utorak, 7. lipnja 2016.

Paidrag O'Morain: DŽEPNI MINDFULNESS, odlomak

                       Mindfulness u ljutnji

Možda mislite da su osjećaji uglavnom stvar uma. Međutim, u velikoj su mjeri tjelesni: kad ste ljutiti, doživljavate tjelesni osjet ljutnje, možda stezanje u prsima; kad ste tužni, i tuga je vrlo očito tjelesna – suze ili knedla u grlu. Čak se i dosada može manifestirati u obliku opuštenosti tijela.

U mindfulnessu obraćamo manje pozornosti na um, a Osobito na misli, a više na ono što nam osjetila donose. A naša osjetila ipaksu tjelesna: vidimo, čujemo, dodirujemo putem osjetila.

Evo primjera kako možemo upotrebljavati usredotočenu svjesnost da nam pomogne s osjećajima. Pretpostavimo da vam se u prošlosti dogodilo nešto što vas je naljutilo i svaki put kad se toga sjetite, opet se naljutite. Kad osjetite tu ljutnju, događaju se barem dvije stvari: imate ljutite misli, vjerojatno vam pred očima prolaze takve slike ili scene ili zamišljate ljutit razgovor; no također ste fizički napeti, možda vam je i tijelo toplije.
Mindfulness vas potiče da se usredotočite na te tjelesne manifestacije ljutnje, umjesto da se izgubite u ljutitoj priči svojega uma. Možda će vam biti lakše povezati se s fizičkom ljutnjom zamislite li da je ona žarko crveno područje u vašem tijelu.
Vjerojatno vam ne moram govoriti da se osjećaj ljutnje može rastezati unedogled, beskonačno se pogoršavajući. Možda znate osobe kod kojih su se takvi osjećaji otezali godinama, čak desetljećima; katkada sretnemo ljude koji su dopustili da im cijeli život bude sputan ljutnjom. Ovo je ekstreman primjer, ali u manjoj se mjeri može dogoditi svima nama. Drugim riječima, to se događa kad si dopustimo izgubiti se, opet iznova, u pričama koje nam priča vlastiti um.

Kako izbjeći to emocionalno živo blato? Ako vas obuzme ljutnja, možete prebaciti pozornost na to kako se osjećate u tijelu – na tjelesnu manifestaciju ljutnje.To može biti osjećaj topline ili hladnoće, napetosti ili opuštenosti, na većoj ili manjoj površini, stalan ili pulsirajući. Najvjerojatnije ćete, ako ga neko vrijeme promatrate, primijetiti da se njegove karakteristike mijenjaju. Tjelesni osjeti imaju početak i kraj. Tjelesni osjet ljutnje postupno će iščeznuti. Možda se opet vrati, no onda će opet iščeznuti. Katkad iščezne jer vam nešto drugo zaokupi pozornost. Katkad se to dogodi jer je priroda tjelesnih osjeta jednostavno takva.

Pokušajte sljedeće kad se drugi put naljutite: usmjerite pozornost na tjelesni osjet umjesto da pratite priče koje vam um želi ispričati i vidjet ćete koliku će promjenu to donijeti. Ovo može biti naročito korisno kad ste ljutiti zbog nečega što se dogodilo u prošlosti i više to ne možete promijeniti. Možete smiriti tjelesni osjet i promijeniti osjećaje.

2 komentara:

 1. Zdravo,
  Moje ime je ROBBI iz Cirebon Jawa Barat Indonezija, želio bih zahvaliti majci Alicia Radu da mi pomaže da dobijem dobar zajam nakon što sam puno patio u rukama lažnih internetskih zajmodavaca koji me vara da zaradim novac bez da mi ponudim zajam trebalo mi je zajam za zadnje 3 godine da bih započeo vlastiti posao u gradu Cirebonu gdje sam živio i padao sam u lažnu tvrtku u Turskoj koja me je varala i nije mi ponudila zajam. i jako sam frustriran jer sam izgubio sav svoj novac lažnoj tvrtki u Turskoj, jer dugujem toj banci i mojim prijateljima i nemam nikoga da trči, sve do jednog vjernika koji je moj prijatelj nazvao Siti Aminah nakon čitanja njezino svjedočenje o tome kako je dobila zajam od majke Alice Radu, pa sam se morao obratiti Siti Aminah i ona mi je rekla i uvjerila me da se obratim Majci Alicia Radu da je ona dobra majka i morala sam skupiti hrabrosti i kontaktirala sam majku Aliciju Radu i ja smo bili iznenađeni mojim kreditom koji je obrađen i odobren, a unutar 3 sata moj je kredit prebačen na moj račun i jako sam iznenađen što je to čudo i moram svjedočiti o dobrom djelu majke Alicije Radu
  pa bih savjetovao svima koji trebaju zajam da se obratite majci Alicia Radu e-mail: (aliciaradu260@gmail.com) i uvjeravam vas da ćete svjedočiti kao što sam učinio i možete me kontaktirati za više informacija o Majci Alicia Radu moju e-mail : (robbi5868@gmail.com) i još uvijek možete kontaktirati Siti Aminah koji me je upoznao majci Aliciu Radu e-mailom: (sitiaminah6749@gmail.com)
  neka Bog nastavi blagosloviti i ljubiti majku Aliciu Radu da promijeni svoj financijski život

  OdgovoriIzbriši
 2. Hello Everybody,
  My name is Mrs Sharon Sim. I live in Singapore and i am a happy woman today? and i told my self that any lender that rescue my family from our poor situation, i will refer any person that is looking for loan to him, he gave me happiness to me and my family, i was in need of a loan of S$250,000.00 to start my life all over as i am a single mother with 3 kids I met this honest and GOD fearing man loan lender that help me with a loan of S$250,000.00 SG. Dollar, he is a GOD fearing man, if you are in need of loan and you will pay back the loan please contact him tell him that is Mrs Sharon, that refer you to him. contact Dr Purva Pius,via email:(urgentloan22@gmail.com) Thank you.

  OdgovoriIzbriši