Andrea Camilleri, ZMIJSKO LEGLO



Može li netko biti ubijen dva puta, i – strahotna je i sama pomisao na to – tko su ubojice?

„Očajno, protuprirodno, incestuozno, užasno, neshvatljivo, odvratno, skandalozno, izopačeno“, reći će na kraju svoje istrage policijski komesar Montalbano. Ne odnosi se to samo na one koji su ubili, već i na onoga tko je ubijen.

Zmijsko leglo jest dvadeset i prvi roman o osebujnom inspektoru Salvu Montalbanu. Sad već diljem svijeta popularni protagonist domišljatih krimića rođen je, u dobi od trideset osam godina!, u romanu Oblik vode 1994. godine.
Njegov autor, osamdeset devet godina star, a spisateljski očito mlad Andrea Camilleri, svoga junaka na životu održava osebujnom mediteranskom duhovitošću, vrckavim jezičnim idiomom, uzbudljivom „filmskom“ naracijom i socijalnom, antibirokratskom, osjetljivošću. 


Andrea Camilleri rođen je u Porto Empedocleu, tik do Agrigenta, na Siciliji 1925. godine. Nakon profesionalnog bavljenja kazalištem i televizijom u književnost ulazi svojim prvim romanom Il corso delle cose (Tijek stvari) 1978. godine. Slijedio je cijeli niz proznih djela, uglavnom, kao i taj prvi, s povijesnom, sicilijanskom tematikom.

Camilleri, međutim, svoju planetarnu popularnost stječe romanima i pripovijestima o policijskom komesaru Salvu Montalbanu, kojeg je možda konačno i htio upokojiti, ali mu to njegova brojna čitateljska publika nije dopustila, niti dopušta. I ne samo da se prevodi na brojne jezike nego se i gleda u televizijskim serijama.

U Hrvatskoj je dosad, uz Zmijsko leglo, objavljeno pet krimića A. Camillerija: Pas od terakote, Izlet u Tindari, Glas violine, Miris noći i Oblik vode.







Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ivana Petrušić: 40 dana, Vodič do mentalnog, tjelesnog i duševnog blagostanja

Tisja Kljaković Braić: U MALU JE UŠA ĐAVA

Anna Todd: POSLIJE SVEGA: PAD