Raviolo Aperto con Funghi { Otvoreni raviolo s gljivama }

Ovo jelo uvijek pripremam kad se u jesen vratim iz berbe gljiva. Moj plijen nikad nije isti –   skupljam mnoge vrste jestivih divljih gljiva, različita oblika, boje i okusa – ali najviše volim jesenske vrganje. Ne možete li nabrati ili kupiti divlje gljive, nemojte da vas to obeshrabri u pripremi ovoga jela. Danas su u trgovinama i na tržnicama dostupne mnoge uzgojene, pa i egzotične gljive koje su prihvatljiva zamjena. 

ZA 4 OSOBE
svježa tjestenina s jajima (pola količine)
sol i papar, prema potrebi 
maslinovo ulje
50 g maslaca
30 g svježe naribanoga parmezana

NADJEV
20 g sušenih vrganja, namočenih
50 ml maslinova ulja
2 češnja češnjaka, oguljena i sitno nasjeckana
500 g svježih miješanih divljih gljiva kao što su jesenski ili proljetni vrganji, lisičarke itd.
2 žlice nasjeckanoga svježega peršina
Ručno ili strojno razvaljajte tijesto na debljinu od 1 mm, izrežite 8 kvadrata veličine 15 cm i pokrijte ih ubrusom. Sušene vrganje namačite 20 minuta u vreloj vodi. Ocijedite ih i sitno nasjeckajte.

U velikoj posudi ugrijte ulje i nekoliko minuta lagano pržite češnjak, da ne potamni. Dodajte očišćene i narezane svježe i namočene gljive te malo soli i papra i pržite dok gljive lagano ne omekšaju, 7 – 8 minuta. Dodajte peršin.
U međuvremenu listove tijesta uronite u mnogo uzavrele, posoljene vode u koju ste stavili malo maslinova ulja da se ne zalijepe. Kuhajte ih 3 – 4 minute pa izvadite tijesto list po list i podijelite ga na četiri ugrijana tanjura.
Četvrtinu mješavine gljiva stavite na sredinu lista tijesta pa pokrijte drugim listom. Zamislite to kao pokrivanje dekom pa nemojte pritiskati.
U posudu u kojoj ste pripremali gljive dodajte maslac, pustite ga da se otopi i zapjeni pa izlijte dio na vrh svakog raviola. Pospite parmezanom i odmah poslužite.

DRUGE MOGUĆNOSTI
Možete upotrijebiti nadjev po želji: mesni, riblji, povrtni. Važan je okus…

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ivana Petrušić: 40 dana, Vodič do mentalnog, tjelesnog i duševnog blagostanja

Tisja Kljaković Braić: U MALU JE UŠA ĐAVA

Anna Todd: POSLIJE SVEGA: PAD