TOP 7 knjiga u siječnju po kategorijama




BELETRISTIKA

1. 

Bernadine Evaristo: Djevojka, žena, drugo, prevela Davorka Herceg-Lockart


Dobitnica nagrada BookerBritish Book AwardsFiction Book of the Year, besteler broj jedan Sunday Timesa, roman koji se prevodi u više od 30 zemalja – puno je toga što se veže uz genijalan roman Djevojka, žena, drugo Bernardine Evaristo.

Od Newcastlea do Cornwalla, od prabaka rođenih početkom dvadesetog stoljeća do tinejdžerica dvadeset prvog, Djevojka, žena, drugo slijedi svojih dvanaest likova na osobnim putovanjima kroz prostor i vrijeme tijekom proteklih stotinu godina. Svaka od njih u potrazi je za nečim – bila to zajednička povijest, neočekivana budućnost, mjesto koje bi mogla nazvati domom, osjećaj pripadnosti, ljubavnik ili ljubavnica, izgubljena majka ili otac, ili tek tračak nade... Ovo je roman o budućnosti, o prošlosti. On je fikcija, on je povijest. Ovo je roman o tome tko smo danas.

Bernardine Evaristo prva je crnkinja koja je osvojila prestižnu nagradu Booker, a nagradu je podijelila s Margaret Atwood za roman Svjedočanstva, što se dogodilo tek treći put u povijesti te nagrade.


2. 


Elena Ferrante: Lažljivi život odraslih, prevela Ana Badurina


Napulj ranih 90-ih dvadesetog stoljeća. Giovanna je jedinica u obitelji situiranih srednjoškolskih profesora. Djevojčica koja ulazi u pubertet i koja se mijenja, a njezino lijepo lice, barem kako misli njezin otac, postaje ružno, nalik na ono njezine tete Vittorije. Mijenja li se Giovanna doista? Pretvara li se u svoju tetu, ženu koju jedva poznaje, ali koju njezini majka i otac očito preziru? Postoji li negdje zrcalo u kojem može vidjeti kakva je doista? Giovanna traga za odgovorima u bogatom i siromašnom Napulju prelazeći nevidljive, ali teško propusne granice...

Lažljivi život odraslih – u sjajnom prijevodu Ane Badurine – fascinantna je, moćna priča o odrastanju, novo remek-djelo jedne od omiljenih i najhvaljenijih autorica svijeta.


3. 


Elena Ferrante: Genijalna prijateljica, prevela Ana Badurina


Pedesete godine prošlog stoljeća. Na ulicama siromašnog predgrađa Napulja upoznat će se dvije djevojčice; Elena i Lila. Jedna blaga i željna priznanja onih koji je okružuju, druga žestoka, nepokolebljiva i samosvjesna do najmanjeg atoma svog bića. Dvije djevojčice tu će započeti kompleksno, ali iznimno prijateljstvo koje će odrediti njihove sudbine.

Roman Genijalna prijateljica prvo je poglavlje priče o Eleni i Lili, prvi dio tetralogije o nezaboravnim junakinjama koje nastoje stvoriti život u okrilju zagušujuće, nasilne kulture. Djelo, koje se čita i kao izuzetna raskošna freska društva tijekom više desetljeća, Eleni Ferrante donijelo je svjetsku slavu, unisono oduševljenje kritike diljem svijeta, a njezini čitatelji i kritičari suglasni su u ocjeni – ovo je veličanstvena proza našeg doba. 


4.


Markus Zusak: Kradljivica knjiga, prevela Lada Silađin


Priču iz 1939. godine i Njemačke kojom vladaju nacisti pripovijeda sama Smrt. Djevojčicu Liesel i njezina mlađeg brata majka je prisiljena povjeriti udomiteljima, a kad na putu prema novom domu Lieselin brat umre, djevojčica na njegovu grobu pronalazi knjigu uz koju

će naučiti čitati i koja će joj promijeniti život.

To je početak priče koja istražuje snagu riječi: njihovu moć da potaknu, uništavaju, ali i liječe. Gaseći žeđ za čitanjem, Liesel postaje kradljivica knjiga spašavajući ih iz lomača, skrivajući, čitajući...

