srijeda, 27. ožujka 2019.

Dianne Hales MONA LISA

Dianne Hales
MONA LISA
S engleskog prevela: Iva Karabaić


Tko je bila ona, ta obična žena koja se uzdigla do tako iznimne slave? Kad je rođena? Tko su joj bili roditelji? Gdje je odrasla? Kako je živjela? Što je odijevala, jela, učila, u čemu je uživala? Za koga se udala? Je li imala djece? Zašto ju je najslavniji slikar onoga vremena odabrao da mu bude model? Što se s njom dogodilo? I zašto nas njezin smiješak još uvijek očarava?

* * *

Mona Lisa Gherardini del Giocondo, kako danas znamo s onolikom sigurnošću kolika je moguća nakon što je prošlo pola tisućljeća, bila je utjelovljenje žene svojega doba, uhvaćene u vrtlog političkih previranja, obiteljskih drama i javnih skandala. Potječe iz stare plemićke obitelji,[1] rođena je i krštena 1479. u Firenci. Udana za goropadnog poslovnog čovjeka dvostruko starijeg od sebe, rodila je šestero djece i umrla u dobi od 63 godine. Lisin se život vremenski podudarao s najburnijim poglavljima povijesti Firence, desetljećima rata, pobune, invazije, opsade i osvajanja – i najveličanstvenijeg vala umjetničkog djelovanja koje je svijet ikad vidio.[2]

Pa ipak, datumi i dokumenti oslikavaju samo kostur njezina života, a ne trodimenzionalnu renesansnu ženu. Žudjela sam saznati više o la donna veri i kako je živjela, vremenskim strojem otputovati u njezin svijet i gledati kroz njezine oči.  

Nastani se u njezinom susjedstvu”, savjetovala mi je jedna povjesničarka umjetnosti.[3] Dolazeći godinama u posjet, odsjedala sam u raznim firentinskim četvrtima (quartieri) i šetala istim kamenitim ulicama kao nekoć Lisa Gherardini. Klečala sam u crkvama gdje je ona molila. Zastajkivala u dvorištima gdje je možda i ona udisala miomiris jasmina (gelsomino). Kako su se X-evi na mojoj karti množili, odvažila sam se zalaziti sve dublje – u zagušljive podrume, napuštene kapelice, stare tvornice svile, obnovljene palazze i privatne knjižnice koje su toliko puste da zrnca prašine koja lebde zrakom smatram svojim najboljim drugovima.

Svako otkriće potiče nepredvidljivu navalu adrenalina. Moj se puls ubrzava u doticaju s poviješću obitelji iz XVI. stoljeća. Kličem od oduševljenja kad pronađem zapis o Lisinu krštenju u nekoj crkvenoj knjizi. Jednoga dana pred domom njezina supruga Francesca del Gioconda, kupljenim za njihovu obitelj koja se širila, iz otvorenog prozora na drugom katu doplovila je pjesma neke žene. Zvona su zazvonila. Ptice zacvrkutale. Stoljeća su nestala. Iz trena u tren osjećam kako la donna vera oživljava.
[1]    Gene Brucker u Florence: The Golden Age, 1138–1737 uvrštava Gherardinije među “najodličnije gradske obitelji”.
[2]    Zahvaljujući opsežnim radovima (pojedinačno navedenima u bibliografiji) profesora Genea Bruckera sa Sveučilišta Berkeley u Kaliforniji, doajena među povjesničarima renesansne Firence, stekla sam pregled firentinske povijesti. Također sam se oslanjala na A Concise History of Italy Christophera Duggana, The Pursuit of Italy Davida Gilmoura i A Short History of Renaissance Italy Lise Kaboryche.
[3]    Hvala Josephine Rogers Mariotti na tom mudrom savjetu.

1 komentar:

 1. NAJBOLJI ONLINE LJUBAVNI SPELL CASTER JE DOBIO SVOJ LJUBAVNIK, MUŠKO, ŽENU, DJEVOJČICU ILI BOYFRIEND BACK. DODAJTE NJEGOVO POGON NA WHATSAPP: +2349083639501
  Pozdrav svima Ja sam Darcy lyne i ja sam ovdje kako bi podijeliti prekrasan rad Dr Nosa učinio za mene. Nakon 5 godina braka s mojim suprugom s dvoje djece, moj muž se počeo čudno ponašati i izlaziti s drugim ženama i pokazivao mi hladnu ljubav, u nekoliko navrata prijeti da će me razvesti ako se usudim ispitati o njegovoj aferi s drugim ženama, bio je potpuno devastiran i zbunjen sve dok mi stari prijatelj nije rekao za čaroliju na internetu pod nazivom Dr..nosakhare koja pomaže ljudima s problemima odnosa i braka moćima ljubavnih čarolija, u početku sam sumnjao da takva stvar postoji, ali odlučio sam ga isprobati, kad sam ga kontaktirao, pomogao mi je baciti ljubavnu čaroliju i moj se suprug vratio u roku od 48 sati i počeo se ispričavati, sada je prestao izlaziti s drugim damama i sa mnom za dobro i stvarno , Kontaktirajte ovu veliku ljubavnu čaroliju da bi vaš odnos ili problem braka trebali biti riješeni danas putem e-pošte - blackmagicsolutions95@gmail.com
  ili Call ili WhatsApp: +2349083639501
  Kontaktirajte ga za sljedeće:
  (1) Ako želite vratiti bivšeg supružnika.
  (2) Želite biti promaknuti u svom uredu.
  (3) Želite da žene / muškarci trče za vama.
  (4) Ako želite imati dijete.
  (5) Želite biti duhovno zaštićeni.
  (6) Pomozite ljudima da izađu iz zatvora
  (7) loptica za lutrijsku snagu
  Whatsapp ili nazovite +2349083639501 (zanemarite ako ne trebate pomoć)

  OdgovoriIzbriši