Prvi recepti, iz knjige "Vrijeme je za gozbu" Veljka Barbierija
Dugo se mislilo da je prvi pisani
recept onaj babilonsko-sumerski za pripremu pečenog goluba u leći koji je
zapisan klinastim pismom na jednoj od glinenih pločica s kraja II. tisuljeća
pr. Krista. I ostali bi pri tom uvjerenju da 2004. Jean Bottéro, ekspert za
mezopotamske kulture nije u „Babilonskoj kolekciji“ sveučilišta Yale,. otkrio
tri zagubljene pločice pisane istim pismom, ali pet stoljeća starije, na kojima
su zapisana četrdeset i dva recepta iz ranog Babilona pod snažnim utjecajem
Akadskog kraljevstva, dakle iz doba kad se rađao ep o Gilgamešu. No, osim što
sadrže upute za pripremu juha, mesa i peradi, na pločicama su upisani
doživljaji i živa svjedočanstva koja su u pismima razmjenjivali ti pradavni gurmani
i kuharice iz tadašnjeg središta svijeta. Tako gospođa Huzalatum iz
Gilagamešova kraljevstva Uruk piše
svojoj sestri Beltani u kraljevstvo Mari:
-
„S posljednjom karavanom
poslala si mi u ćupovima
100 l ječma,
50 l datulja, i samo 1 ½ l maslinova ulja, a upravo mi je stiglo još 10 l
sezamova sjemena i još 10 l datulja. Za uzvrat ja ti šaljem 20 l gruba brašna,
35 l brašna od suhog boba, 2 pčelinja
sača i
1 l ječmenog
rasola. Ali jao, kod nas u rijeci nema ribe, pa te molim pošalji mi nekoliko, a
ja ću ti
za uzvrat pripremiti i poslati još rasola kojeg toliko trebaš u kuhinji...“
Dirljivo pismo zapisano
na istoj pločici na kojoj su zapisani i recepti za 22 juhe, koje svojoj sestri
preporuča gospođa Huzalatum. A prvi glasi:
„Meso stavi u vodu, dodaj masnoću i usitnjeni poriluk i češnjak, te pripadajuću količinu sjeckana lišća korijandera.“
Na drugim pločicama juhe slijede
recepti za pripremu golubova i peradi koje su drevni Mezopotamci kuhali i
pirjali zajedno sa sjeckanim iznutricama i u njima uživali baš kao u mesu
pustinjske gazele ili kozleta. A pripremali su i svinjsko meso, ali ono je za
čudo, bilo namjenjeno nižim klasama, kako kaže zapisana i još uvijek živa
babilonska poslovica:
„Svinja
je prljava, iza sebe ostavlja samo prljavštinu, blati ulice i svojim smradom
plaši konje.“
Pa stoga, dobar Vam tek uz juhe, leću i golubove!
GOLUB ILI
JAREBICE S LEĆOM
Očišćena 2 goluba ili veće jarebice kojima ste uklonili
iznutrice, a želudac i jetru oslobodili ovojnice i isjeckali na kockice,
raspolovite na dvije polovice koje posolite i popaprite, pa ih sa obje strane
zazlatite na 1 dl maslinova ulja, da dobiju koricu. Posebno u drugoj posudi na
masnoći (pretpostavljamo na 1 dl maslinova ulja ) propirjajte 1 sitno sjeckanu
kapulu, 2 režnja češnjaka, zajedno sa 4 razrezane suhe smokve. Kada povrće
zastakli dodajte polovice golubova i sjeckane iznutrice te ½ kg skuhanog i protisnutog porlikuka zajedno s
4 skuhana režnja češnjaka, ulijte juhu od tog povrća pa nastavite sve zajedno
kuhati u loncu na pećnici, podlijevajući sa ½
dl kvasine. Kad meso ptica sasvim omekša, servirajte prvo juhu od
poriluka i povrća, pa ptice, sve preliveno sa masnoćom ili maslinovim uljem.
Po
prvom receptu s pločica, Akadsko razdoblje II milenij prije Krista.
Primjedbe
Objavi komentar