Roman o djevojčici i Smrti saga je o nadi i ljepoti koje opstaju usred užasa i tuge, zasluženo slavljen kao djelo koje se pamti.

Kradljivica knjiga Markusa Zusaka prevedena je na više od 40 jezika i prodana u milijunima primjeraka diljem svijeta. Po nagrađivanom romanu australskog pisca snimljen je i veliki filmski hit u režiji Briana Percivala.

 

5. 


Holly Miller: Ti, u mom snu, preveo Dražen Čulić


Ljubavna priča koja slama srca i slavi život, roman koji se čita na 22 jezika! Još otkako je bio dječak, Joela proganjaju snovi o onima koje voli, snovi koji se uvijek ostvare – bili sretni ili ne. S godinama je naučio ne zbližavati se s ljudima i zakleo se kako si više nikad neće dopustiti da se ponovo zaljubi. Callie je, pak, izgubljena u rutini svakodnevice otkad joj je preminula najbolja prijateljica. Ne zna kako ponovo pronaći staru sebe, osobu koja je imala velike snove i planove. Oboje trebaju razlog da počnu doista živjeti u sadašnjosti. Od prvog slučajnog susreta svjesni su da će im se životi promijeniti. Joel, bez obzira na svoje strahove, ne može odoljeti Callie, a Callie uz njega otkrije da ljubav o kakvoj je sanjala ipak postoji. Sve dok Joel ne usne san kojeg se užasavao... Ti, u mom snu – romaneskni prvijenac britanske spisateljice Holly Miller po kojemu se snima i holivudska ekranizacija – nezaboravna je, romantična priča o hrabrosti koju ljubav zahtijeva.


6.


Elizabeth Strout: Olive, iznova; prevela Patricija Horvat


U romanu Olive, iznova pratimo Olive Kitteridge, tu netaktično iskrenu i proturječnu junakinju koja ipak lako prirasta srcu, dok stari i suočava se s promjenama – gdjekad ugodnim, gdjekad ne – u vlastitu životu i životima ljudi koji je okružuju. Olive se prilagođava novom životu s drugim suprugom, nastoji ostvariti odnos s otuđenim sinom i njegovom obitelji, doživljava gubitke i samoću, svjedoči uspjesima i jadima svojih prijatelja i susjeda u obalnom gradiću Crosby u državi Maine te naposljetku i sama usvaja nove životne lekcije... Olive, iznova Elizabeth Strout, dobitnice Pulitzerove nagrade za književnost, nastavak je priče o nemogućoj, nezaboravnoj Olive Kitteridge. Ovaj iznimno hvaljen roman odmah nakon objavljivanja postao je bestseler, a uvršten je i u brojne preglede najboljih knjiga vodećih svjetskih medija.


7.


Maja Kolanović: Poštovani kukci i druge jezive priče


Dubrovnik koji je postao kulisa, umiveno ustaštvo na ulicama Zagreba, potrošnja koja nadomješta ljudskost, majčinstvo o kakvom nije pristojno govoriti, banke kao sablasni stupovi naših života, emocije kakve ne viđamo u reklamama, a osjećamo ih tako snažno... To je svijet koji Maša Kolanović istražuje u svojoj maestralnoj zbirci priča Poštovani kukci. Autorica tekstom i crtežima oblikuje onaj sablasni i teško izrecivi višak materijalne strane ljudske egzistencije, dok smještanje priča u razdoblje tranzicije u Hrvatskoj dodatno pojačava njihov jezivi efekt. Kukci i Konzum dvije su provodne metafore ove knjige. Prva je divljenje i vraćanje tekstualnog duga Kafki, velikom majstoru u kreiranju metafora egzistencijalne tjeskobe i apsurda, a druga je vraćanje metaforičkog duga stvarnosti u kojoj je Konzum od hrvatske riječi za supermarket postao metafora ekonomski opustošene Hrvatske. Poštovane kukce žanrovski bi se moglo opisati kao tranzicijsku gotiku, postsocijalističku zonu sumraka, jezi...



