OBILJE recept

Cvjetača sa šafranom
U ljeto 2009. godine autori programa o hrani s BBC radija 4 pozvali su me da budem domaćin polusatne emisiji na temu prema mojem izboru. Začudo, na kraju sam radio emisiju o cvjetači, u pokušaju da pokažem kako je to povrće neopravdano izgubilo popularnost, uglavnom u korist brokule. Jasno mi je da na cvjetači nema ničega što bi tako bilo seksi i zajamčilo joj zvjezdani status. Zapravo, doima se – na prvi pogled – pomalo dosadno i nezanimljivo. No dok smo radili emisiju shvatio sam da zapravo i nije tako, da je cvjetača zapravo prekrasno prilagodljiva i svestrana, daleko više nego što je to brokula. I Sami Tamimi, glavni izvršni chef „Ottolenghijeve“ kuhinje, i ja složili smo se da je cvjetača jedno od onih jedinstvenih povrtnih vrsta, poput krumpira ili patlidžana, koje se može nositi s velikim okusima, a da pritom ne izgubi svoj jedinstveni karakter.
Pred vama je primjer tog zaključka. Ovo jelo možete poslužiti kao dio meze ili kao prilog uz leću ili ribu. Poboljšat ćete ga poprskate li ga umakom od sezama.
Za 4 osobe kao prilog                           
1½ žličica šafranovih niti
75 ml kipuće vode
1 cvjetača srednje veličine, razdijeljena na srednje velike cvjetiće
1 velika glavica ljubičastog luka, narezana na ploške
100 g grožđica (ako su jako suhe, potopite ih u vodu nekoliko minuta, a zatim ocijedite)
90 g kvalitetnih zelenih maslina, bez koštica i uzduž prepolovljenih
4 žlice maslinova ulja
2 lovorova lista
4 žlice grubo nasjeckana peršina
sol i crni papar

Stavite niti šafrana u zdjelicu i prelijte kipućom vodom. Ostavite ih minutu da upijaju tekućinu, a zatim prelijte šafran zajedno s tekućinom u veliku zdjelu. Dodajte sve preostale sastojke, osim peršina, i dobro pomiješajte rukama.
Ulijte smjesu u vatrostalnu posudu srednje veličine, pokrijte folijom i stavite u pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva (6 na plinskim pećnicama). Pecite od 40 do 45 minuta, dok cvjetača postane mekana, ali konzistentna. Na pola pečenja izvadite jelo i dobro promiješajte, a zatim ponovno pokrijte folijom i vratite da se peče.

Kad je cvjetača gotova, izvadite je iz pećnice, skinite foliju i ostavite da se malo ohladi prije nego umiješate peršin. Kušajte i začinite prema potrebi, pa poslužite toplo ili na sobnoj temperaturi.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ivana Petrušić: 40 dana, Vodič do mentalnog, tjelesnog i duševnog blagostanja

Tisja Kljaković Braić: U MALU JE UŠA ĐAVA

Anna Todd: POSLIJE SVEGA: PAD