„Volim džudo, volim Sandru“ preveden na mađarski jezik!



Roman autorice Danice Juričić Spasović „Volim džudo, volim Sandru“ preveden je na mađarski jezik te prošlog tjedna predstavljen u budimpeštanskoj Hrvatskoj gimnaziji gdje je o knjizi govorio i urednik njezina hrvatskog izdanja u Profilovoj bibilioteci Velimir Visković, istaknuvši da roman smješta u krug romana kao što su „Junaci Pavlove ulice“ mađarskog pisca Ferenca Molnara.

Na promociji u Budimpešti bili su i predstavnici mađarskih kulturnih institucija, jer prijevod hrvatskog romana na mađarski jezik smatraju i međudržavnom kulturnom suradnjom. Priča o dječaku Antoniju koji se tražeći spas od školskog nasilja uključio u džudo stigla je tako i u Mađarsku, a roman „Szeretem a Dzsudot, szeretem Sandrat“ dostupan je na mađarskom jeziku kod nakladnica Croatica, Mađarska.


Čitanje na oba jezika
Prepoznato je da roman promovira džudo na zanimljiv, razigran i edukacijski način i među djecom i roditeljima koji se možda nikada nisu susreli s džudom, a pokazuje koliko taj sport pozitivno izgrađuje ličnost i dječaka i djevojčica. Riječ je o lijepoj i snažnoj priči o odrastanju i prijateljstvu koje se stvara u džudo klubu, čega će se s nostalgijom prisjetiti i svaki stariji džudaš. Roman je brzo postao jedna od najprodavanijih knjiga za djecu u Hrvatskoj.

Kritiku o ovome romanu za djecu dale su i psihologinje, Gordana Flander iz Hrvatske  i Aniko Petho iz Mađarske, koje su zamijetile da roman pridonosi prevenciji nasilja među djecom. Džudo je kroz pitku priču prikazan kao odgojna metoda koja izuzetno pomaže u izgradnji samopouzdanja, samopoštovanja i poštovanja prema drugima, jer uspješno transformira agresivnost među djecom u prijateljske odnose.

Marius Vizer i autorica
Promociju nisu propustili ni predsjednik Svjetske judo federacije  (IJF) Marius Vizer, kao ni predsjednik Mađarskog džudo saveza Laszlo Toth, a došao je i mađarski osvajač olimpijske medalje, džudaš Miklos Ungvari,  te brojni najmlađi džudo početnici. Predsjednik IJF-a, Marius Vizer, spisateljici Danici Juričić Spasović dodijelio je povelju IJF-a zbog doprinosa promociji džuda.




Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ivana Petrušić: 40 dana, Vodič do mentalnog, tjelesnog i duševnog blagostanja

Tisja Kljaković Braić: U MALU JE UŠA ĐAVA

Anna Todd: POSLIJE SVEGA: PAD