DJEČJE KNJIGE



1.

Rachel Bright, Jim Field: Dugo putovanje maloga vuka, preveo Ozren Doležal


Vučić Vilko ne treba NIČIJU pomoć! Što god da ga snađe, on SVE MOŽE SAM. No kada se izgubi i ostane bez ikoga u studenoj, arktičkoj noći, Vilko otkrije da je, ponekad, sve što nam treba prijatelj koji će nam u nevolji pružiti ruku. U ovoj odvažnoj pustolovini otkrijte što se dogodi kada snage udruže narval, morž, bik, guska, lisica, los i noćni leptir... te što od te sjajne družbe može naučiti naš maleni svojeglavi vučić. Razigrana je ovo pripovijest koja govori o prijateljstvu i međusobnom pomaganju proizašla iz pera tvoraca višestruko nagrađivanih hitova Miš lavljeg srca, Vjeverice svađalice i Koala koja može sve. Rachel Bright i Jim Field, iz naslova u naslov, sve su uigraniji duo u kreiranju savršenog spoja stihova i prekrasnih ilustracija. Istinski užitak čitanja naglas i uživanja u krajolicima koji ostavljaju bez daha!


2.

Slikobajke

Ova očaravajuća zbirka 8 klasičnih bajki u kojoj su ključne riječi zamijenjene ilustracijama kako bi potakle djecu na čitanje, prava je poslastica za prve čitatelje i važan dodatak svakoj dječjoj biblioteci. Jednostavan tekst i prekrasne ilustracije čine ovu knjigu savršenom za zajedničko uživanje djece i roditelja u čitanju. Bajke uključene u ovaj izbor su: Zlatokosa i tri medvjeda, Pepeljuga, Janko i čarobni grah, Snjeguljica, Crvenkapica, Ružno pače, Kolačić i Matovilka. 

3. 

Andrea Beaty, David Roberts: Sofija Tvrdoglavica, buduća predsjednica, preveo Ozren Doležal


Sofija Tvrdoglavica čini sve što može za svoju zajednicu. S voljenim djedom posjećuje starije susjede, skuplja lišće, izvodi ljubimce u šetnju i obavlja sve što treba obaviti. Sve do jednoga dana kada se djed ozlijedi na mjesnom odlagalištu otpada. 

Sofija dobije ideju. Grad tu prljavu hrpetinu smeća može pretvoriti u park! Skupivši hrabrost, zaputi se u gradsku vijećnicu. Ondje joj kažu da ne može sagraditi park − ta ona je samo dijete! No Sofija zna da svaka promjena počinje od jedne osobe, čak i ako ta osoba ide tek u drugi razred. Spisateljsko-ilustratorski tim Andrea Beaty i David Roberts donose nam nadahnjujuću pripovijest o zalaganju za ono u što vjerujemo kako bismo promijenili svijet nabolje. Ovaj tandem dobro nam je poznat po slikovnici Ada Vijugica, mala znanstvenica koja će uskoro dobiti i svoje animirano izdanje iza kojeg će stati producentska kuća Baracka i Michelle Obame.


4.

Maja Šimleša, Sven Nemet: Suli u avanturi – škola


Suli se silno obradovala polasku u školu. No zaigrana mladunčad svih životinja naljutila je učitelja vodenkonja i on odluči ostaviti ih da se snalaze sami dok on skriven iz prikrajka motri. Tigrić je organizirao učenje skakanja i trčanja – mačke su se oduševile, ali ostali očajavaju. Hoće li se ta škola raspasti ili će neobični učenici naučiti surađivati? Maja Šimleša i Sven Nemet u trećem nam nastavku dogodovština žirafe Suli donose zabavnu, duhovitu i optimističnu priču o tome kako je lijepo što smo svi različiti, kako trebamo razvijati svoje vještine i pomagati jedni drugima. Dinamične i izvrsne rime koje upotpunjuju divne i maštovite ilustracije dočarat će nam ovu sjajnu priču na nezaboravan način.


5. 

