srijeda, 19. studenoga 2014.

David DeSteno, dr. sc.: Istina o povjerenjuDavid DeSteno, dr. sc.: Istina o povjerenju

Kako povjerenje određuje uspjeh u  životu, ljubavi, učenju  i mnogo čemu drugome


Mogu li ti vjerovati? To je pitanje u srcu ljudske egzistencije. Kada govorimo o poslovnim odnosima, romantičnim vezama, odnosima roditelja i djece ili virtualnim interakcijama suvrmenog svijeta, povjerenje je ono što vrti naš svijet, nas čini optimističnim, a naš život sigurnim.
Što je povjerenje i kako nastaje? Kako odlučujemo kome vjerovati te koliko vjerujemo sebi? David DeSteno, profesor psihologije sa Northeastern University u svojoj knjizi objedinjava ključne znanstvene spoznaje o vjerovanju koje mogu promijeniti ne samo naše shvaćanje povjerenja nego i način komunikacije i donošenje odluka na svakom području našeg života.
Neovisno o tome govorimo li o novcu, vjernosti, socijalnoj potpori, poslovnim dogovorima ili čuvanju tajni, povjerenje se ne odnosi samo na činjenice. Povjerenje se odnosi na naš pokušaj predviđanja, a na temelju poznavanja suprotstavljenih interesa i sposobnosti, što će netko drugi učiniti. Ukratko, povjerenje uključuje kockanje vlastitom sposobnošću čitanja tuđeg uma, čak i kad se radi o našem umu u nekom budućem vremenu. 
Takvo stanje stvari potiče, međutim, neka pitanja: Ako je potreba za vjerovanjem drugim ljudima ili povjerenjem u druge ljudima toliko važna, zašto je tako teško utvrditi tko zaslužuje to povjerenje?

Knjigu Istina o povjerenju prevela je i preporučila Mirjana Krizmanić. David de Steno profesor je psihologije na Northeastern Sveučilištu u Bostonu. Godine 1996. doktorirao je socijalnu psihologiju na Sveučilištu Yale, a bavi se istraživanjem utjecaja emocija na društvene odnose i ponašanje. Rezultati njegovih istraživanja o suradnji, suosjećanju i postizanju ciljeva, te o utjecaju emocija na donošenje odluka primjenjuju se u ekonomiji i pravosuđu.
Istina o povjerenju (Truth about Trust, 2014.) njegova je druga knjiga. 
Član je Udruženja za psihološku znanost (Association for Psychological Science) i urednik njihovog časopisa Emotion, a njegov rad podržava zaklada National Science. Piše za  mnoge ugledne medije kao što su New York Times i Boston Globe te Wall Street Journal.

Nema komentara:

Objavi komentar