Kornelija Benyovsky Šoštarić KREMA SA ŠIPKOM

Kornelija Benyovsky Šoštarić
Biljke koje njeguju


KREMA SA ŠIPKOM

Šipak je zdravo voće i to svi dobro znamo. Unutrašnjost ploda bogata je vitaminom C i B5, kao i snažnim antioksidantom antocijanom koji mu daje prekrasnu crvenu boju. No, sa stajališta njege kože, najzanimljivije je ulje koje se nalazi u tvrdim sjemenkama (unutar vodenaste pulpe). Budući da su njegova svojstva vrlo cijenjena u njezi i regeneriranju zrelije kože, ovu kremu preporučujem ženama starijima od trideset godina. Posebno je volim jer ima divnu teksturu, lako se upija, a izgleda odlično, pa može poslužiti kao idealan dar za prijateljice, mame ili bake. Količina u ovome receptu bit će dovoljna za tri posudice od 100 ml.

1 i pol mala šalica kokosova maslaca
1 mala šalica puna šipka
1/2 male šalice destilirane vode
1/4 male šalice soka aloe vere
1/4 male šalice glicerola
1 velika žlica emulgatora Phytocream 2000
7 kapi eteričnog ulja citronele, čajevca ili limunske trave
1 2 kapi ekstrakta sjemenki grejpa


1.    Postupak pripreme kreme započnite čišćenjem šipka. Kada ste gotovi, ubacite ga u blender i usitnite što bolje možete da biste razbili i sitne tvrde sjemenke koje se nalaze unutar vodenaste crveno obojene pulpe. To je važno kako bismo oslobodili ulje. Nakon toga u blender dodajte kokosov maslac i sve zajedno dobro pomiješajte da biste dobili smjesu prekrasne ružičaste boje.

2.    Sada slijedi priprema macerata. Dobivenu smjesu preselite iz blendera u plitak lončić ili staklenu vatrostalnu posudu. Uzmite zatim drugi lončić ili posudu, napunite je vodom i stavite na štednjak te zagrijte na vrlo laganoj vatri. Posudu sa smjesom smjestit ćete na posudu s vodom, a ne izravno na plamen, i tako zagrijavati uz pomoć vodene pare otprilike jedan sat. Bitno je da smjesa ni u kojem trenutku ne kipi!

3.    Ovim postupkom ubrzali smo stvaranje macerata i sve vrijedne sastojke iz šipka prenijeli u kokosov maslac koji se na višoj temperaturi (već iznad 25 stupnjeva) pretvara u ulje. Naravno, u ovoj fazi ulje je još puno sitnih biljnih ostataka pa ga treba profiltrirati kroz gazu i cjediljku. Rezultat će biti jedna mala šalica macerata od šipka prekrasne ružičaste boje.

4.    Napokon započinje priprema kreme. Ponovno odlazimo u kuhinju i stavljamo grijati dvije posude pune vode. Na jednu stavljamo lončić s destiliranom vodom, sok biljke aloe vere i glicerin, a na drugu lončić s maceratom šipka. Bitno je da se vodeni sastojci i ulje istodobno lagano zagrijavaju. To je ujedno i trenutak kada u macerat šipka dodajemo jednu veliku žlicu emulgatora. Koristila sam Phytocream 2000, sintetski emulgator dobiven iz proteina pšenice, koji se na toplini otapa već za minutu ili dvije.

5.    Nakon zagrijavanja od nekoliko minuta, uklonite posude s vatre i pričekajte da se ohlade do trenutka kada ih možete prstom dotaknuti, a da se ne opečete, odnosno na temperaturu od otprilike 70 stupnjeva. Bitno je da su obje tekućine iste temperature. Tada uzmite ručni mikser za kapučino i započnite miješanje macerata. Pritom polako, vrlo polako dodajte vodeni dio uz neprestano miješanje. Zahvaljujući emulgatoru smjesa macerata i vodenih dijelova polako će postajati gušća i dobivati konzistenciju kreme. Ovo je trenutak da u smjesu dodate i kap ekstrakta sjemenki grejpa kako biste spriječili eventualno kvarenje i, ako želite, eterično ulje. Ja obično upotrebljavam ulje citronele jer odlično odgovara dominantnom mirisu kokosova ulja. Nastavite miješati još koju minutu kako bi smjesa postala pjenasta i zatim je prelijte u posudice. Gotove kreme spremite u hladnjak i potrošite u roku od tri mjeseca.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ivana Petrušić: 40 dana, Vodič do mentalnog, tjelesnog i duševnog blagostanja

Tisja Kljaković Braić: U MALU JE UŠA ĐAVA

Anna Todd: POSLIJE SVEGA: PAD