Marija Gradeček: Mala Mica, dizajnerica


Glavna je junakinja ove priče Mala Mica, štosna dama istančana brka za ljepotu i sklad koja spretno bira ono najbolje od parketa i tapeta, keramike… sve do kuhinjskoga seta te rado dijeli svoje znanje iz dizajnerskoga svijeta. Uz svoje svakodnevne navike, komunikaciju s klijentima, proizvođačima i izvođačima, aktivno djelovanje u dizajnu i organizaciji provođenja projekta uređenja interijera, Mica na edukativan način prenosi pozitivnu sliku o komunikaciji i važnosti svih sudionika u kreativnom procesu uređenja jednoga stana.Ovaj svojevrsni dizajnerski priručnik vrvi razigranim uzorcima i stihovima u koje su utkani brojni pojmovi vezani uz dizajn interijera o kojima djeca mogu više doznati u prigodnom rječniku na kraju slikovnice te se okušati u vlastitom dizajniranju na primjeru tlocrta jednoga stana.Mala Mica, dizajnerica autorski je prvijenac Marije Gradečak koja nam donosi maštoviti svijet dizajna interijera u rimovanim stihovima i razigranim ilustracijama uz koje će se djeca sjajno zabaviti, a usput štošta i naučiti. 

 

6.

Jelena Bevandić: Totalno moja priča (neki drugačiji dnevnik)


Nevjerojatnih, čak 140 stranica u boji ovog neobičnog dnevnika nestrpljivo čeka da ih kreativne djevojčice ispune zanimljivostima o sebi, obitelji i prijateljima, tajnama, idejama, ciljevima... Želimo da s dnevnikom budu iskrene, maštovite i pozitivne, a mogu se izražavati riječima, crtežima, fotkama… kako god požele. Neka ih raznježe citati o prijateljstvu, a iz onih o mudrosti neka nauče nešto novo. Mogu se okušati i u pravom ekološkom izazovu, a svoje ciljeve mogu pratiti iz mjeseca u mjesec u posebnom kalendaru. Na taj način kreirat će totalno svoju priču, jedinstvenu knjigu koju će napisati baš one. Ovaj dnevnik pomoći će im da zavire u sebe, svoje misli, želje… a kasnije, kada odrastu, poslužit će im kao prekrasna uspomena na njihovo odrastanje.

Jelena Bevandić dugogodišnja je Profilova urednica knjiga za djecu, a Totalno moja priča njezin je novi autorski projekt namijenjen djevojčicama koji je nastao u suradnji s kreativnim dizajnerima iz Studija 2M


7.

Emma Yarlett: Orion i mrak, preveo Ozren Doležal


Neću se više bojati mraka. Neću se više bojati mraka... niže dječak Orion rečenicu za rečenicom u svoju bilježnicu. Kako se bliži vrijeme počinku, ponovo ga obuzima ogroman strah... Pokušao ga se riješiti na razne domišljate načine, no ništa od toga nije mu pomoglo, sve dok ga jedne večeri nije posjetio ON, baš ON, njegov najveći strah – MRAK! 

Emma Yarlett, višestruko nagrađivana autorica poznata po slikovnicama o nestašnom čudovištu Gricku, stvorila je pravo malo likovno remek-djelo koje treba detaljno proučavati jer se svaki put zamijeti neki novi neobični detalj koji ispunjava priču. Maštovita slikovnica uz pomoć koje se mališani mogu lakše suočiti s vlastitim strahovima. 


PUBLICISTIKA

1.

Miroslav Akmadža: Franjo Kuharić – Kardinal i vlast


Franjo Kuharić – Kardinal i vlast povjesničara Miroslava Akmadže politička je biografija zagrebačkog nadbiskupa i kardinala Franje Kuharića, koji je imao ogromnu političku ulogu i za vrijeme komunističke vlasti i u burnim događanjima osamostaljenja Hrvatske, ali i nakon što je formirana samostalna Hrvatska. Autor knjige imao je uvid u dosad sasvim nepoznate kaptolske dokumente, u dosje komunističke tajne policije UDBA-e, ali i u privatni osobni dnevnik samog Kuharića, u koji je on desetljećima svakodnevno vlastoručno zapisivao svoja zapažanja i razmišljanja o dnevnim događajima i osobama koje je susretao. U knjizi se na temelju tih dokumenata na sasvim nov način opisuje kako je Kuharić razmišljao i djelovao, opisan je ogroman broj raznih situacija u kojima je Kuharić donosio važne odluke, a osobito su zanimljivi detalji njegova odnosa s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom. 


