavite sve zajedno kuhati u loncu na pećnici, podlijevajući sa ½  dl kvasine. Kad meso ptica sasvim omekša, servirajte prvo juhu od poriluka i povrća, pa ptice, sve preliveno sa masnoćom ili maslinovim uljem.
Po prvom receptu s pločica, Akadsko razdoblje II milenij prije Krista.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ivana Petrušić: 40 dana, Vodič do mentalnog, tjelesnog i duševnog blagostanja

Tisja Kljaković Braić: U MALU JE UŠA ĐAVA

Anna Todd: POSLIJE SVEGA: PAD