Top 5 knjiga s nimalo običnim glavnim likovima




Neke romane pamtimo jer su nas zadivili svojim idejama, neke zbog neobičnih i nevjerojatnih radnji, a neke jer su svjetovi u njima bili mjesta na koja smo žarko željeli poći. Neke pak pamtimo jer ih nastanjuju likovi koji nam nikako ne izlaze iz glave. Slijedi jedan od mogućih popisa top 5 knjiga s nimalo običnim glavnim likovima

Lou Clark, Tu sam pred tobom, Jojo Moyes
Kad ti život krivo i nepravedno skrene, ne možeš puno učiniti. No, pomiriti se s golemim promjenama koje takvo skretanje može izazvati nije ni jednostavno ni lako. Mladom Willu Traynoru u tome pomaže neobično odlučna njegovateljica Lou Clark. Ovakvi romani svakako nisu ni jednostavni ni laki za čitati, no vrijedni su svake minute, a u slučaju Jojo Moyes i prekrasne ljubavne i obiteljske priče u Tu sam pred tobom, i svake suze. Da, ova će vas knjiga sigurno rasplakati, no ponešto će vas naučiti te će, u maniri najboljih romana, zauvijek ostati s vama.
Kirby Mazrachi, Djevojke koje sjaje, Lauren Beukes
Kriby je odlučna mlada žena koja uspijeva preživjeti napad serijskog ubojice. I samo zbog toga bila bi dovoljno neobična, no to nije ono što nas se dojmilo kod glavne junakinje romana Djevojake koje sjaje.  Naime, Kirby ne može zaboraviti ono što joj se dogodilo, odbija to samo prihvatiti te pokušati nastaviti sa životom za koji se uspjela izboriti u nevjerojatnim okolnostima.  Umjesto da potone u depresiju, nađe spas u vjeri ili radu, ona svojom upornošću otkriva zašto je serijski ubojica koji ju je napao tako neuhvatljiv te krene za njim.
Dr. Jekyll i gospodin Hyde, Neobičan slučaj doktora Jekylla i gospodina Hydea, Robert Loius Stevenson
Jedan od najzanimljivih likova u povijesti književnosti svakako je punašni, pristojni i veseli pedesetogodišnjak koji se uvijek trudi napraviti ono što je ispravno. Osim, naravno, kad se taj prijateljski nastrojeni doktor pretvori u  gospodina Edwarda Hydea, okrutnog, bešćutnog i nasilnog mlađeg muškarca nad kojim dobri doktor nema nikakvu kontrolu.  Autor Otoka s blagom zaplet je smislio u snu, a svomu je djelu namijenio zadatak kritiziranja viktorijanskog dvostrukog morala. To mu je pošlo za rukom i bolje nego što se nadao:  Jekyll &Hyde uobičajen je izraz u engleskom jeziku za osobu koja svoje moralne vrijednosti drastično mijenja ovisno o situaciji.
Susanna  Kaysen, Girl, interrupted Susana Kaysen
Osamnaest mjeseci koje je osamnaestodogišnja Susana Kaysen provela u psihijatriskoj bolnici krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća na velikom su platnu ovjekovječile Winona Ryder i Angelina Jolie, koja je za ulogu u tom filmu dobila i Oskara i Zlatni globus. No, prije toga svi su poludjeli za knjigom memoara koju je Kaysen sasvim slučajno napisala kad se, pišući nešto sasvim drugo, počela prisjećati tog burnog razdoblja svoga života. Neobično pisana knjiga, bez linearne radnje, ali s vrlo zanimljivim likovima čije glasove nećete tako lako izbaciti iz glave.
Matthew Homes, Šok od pada, Nathan Filer
Iz glave nećete lako izbaciti ni glas devetneastogodišnjeg Matthewa Homesa, kroz čije oči polagano i napeto, u Šoku od pada... upoznajemo svijet mentalnog bolesnika koji se ne uspijeva pomiriti sa smrću svoga brata Simona. Nathan Filer, koji je radio kao medicinski tehničar u bolnici te kao istraživač pri bristolskom sveučilištu, za svoj je prvijenac osvojio i prestižnu nagradu Costa, ali i pohvale struke kao autor koji je dubokom i dirljivom prozom uspio doći na popis najčitanijih britanskih romana posljednjih mjeseci, a trenutačno osvaja i hrvatske čitatelje.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ivana Petrušić: 40 dana, Vodič do mentalnog, tjelesnog i duševnog blagostanja

Tisja Kljaković Braić: U MALU JE UŠA ĐAVA

Anna Todd: POSLIJE SVEGA: PAD