2.

Nataša Mataušić: Diana Budisavljević – prešućena heroina Drugog svjetskog rata


Zagrepčanka Diana Budisavljević, rođena Obexer (1891. –1978.), humanitarka austrijskog podrijetla, koja je tijekom Drugog svjetskog rata organizirala u Zagrebu vrlo uspješnu akciju spašavanja srpske djece, žrtava ustaške represije, a čije je veliko djelo nakon rata u potpunosti zataškala nova komunistička vlast, glavni je lik nove knjige koju je napisala povjesničarka Nataša Mataušić. Autorica se desetljećima bavi proučavanjem dramatičnih događaja na prostoru Hrvatske tijekom Drugog svjetskog rata, pa je tako dvadesetak godina proučavala i djelovanje donedavno potpuno nepoznate Diane Budisavljević te o tome napisala doktorsku disertaciju, otkrivši izuzetno mnogo novih dokumenata i činjenica. Ova je knjiga temeljena i na saznanjima koje je skupila tijekom rada na doktorskoj disertaciji, ali je i znatno proširena sasvim novim spoznajama.


3.

Zvonimir Šikić: Knjiga za klikeraše, logički pogled na čovjeka i društvo


Nova knjiga sveučilišnog profesora i znanstvenika Zvonimira Šikića Knjiga za klikeraše, logički pogled na čovjeka i društvo obuhvaća tekstove najprije objavljivane na blogu, a sada dorađene i proširene za širu publiku u kojima se objašnjavaju matematičke zakonitosti u velikom rasponu tema – od obrazovanja, ekonomije i politike do zakonodavstva i demokracije. Iza sasvim ozbiljnih naslova poglavlja poput „Što je i čemu služi obrazovanje“, „Što je demokracija“, „Država i vjera“, „Tko treba izdavati novac?“ ili „Zašto nam treba feminizam“ do onih zaigranih poput „Hrvatski izborni sustav i deve“, „Piketty ili kako sam konačno shvatio Jane Austen“ i „Lijevo, desno, nigdje promatrača“ autor nam pokazuje na koji je način matematika svuda oko nas i kako nam ona pomaže da razumijemo sebe i druge.


4.

Jasen Boko: Život i smrt uz veliku rijeku – Gangesom od Himalaje do Bengalskog zaljeva


Indija je zemlja prema kojoj su rijetki ravnodušni. Mnogi je se plaše, drugi onamo putuju u potrazi za duhovnošću, treći zbog odličnih plaža, četvrti zbog planinarenja...

Jasen Boko u novom putopisu otkriva nam svoju ljubav prema toj čarobnoj zemlji i donosi slojevitu priču o značenju koje rijeka Ganges ima za život, kulturu i civilizaciju Indijskog potkontinenta, o povijesti te turbulentne zemlje, o raskošnoj mitologiji i odnosima vjerskih zajednica danas, o poimanju siromaštva i bogatstva koje je u Indiji drugačije nego u Europi.

Putujući od izvora svete rijeke u Himalaji do njezina ušća u Bangladešu, istražujući život i smrt uz svetu rijeku, Boko sebi i nama pokušava otkriti zašto ga ta zemlja toliko privlači i zašto joj se uvijek vraća. 

 

5.

