Markus Zusak, autor jednog od omiljenih i najprodavanijih romana 21. stoljeća, gostuje u Zagrebu 23. i 24. rujna



Nagrađivani australski pisac Markus Zusak u sklopu svoje europske turneje gostovat će u Zagrebu 23. i 24. rujna, a tom će prilikom predstaviti svoj novi roman Od Claya most.
Željno iščekivani roman Od Claya most nezaboravna je obiteljska saga o petorici braće Dunbar, haharima koji, nakon smrti majke i odlaska oca, odgajaju jedan drugoga u svijetu vođenom vlastitim pravilima. I dok braća uče kako voljeti, boriti se i pomiriti sa svijetom odraslih, polako otkrivaju što se krije iza odlaska njihova oca...
Prvi je to Zusakov roman nakon bestselera Kradljivica knjiga (2005.), prevedenog na više od 40 jezika i prodanog u milijunima primjeraka diljem svijeta. 

Markus Zusak rođen je 1975. u Sydneyju u obitelji imigranata iz Austrije i Njemačke. Pisanjem se počeo baviti još u srednjoj školi, a 1999. objavljuje svoj romaneskni prvijenac The Underdog, prvi dio trilogije za mlade o braći iz radničke obitelji Wolfe.
Uslijedili su nastavci trilogije: Fighting Ruben Wolfe i When Dogs Cry, a saga inspirirana odrastanjem autora i njegova brata osvojila je čitatelje i kritičare.
Pohvale kritike, kao i nagrade, pratile su i autorov četvrti roman, priču o maloljetnom taksistu, Ja sam glasnik, na hrvatskom objavljenom u prijevodu Ozrena Doležala.

No Kradljivica knjiga, čije je hrvatsko izdanje prvi put objavljeno 2008. u prijevodu Lade Silađin, donijela mu je svjetsku slavu. Roman o djevojčici i Smrti – priča o nadi i ljepoti koje opstaju usred užasa i tuge, zasluženo slavljen kao djelo koje se pamti – dočekan je unisonim oduševljenjem kritike. Kradljivica knjiga samo na ljestvici najprodavanijih knjiga New York Timesa provela je više od desetljeća. Po tom nagrađivanom bestseleru snimljen je i veliki filmski hit u režiji Briana Percivala u kojem naslovne uloge tumače Geoffrey Rush, Emily Watson i Sophie Nélisse.
Godine 2018., nakon trinaest godina pauze, Markus Zusak objavio je šesti roman Od Claya most koji na hrvatskom jeziku izlazi u prijevodu Saše Stančina.

Razgovor s Markusom Zusakom održat će se u Hrvatskom državnom arhivu, Marulićev trg 21, u ponedjeljak, 23. rujna u 19.30 sati. S autorom će razgovarati novinar i kolumnist Branimir Pofuk.
Dan kasnije Markus Zusak potpisivat će knjige i u knjižari Hoću knjigu Megastore, s početkom u 18 sati.



Iz kritika o romanu Od Claya most:
Zadivljujuće djelo. Razarajuće, zahtjevno i duboko potresno.
The Wall Street Journal
Jedna od onih monumentalnih knjiga koje vas vode kroz vrijeme i prostor.
The Washington Post

Priča o ljubavi, umjetnosti i iskupljenju.
The Times

Prepuno života.
The Guardian








Iz kritika o Kradljivici knjiga:
Knjiga koja zaslužuje mjesto uz Dnevnik Anne Frank i Noć Elieja Wiesela. Čini se da joj je suđeno da postane klasik.
USA Today

Ona vrsta knjiga koja može promijeniti život.
The New York Times

Veličanstvena knjiga koju ćete preporučivati svima koje sretnete.
Herald Sun

Elegantno i potresno… Prekrasno i važno.
Kirkus Reviews








Iz kritika o romanu Ja sam glasnik:
Zabavno i uzbudljivo.
The Miami Herald


Pisac majstorski provlači čitatelje kroz brojne obrate koji se umnažaju prema nevjerojatnu raspletu.
Publishers Weekly

Razuzdano, oštroumno, povremeno urnebesno duhovito. Zusak ima dara za dijaloge i opise, a njegovi likovi i scenografija iskaču sa stranica ove sjajne knjige u kojoj će svi uživati.
BookPage


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ivana Petrušić: 40 dana, Vodič do mentalnog, tjelesnog i duševnog blagostanja

Tisja Kljaković Braić: U MALU JE UŠA ĐAVA

Anna Todd: POSLIJE SVEGA: PAD