Dianne Hales MONA LISA

Dianne Hales
MONA LISA
S engleskog prevela: Iva Karabaić


Tko je bila ona, ta obična žena koja se uzdigla do tako iznimne slave? Kad je rođena? Tko su joj bili roditelji? Gdje je odrasla? Kako je živjela? Što je odijevala, jela, učila, u čemu je uživala? Za koga se udala? Je li imala djece? Zašto ju je najslavniji slikar onoga vremena odabrao da mu bude model? Što se s njom dogodilo? I zašto nas njezin smiješak još uvijek očarava?

* * *

Mona Lisa Gherardini del Giocondo, kako danas znamo s onolikom sigurnošću kolika je moguća nakon što je prošlo pola tisućljeća, bila je utjelovljenje žene svojega doba, uhvaćene u vrtlog političkih previranja, obiteljskih drama i javnih skandala. Potječe iz stare plemićke obitelji,[1] rođena je i krštena 1479. u Firenci. Udana za goropadnog poslovnog čovjeka dvostruko starijeg od sebe, rodila je šestero djece i umrla u dobi od 63 godine. Lisin se život vremenski podudarao s najburnijim poglavljima povijesti Firence, desetljećima rata, pobune, invazije, opsade i osvajanja – i najveličanstvenijeg vala umjetničkog djelovanja koje je svijet ikad vidio.[2]

Pa ipak, datumi i dokumenti oslikavaju samo kostur njezina života, a ne trodimenzionalnu renesansnu ženu. Žudjela sam saznati više o la donna veri i kako je živjela, vremenskim strojem otputovati u njezin svijet i gledati kroz njezine oči.  

Nastani se u njezinom susjedstvu”, savjetovala mi je jedna povjesničarka umjetnosti.[3] Dolazeći godinama u posjet, odsjedala sam u raznim firentinskim četvrtima (quartieri) i šetala istim kamenitim ulicama kao nekoć Lisa Gherardini. Klečala sam u crkvama gdje je ona molila. Zastajkivala u dvorištima gdje je možda i ona udisala miomiris jasmina (gelsomino). Kako su se X-evi na mojoj karti množili, odvažila sam se zalaziti sve dublje – u zagušljive podrume, napuštene kapelice, stare tvornice svile, obnovljene palazze i privatne knjižnice koje su toliko puste da zrnca prašine koja lebde zrakom smatram svojim najboljim drugovima.

Svako otkriće potiče nepredvidljivu navalu adrenalina. Moj se puls ubrzava u doticaju s poviješću obitelji iz XVI. stoljeća. Kličem od oduševljenja kad pronađem zapis o Lisinu krštenju u nekoj crkvenoj knjizi. Jednoga dana pred domom njezina supruga Francesca del Gioconda, kupljenim za njihovu obitelj koja se širila, iz otvorenog prozora na drugom katu doplovila je pjesma neke žene. Zvona su zazvonila. Ptice zacvrkutale. Stoljeća su nestala. Iz trena u tren osjećam kako la donna vera oživljava.




[1]    Gene Brucker u Florence: The Golden Age, 1138–1737 uvrštava Gherardinije među “najodličnije gradske obitelji”.
[2]    Zahvaljujući opsežnim radovima (pojedinačno navedenima u bibliografiji) profesora Genea Bruckera sa Sveučilišta Berkeley u Kaliforniji, doajena među povjesničarima renesansne Firence, stekla sam pregled firentinske povijesti. Također sam se oslanjala na A Concise History of Italy Christophera Duggana, The Pursuit of Italy Davida Gilmoura i A Short History of Renaissance Italy Lise Kaboryche.
[3]    Hvala Josephine Rogers Mariotti na tom mudrom savjetu.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ivana Petrušić: 40 dana, Vodič do mentalnog, tjelesnog i duševnog blagostanja

Tisja Kljaković Braić: U MALU JE UŠA ĐAVA

Anna Todd: POSLIJE SVEGA: PAD