Thomas Piketty: Kapital i ideologija, prevela Nataša Desnica Žerjavić, Olga Škarić, Nataša Barić


Nakon što je objavio svoju knjigu Kapital u 21. stoljeću, za koju mnogi tvrde da je jedna od najvažnijih knjiga objavljenih u ovom stoljeću, francuski ekonomist i autor Thomas Piketty napisao je novu, jednako važnu knjigu Kapital i ideologija. U ovoj novoj knjizi, na više od 1100 stranica, Piketty potiče čitatelja da u potpunosti promijeni način na koji procjenjuje politiku, ideologiju i povijest. Razotkriva ideje koje su potaknule društvene nejednakosti u prošlom tisućljeću, otkriva koliko isprazne desničarske i ljevičarske politike upropaštavaju društvo danas te kako treba strukturirati novi ekonomski model. Francuski ekonomist smatra da će u razdoblju pred nama glavni pokretač napretka biti snažna težnja ljudskog roda da se ostvari pravednije društvo i to ravnopravnijom raspodjelom bogatstva, boljim i sveobuhvatnijim obrazovanjem, poštivanjem ljudskih prava i očuvanjem globalne stabilnosti.


6.

Steven Levitsky i Daniel Ziblatt: Kako je umirala demokracija

Steven Levitsky (1962.) i Daniel Ziblatt (1972.) profesori su politologije na jednom od najuglednijih svjetskih sveučilišta, na američkom Harvardu. Godinama su se bavili proučavanjem nedemokratskih, autoritativnih i diktatorskih režima, te svojim studentima u svojim predavanjima objašnjavali kako da prepoznaju i proučavaju takve režime diljem svijeta, posebno ih učeći kako da uoče prve znakove i simptome koji pokazuju da se demokratska vlast u nekoj bližoj ili udaljenijoj zemlji počne od demokracije pretvarati u autokraciju i dalje u diktaturu.

Na američkim predsjedničkim izborima 2016. godine pobijedio je kandidat Republikanske stranke, biznismen i televizijski zabavljač Donald Trump, i 20. siječnja 2017. kao američki predsjednik ušao u Bijelu kuću i preuzeo vlast. Malo tko je točno znao kakva će ta vlast biti, pa su i Levitsky i Ziblatt, kao i značajan dio američke javnosti, bili zgranuti kada su vrlo brzo nakon Trumpova ulaska u Bijelu kuću uočili u svojoj vlastitoj domovini upravo one iste prve znakove uništavanja demokratskog sustava, znakove na koje su svoje studente upozoravali da na njih paze kod proučavanja zemalja Azije, Afrike, Latinske Amerike, pa i nekih europskih kada prelaze iz liberalnih u iliberalne demokracije. Još su više bili zgranuti kad su vidjeli da se ti znakovi umnožavaju, te da se zbog toga američka demokracija počela dramatično urušavati. Alarmirani tim slijedom događaja odlučili su o tome napisati knjigu i njome upozoriti američku javnost na to što se događa i kakva opasnost Americi prijeti. 


7.

Jodi Kantor, Megan Twohey: Ona je rekla


„Harveyja Weinsteina počele smo istraživati za članak u New York Timesu 2017. godine, u vrijeme kada se žene prečesto nekažnjeno seksualno uznemiravalo. Znanstvenice i konobarice, navijačice, direktorice i radnice u tvornicama morale su s osmijehom trpjeti pipanja, odmjeravanja i neželjena udvaranja žele li dobiti napojnicu, plaću ili povišicu. Seksualno uznemiravanje bilo je nezakonito – ali ipak sasvim uobičajeno. Žene koje su progovorile često su dobivale otkaz ili bile oklevetane. Nakon što smo 5. listopada 2017. godine objavile priču o Weinsteinovim seksualnim uznemiravanjima i zlostavljanjima, zapanjeno smo gledale poplavu događaja koji su uslijedili. Milijuni žena iz cijelog svijeta ispričali su kako su bile zlostavljane. Veliki je broj muškaraca odjednom morao odgovarati zbog svojeg predatorskog ponašanja, nikada prije nije toliko njih bilo pozvano na odgovornost. Novinarstvo je pomoglo da se promijeni ustaljena praksa. Naš je rad bio samo dio uzroka te promjene, koja se spremala godinama, zahvaljujući naporima feministica iz prvih redova i pravnica, aktivistica koje su osnovale pokret #MeToo.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ivana Petrušić: 40 dana, Vodič do mentalnog, tjelesnog i duševnog blagostanja

Tisja Kljaković Braić: U MALU JE UŠA ĐAVA

Anna Todd: POSLIJE SVEGA: PAD